Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

Boeken, eBooks & luisterboeken via de bibliotheek

Bibliotheek app Susan Spekschoor  download de app nu Susan Spekschoor vakantiebiebpas Susan Spekschoor boekstart Susan Spekschoor

Een uitje
Sinds mijn kinderjaren kom ik al bij de bibliotheek. Heerlijk om in de bieb rond te snuffelen, eigenlijk veel te veel boeken vinden en geen keuzes kunnen maken. Lijstjes maken met boeken die ik nog allemaal graag zou willen lezen, want overal kom ik mooie titels tegen. En daarnaast natuurlijk mijn eigen boekenkast, met kinderboeken en volwassen boeken. Tegenwoordig komt daar de digitale boekenkast ook bij. Ik ben met boeken grootgebracht en heb hiervan genoten. Niet alleen toen, maar nu nog steeds. En ik hoop dit weer door te geven aan onze kinderen. Ook voor hen is een bezoekje aan de bieb een uitje: ‘Hoeveel mag ik er mee naar huis nemen?’ En dan op naar de kinderafdeling om daar de bakken en kasten in te duiken, op zoek naar de mooiste boeken.

Waarom besteed ik hier aandacht aan?
Dit blog heb ik geschreven omdat ik lezen belangrijk vind. Als ouder, maar ook vanuit mijn rol als leerkracht vind ik het belangrijk om aandacht aan boeken te schenken. Het is voor kinderen goed om dagelijks even te lezen: voor de woordenschat, maar ook voor de ontwikkeling van lees- en luistervaardigheid. En kan jouw kind nog niet lezen? Voorlezen is zo leuk om te doen! Overigens, voorlezen blijft leuk, ook wanneer kinderen zelf kunnen lezen. Wissel het eens af. Dit geldt ook voor de boeken. Kijk eens bij tijdschriften, stripboeken, informatie-boekjes, hobby boeken. Er is altijd wel iets wat bij het kind past. Niet iedereen wil en/of kan boeken kopen, maar dit hoeft ook helemaal niet. Wist je al dat de bibliotheek voor kinderen tot en met 17 jaar gratis is? Ook scholen kunnen gebruik maken van de bibliotheek middels een schoolabonnement. Daarnaast is er voor zeer jonge kinderenBoekStart, ook zeker een aanrader. Download hier de brochure ‘BoekStart voor jou!’.

eBook en luisterboeken
Tegenwoordig kun je in de bibliotheek niet alleen papieren boeken lenen, maar ook ebooks. Hiervoor moet je eenmalig een webaccount aanmaken, met behulp van jouw lidmaatschapnummer. Daarna kun je het gewenste ebook downloaden en lezen op een e-reader, iPad/tablet of online. Bij de bibliotheek kun je ook luisterboeken lenen, je krijgt dan een cd-rom mee met het ingesproken boek. Allemaal verschillende manieren om een boek te lezen/beluisteren. Leuk om eens verschillende manieren uit te proberen. Ik denk hierbij ook aan de kinderen met dyslexie of kinderen die niet van boeken lezen houden. Probeer ook eens andere manieren, een tablet/iPad kan interessant zijn. Bij luisterboeken hoeven ze niet zelf te lezen, maar hun woordenschat wordt op deze manier toch uitgebreid.

Apps
Om ebooks (vanaf jouw webaccount) te kunnen lezen heb je een app nodig. Dit is niet de enige app van de bibliotheek. Sinds de zomer van 2013 is de VakantieBieb app open, tijdens een aantal (school)vakanties. In deze periode kun je gratis ebooks lezen, je hoeft hiervoor niet lid te zijn van de bibliotheek. Daarnaast is er ook een LuisterBieb app, met luisterboeken. Ik zet ze voor je op een rij:

app Bibliotheek

Bibliotheek
De Bibliotheek biedt een groot aantal recente e-books aan om (tijdelijk) op je iPhone of iPad te zetten en te lezen. Via je webbrowser kun je e-books selecteren en op een eigen ‘boekplank’ plaatsen. Met deze lees app kan je die vervolgens lezen.
Geschikt voor iPad & iPhone – Gratis

app Luisterbieb Susan Spekschoor

LuisterBieb
Geïntroduceerd door de Bibliotheek, is de eerste luisterboeken-app in Nederland.
De app is gratis. Ook te gebruiken wanneer je geen lid bent van de bibliotheek.
Geschikt voor iPad & iPhone – Gratis

app Vakantiebieb Susan Spekschoor

VakantieBieb
Of je nu op vakantie gaat of lekker thuis blijft. In de VakantieBieb vind je een leuk leespakket voor het hele gezin.
• romans & thrillers
• kinderboeken
• tijdschriften
• reis- en taalgids
De app is gratis. Ook te gebruiken wanneer je geen lid bent van de bibliotheek.
Geschikt voor iPad & iPhone – Gratis

Vakantiebieb
Nog even iets meer informatie over de VakantieBieb app. De VakantieBieb is ‘open’ tijdens de zomervakantie. De app bevat (wisselend per jaar) ongeveer:
– boeken voor jeugd 6-12 jaar
– boeken voor jongeren 12-15+ jaar
– romans voor volwassenen
– thrillers voor volwassenen
– informatieve boeken voor volwassenen
– medische zakboeken en een medische reisgids
– reisgidsen voor volwassenen
– Wat & Hoe taalgidsen
– Tijdschriften voor volwassenen
Wil je graag alle titels bekijken, klik dan hier. Op het moment van schrijven staan bijna alle boeken en tijdschriften in de app. Houd de update(s) dus in de gaten voor de laatste aanvullingen. Daarnaast is er voor de kinderen (van 7-12 jaar) een winactie: Welk ebook vind je het leukste en waarom?
De app VakantieBieb bevat een mooie inhoud met titels voor zowel kinderen als volwassenen.

vakantiebieb Susan Spekschoor

Ik wens jullie veel leesplezier!

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail