Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Hulpwaaier Hoogsensitiviteit

 
Hulpwaaier HSP Susan Spekschoor

Doel
Kennis maken met hoogsensitiviteit
Herkennen van hoogsensitiviteit
Tips en strategieën voor in de klas en thuis

Doelgroep
Voor leerkrachten, begeleiders en ouders - € 14,95 (paperback)

Uitgeverij Pica - Auteur Marianne Voetee-Dibbink - waaier
Praktische tips en tools, voor thuis en op school, over hoogsensitiviteit.

Inhoudelijk

De waaier is ingedeeld op kleur. Iedere kleur kun je zien als een hoofdstuk. In totaal zijn er zes. Ik zal ze hieronder toelichten:
1. Wat is hoogsensitiviteit?
Hoe omschrijf je hoogsensitiviteit, wat zegt de wetenschap en welke kenmerken horen bij hoogsensitiviteit, wat is overprikkeling? Dit en theorie over hoogsensitiviteit.
2. Hoogsensitiviteit thuis
Hoe herken je hoogsensitiviteit bij je kind? Wat zijn de behoeftes, hoe communiceer je, welke invloed kan jouw gedrag of humeur hebben op een hoogsensitief kind. Je ontvangt in dit hoofdstuk ook veel tips over bijvoorbeeld nieuwe situaties en ervaringen.
3. Hoogsensitiviteit op school
Hoe herken en erken je een hoogsensitief kind in jouw klas? Wat heeft hij of zij nodig. Met veel tips rondom communicatie, overprikkeling, klasindeling, sociale situaties en meer.
4. Hoogsensitiviteit onderscheiden van andere eigenschappen
Wat zijn nu de verschillen en waar kun je op letten tijdens observaties? Wanneer is een kind onderprikkeld of overprikkeld?
5. Hoogsensitiviteit en mindset
Over growth mindset en fixed mindset. Hoe creëer je een groeimindset?
6. Bronnen en aanbevelingen
Naast bronnen vind je hier ook interessante websites en boeken, filmpjes en andere materialen.

Mogelijkheden

De waaier wordt verticaal gelezen. Het is geen waaier die je in één keer uit moet lezen. Ook de volgorde zoals deze in de waaier is, is niet verplicht. Kijk welk hoofdstuk voor jou op dat moment interessant is. Ben je niet bekend met hoogsensitiviteit dan is het wel verstandig om te beginnen met het eerste hoofdstuk (kleur geel).

Mijn mening

Ik ben zó blij met deze hulpwaaier! Werkelijk alles wat je in eerste instantie moet weten over hoogsensitiviteit staat er in. En zelfs meer ter verdieping. Deze waaier biedt veel tips en tools voor mensen die met hoogsensitieve kinderen werken en voor ouders en familie. Wil je graag nog meer weten over hoogsensitiviteit? Dan vind je op het einde een uitgebreide lijst met websites en boeken.
Ik heb mij de laatste jaren verdiept in hoogsensitiviteit, bij kinderen en bij volwassenen. Heel veel gelezen, materialen bekeken en uitgeprobeerd, zelfs een dag cursus/training. Met al deze ervaring heb ik kritisch gekeken naar deze waaier, als ouder maar ook als leerkracht. Er zijn veel goede boeken geschreven, maar als iemand mij nu vraagt: heb jij tips over hoogsensitiviteit? Dan zal ik deze waaier als eerste benoemen. Waarom? Omdat in heldere taal uitgelegd wordt wat het is, hoe je dit zou kunnen herkennen thuis en op school. Maar ook door de tips die er in beschreven worden: direct bruikbaar. Fijn dat er ook aandacht is voor het onderscheiden van hoogsensitiviteit en andere eigenschappen. Er is namelijk zeker een verschil tussen adhd, autisme en hoogsensitiviteit. In deze waaier vind je daar meer informatie over.
Wil je dus meer weten over hoogsensitiviteit? Dan is deze waaier echt een aanrader: heldere taal, leest prettig en de belangrijkste onderwerpen komen aan bod. Een must voor scholen! En zeker ook interessant voor ouders en begeleiders die met kinderen mogen werken. Hoogsensitiviteit is immers een gave, geen opgave. Of zoals ze in het deze waaier beschrijven: van overleven naar leven!

Tips

– Bestel de hulpwaaier bij Uitgeverij Pica of Bol.com

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail