Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Alle kinderen naar buiten!

 
Alle kinderen naar buiten! Susan Spekschoor

Doel
Plezier beleven in de natuur
Ontdekken van de natuur

Doelgroep
Voor kinderen vanaf 8 jaar - € 29,95

Dit boek is geschreven door Marieke Dijksman en Jasper de Ruiter, met illustraties van Jasper de Ruiter. Uitgebracht door KNNV Uitgeverij. Hardcover, 270 pagina's.
Het boek 'Alle kinderen naar buiten!' bevat 9 hoofdstukken en 23 zoekkaarten. Het boek is geschreven voor kinderen en rijkelijk voorzien van illustraties en foto's. Maar is ook zeker aantrekkelijk voor volwassenen. Ik denk hierbij aan ouders, leerkrachten, begeleiders van de scouting, etc.

Inhoudelijk

Hoofdstuk 1: Naar buiten
Buiten gebeurt het! Dus waarom zou je binnen blijven? Dit hoofdstuk is geschreven voor de volwassenen die (ook) dit boek lezen. Waarom is buiten spelen zo leuk en wat vind je allemaal in dit boek?
Hoofdstuk 2: De natuur in - Goed beginnen!
Ga je naar buiten als onderzoeker, dan is het handig om je goed te kleden. Maar ook een tas met EHBO spullen, loep, zonnebrand, afvalzakje en meer. Een hoofdstuk vol praktische tips, maar ook regels hoe je je in de natuur moet gedragen.
Hoofdstuk 3: (Moet) je doen - Spelen in de allergrootste speeltuin
Over spelen in de allergrootste speeltuin. Per seizoen krijg je leuke tips. Denk in de lente aan het blote voetenpad, in de zomer aan slapen onder de sterrenhemel. In de herfst is het natuurlijk heerlijk om iets met de wind of met herfstfruit te doen. En in de winter mag je extra goed voor de dieren zorgen. Dit hoofdstuk bevat meerdere herkenningskaarten.
Hoofdstuk 4: Ontdekken - Water, weer en bodem
Ontdek de natuur ook onderwater. Leer hoe je je het weer kunt voorspellen. En wat leeft er allemaal in de bodem. Met herkenningskaarten.
Hoofdstuk 5: Spelen - Spelen, spelen, spelen
Leuke spellen die je buiten samen kunt spelen. Van dropping, tot spoorzoeken en levend stratego.
Hoofdstuk 6: Maken - Leef je uit
Een hoofdstuk vol creatieve tips. Wat kun je allemaal met stenen? Hoe moet je fluiten op een eikeldop? Heb je al eens muziek gemaakt met regenwater? Of wat dacht je van een geurzakje van gedroogde bloemen of parfum?
Hoofdstuk 7: Eten & proeven - Proeven, koken en eten
Over eetbare planten, vruchten, zaden en noten. Met heerlijke recepten!
Hoofdstuk 8 Speuren - Sporen, speuren en spotten
Hoe word je een goede spoorzoeker? In dit hoofdstuk leer je onder andere wat je allemaal mee moet nemen en hoe je sporen kunt verzamelen. Met duidelijk herkenningskaarten en broedgegevens en veel informatie over dieren en insecten.
Hoofdstuk 9 Handen uit de mouwen - timmeren en tuinieren
in het laatste hoofdstuk leer je hoe je jouw (school)tuin om kunt toveren in een groene oase. Alles over timmeren en tuinieren. Met veel leuke tips en een herkenningskaart.

Lesideeën

Het boek zelf staat vol met ideeën. Voor kinderen wanneer ze thuis zijn, maar zeker ook voor op school. Kijk ook eens bij 'tips' voor interessante websites.

Mijn mening

Het boek heeft aan alle kanten aantrekkingskracht. De titel spreekt aan, het is een mooi boek om van buiten te zien. Wanneer je dan het boek gaat lezen wordt je bijna bedolven onder de tips en informatie. De teksten zijn helder geschreven en sluiten aan bij de belevingswereld van het kind. Dit boek is goed voorzien van illustraties en foto's. Dit verduidelijkt de informatie nog eens extra voor kinderen. Het boek is het hele jaar bruikbaar. Je haalt hier veel ideeën uit! Het enige wat ik zelf jammer vind is dat de herkenningskaarten niet als aparte bijlage of boekje erbij zijn gedaan. Het boek heeft een aardig gewicht voor in de tas. Dus neem je niet overal mee naar toe. Losse herkenningskaarten kunnen kinderen makkelijk overal mee naar toe nemen. Ik vind het boek een aanrader voor ieder gezin, maar ook zeker voor school. Je kunt veel tips voor de lessen uit dit boek halen.

Tips

– Neem eens een kijkje op de website van Jasper de Ruiter, Speurzoekers. Hier vind je mooie ideeën voor alle seizoenen. Maar ook ideeën als creatief met stenen en darten met herfstfruit (rekenen).
– Vergelijkbare herkenningskaarten zijn te koop via deze site.
– Speurzoekers heeft ook een webshop met mooie producten die je kunt gebruiken bij de ideeën in dit boek.
– Op zoek naar speurzoekerskaarten? Hier kun je ze gratis downloaden.
– Dit boek is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail