Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Bobo Woorden

 
Bobo Woorden Susan Spekschoor

Doel
Kinderen maken kennis met woorden en klanken.

Doelgroep
Voor kinderen van 3-6 jaar - € 2,29 (iPad)

Een app met de bekende Bobo, bevat 4 oefeningen waarbij je oefent met woorden.

Inhoudelijk

Het eerste spel 'Rijmen' is een oefening waarbij je het juiste plaatje moet aanraken. Er verschijnt een afbeelding met het bijbehorende woord eronder. Daaronder een keuze uit 3 plaatjes met afbeeldingen en woorden. Welke van de drie plaatjes rijmt er op bovenstaande plaatje? Na zes keer spelen is deze oefening klaar. Het kind wordt door Bobo beloond met een leuke afbeelding van Bobo, een ‘Hoera!’ en het muziekje. Uiteraard heb je de keuze om dit spel nogmaals te spelen, maar dan weer met nieuwe woorden. De woorden worden niet uitgesproken. Het kind zal zelf de plaatjes moeten verwoorden of speel dit samen met ouder/ leerkracht. Bij 'Zoek het juiste woord' zie je twee vlakken, links een vlak met meerdere afbeeldingen en rechts een vlak met meerdere woorden. Welke afbeelding hoort er bij welk woord? Of welk woord hoort er bij welke afbeelding? De oefening werkt in beide richtingen. Na twee keer gespeeld te hebben is deze oefening klaar. Ook nu weer de keus om nog een keer te spelen of terug te gaan naar het menu. Het derde spel heet 'Nieuwe woorden maken'. De bedoeling is dat je een lang woord maakt van twee korte woorden, bijvoorbeeld pannen & koek. Twee vlakken met afbeeldingen en daaronder de bijbehorende woorden. De opdracht wordt kort en duidelijk uitgelegd door Bobo. Een leuke oefening waarbij er ook gewerkt aan de woordenschat van het kind. Jammer dat je ook vanaf rechts naar links kunt werken. Koek-pannen is namelijk geen woord en toch mag dit. Ook bij deze oefening zou het een meerwaarde kunnen zijn wanneer de afbeeldingen (woorden) uitgesproken worden. Na twee keer een oefening gespeeld te hebben wordt je beloond door Bobo. Als laatste een spel 'Woordjes maken'. Links op het scherm zie je een afbeelding met daaronder het bijbehorende wooord, rechts kaartjes met letters, die je kunt 'draaien'. Het kind moet nu zelf het woord maken door op de pijltjes te drukken. Is het woord gemaakt dan druk je op het groene vinkje. Na vijf woorden ben je klaar met deze oefening. Ook nu weer de keus om nog een keer te spelen of terug te gaan naar het menu. Een mooie oefening om letters te herkennen.

Mogelijkheden

Na het openen van de app wordt je welkom geheten door Bobo en hoor je het muziekje, wat voor veel kinderen bekend zal zijn.
In het menu kun je kiezen uit één van de vier spellen:
- Rijmen
- Zoek het juiste woord
- Woordjes maken
- Nieuwe woorden maken
Tevens is er een informatiebutton waar je als ouder of leerkracht kunt lezen wat het kind bij de spellen moet doen.

Mijn mening

Deze app is meer een visuele oefening als een auditieve oefening. Het kind, met of zonder ouder/leerkracht, moet er zelf een auditieve oefening van maken. Misschien een meerwaarde bij de update om de woorden toch uit te laten spreken, bijvoorbeeld door Bobo zelf? Doelgroep is voor kinderen vanaf 3 jaar. Een aantal oefeningen zijn waarschijnlijk nog te moeilijk voor een peuter. De mogelijkheid bestaat dan dat er snel geen plezier meer beleefd wordt aan deze app. Dat zou zonde zijn. Heb je het vermoeden dat de app nog iets te moeilijk is voor de leerling of jouw kind? Ga dan samen met het kind oefenen en spelen. Het is een goede educatieve app. Uitstekend inzetbaar in de groepen 1 en 2, zowel individueel als samen.
- De app is kindvriendelijk in gebruik
- De app bevat geen in-app aankopen en reclame
- Het menu is eenvoudig in gebruik, ieder spel is zowel voorzien van tekst als van afbeelding. De afbeeldingen zijn duidelijk en
geven al een beetje aan wat het kind bij het spel moet gaan doen
- De afbeeldingen uit de spelen zijn herkenbaar uit het dagelijks leven en passen bij de belevingswereld van het kind
- Bij het begin van ieder spel wordt kort en duidelijk uitgelegd wat een kind moet doen
- De app is kleurrijk
- Voor de kinderen die Bobo kennen van televisie of computer/digibord is de stem en de muziek herkenbaar en vertrouwd

Tips

Bekijk ook de andere apps van Bobo: Bobo Letters, Bobo Getallen, Bobo Zoeken, Bobo Vormen.
Sluit de iPad aan op het digibord en laat zo meer kinderen genieten van deze app of samen spelen.
– Geef deze app cadeau.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail