Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

Autisme gesprekskaarten

Van uitgeverij Pica ontving ik de ‘Autisme gesprekskaarten. Wat betekent autisme voor jou?’. De auteur is Tamara Luijer, bekend van onder andere de hulpwaaier Angst.
Deze Autisme gesprekskaarten zijn geschikt voor jongeren met autisme tussen de 10 en 16 jaar. De kaarten zitten in een stevige doos.

AUTISME GESPREKSKAARTEN Susan Spekschoor AUTISME GESPREKSKAARTEN Susan Spekschoor AUTISME GESPREKSKAARTEN Susan Spekschoor

Iedere tiener met autisme is anders. De een kan goed onder woorden brengen waar hij tegenaan loopt, de ander heeft nog maar net de diagnose gekregen of wil (nog) niet weten dat hij autisme heeft. Hoe voer je met elk van hen een goed begeleidingsgesprek?
Deze kaartenset biedt inspiratie om (in een een-op-eensetting) op een prettige en persoonlijke manier met jongeren tussen de tien en zestien jaar te praten over hun autisme. De veertig kaarten zijn onderverdeeld in drie categorieën:
– Wat is autisme?
– Omgaan met mijn autisme
– Mijn kwaliteiten
Op iedere kaart wordt een aspect van autisme kort toegelicht, met daarbij een of enkele vragen. Tijdens het gesprek kan de jongere in een werkboekje belangrijke bevindingen opschrijven, waardoor een soort ‘handleiding over mijzelf’ ontstaat.
(Bron: uitgeverij Pica)

Kaarten
In totaal zijn er 40 gesprekskaarten, onderverdeeld in drie categorieën:
– Wat is autisme? (blauw)
Denk hierbij aan: emoties uiten, wie zijn belangrijk voor mij, diagnose, ben ik anders?
– Omgaan met autisme (rood)
Bijvoorbeeld: hulp vrage, plannen en organiseren, oogcontact, omgaan met prikkels.
– Mijn kwalititeiten (groen)
Zoals doorzettingsvermogen, interessegebieden, eerlijkheid en beroepskeuze.

Doel
Het doel van deze kaarten is om het gesprek over autisme toegankelijker te maken voor de jongere. Iedere jongere is uniek. Het gaat hier om gesprek met de jongere. Daarom is het aan te raden om deze kaarten in een één op één situatie te gebruiken.

Gebruik
De volgorde van de gesprekskaarten is belangrijk. Zorg dat je deze voor de tijd in de goede volgorde hebt liggen. Bij ‘wat is autisme?’ wordt er gestart met een startkaart. De andere twee categorieën hebben een slotkaart. Alle andere kaarten kunnen (per categorie) in willekeurige volgorde gebruikt worden. Op een aantal kaarten zie je een wijzende hand. Dit betekent dat je het werkboekje erbij kunt gebruiken. Deze kun je hier gratis downloaden. In de handleiding vind je nog bruikbare tips voor tijdens de gesprekken.

Deze blog is geschreven vanuit een samenwerking met Uitgeverij Pica.
Voor meer informatie, zie de disclaimer van mijn site.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail