Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Bobo Zoeken

 
Bobo Zoeken Susan Spekschoor

Doel
Verbanden leren leggen
Goed leren kijken en kijken naar details

Doelgroep
Voor kinderen van 3 tot 6 jaar - € 2,29 (iPad)

Een app van de bekende Bobo met vier spelen rondom zoeken.

Inhoudelijk

'Zoekplaat' is één van de vier spelen van Bobo Zoeken. Je krijgt een vrolijke zoekplaat te zien met diverse Bobo-figuren. Rechts ervan zie je 5 afbeeldingen. Deze afbeeldingen moeten terug gevonden worden op de zoekplaat. De afbeeldingen zijn kleiner of groter als op de zoekplaat. Het kind moet eerst rechts de afbeelding aanraken en dan links dezelfde afbeelding op de zoekplaat. Dan kan verwarrend zijn, omdat kinderen misschien al wel gewend zijn van links naar rechts te werken. Er wordt door Bobo wel uitgelegd dat je eerst het kleine plaatje aan moet raken en dan pas die in de zoekplaat. Totaal zijn er 9 mooie zoekplaten met gebeurtenissen die herkenbaar zullen zijn voor kinderen. Bij 'Wat hoort er bij elkaar?' moet het kind de plaatjes die bij elkaar horen aanraken, bijvoorbeeld bril en neus. Bij deze opdracht maakt het niet of je van links naar rechts of van rechts naar links werkt. Na twee spellen wordt het kind beloond door Bobo met een leuke afbeelding van Bobo, een ‘Hoera!’ en het muziekje. Vanaf dat menu kan het kind kiezen nog een keer dit spel te spelen of terug te gaan naar het menu. Het derde spel heet 'Wat hoort er niet bij?'. Je krijgt op het scherm 4 afbeeldingen te zien. Eén van die afbeeldingen hoort niet in het rijtje thuis. De afbeeldingen zijn duidelijk en kleurrijk. Bij deze opdracht moet het kind verbanden leren leggen tussen de afbeeldingen. Wanneer het fout is hoor je een geluidje en beweegt het plaatje van links naar rechts, als een 'nee'. De afbeeldingen komen uit verschillende thema's, zoals: dieren, eten & drinken, seizoenen en meer. Een mooie opdracht! 'Zoek dezelfde' is het laatste spel. In het scherm zie je een plaatje. Zoek uit de drie plaatjes daaronder exact hetzelfde plaatje. Ze lijken veel op elkaar, maar toch zijn bij 2 plaatjes de kleuren net iets anders. Kan het kind het juiste plaatje vinden? Na 4 juiste antwoorden wordt hij of zij weer beloond.

Mogelijkheden

Na het openen van de app word je welkom geheten door Bobo en hoor je het muziekje, wat voor veel kinderen bekend zal zijn.
In het menu kun je kiezen uit één van de vier spellen:
- Zoekplaat
- Wat hoort bij elkaar?
- Wat hoort er niet bij?
- Zoek dezelfde
Tevens is er een informatiebutton waar je als ouder of leerkracht kunt lezen wat het kind bij de spellen moet doen.

Mijn mening

Een mooie en educatieve app voor peuters en kleuters:
- De app is kindvriendelijk in gebruik en bevat geen in-app aankopen
- Het menu is eenvoudig in gebruik, ieder spel is zowel voorzien van tekst als van afbeelding. De afbeeldingen zijn duidelijk en geven al een beetje aan wat het kind bij het spel moet gaan doen
- De afbeeldingen uit de spelen zijn herkenbaar uit het dagelijks leven
- Bij het begin van ieder spel wordt kort en duidelijk uitgelegd wat een kind moet doen
- De app is kleurrijk
- Voor de kinderen die Bobo kennen van televisie of computer/digibord is de stem en de muziek herkenbaar en vertrouwd

Tips

– Geef deze app aan iemand cadeau
Sluit de iPad aan op het digibord en laat de hele klas meegenieten.
– Lees ook de reviews van Bobo Vormen, Bobo Woorden, Bobo Letters en Bobo Getallen.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail