Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

Interactief aan de slag met Linkx

Linkx Susan Spekschoor Linkx Susan Spekschoor

Er verschijnen steeds meer materialen die interactief werken met de iPad of iPhone. Sinds enkele maanden is de speelkit van LINKX verkrijgbaar. Het product ziet er aantrekkelijk uit. Hoe werkt en vooral wat kun je ermee? In dit blog vertel ik jou mijn ervaring met de interactieve tags van LINKX.

Wat is het?
LINKX wordt omschreven als interactief speelgoed. Door kinderen zal het gezien worden als speelgoed. Als leerkracht (en ouder) zie ik het meer als interactief leermateriaal. De speelkit bevat één of meerdere LINKX-tags die werken met de LINKX-app. Een tag is gemaakt van hout, heeft een kleur aan de bovenkant en onderkant. Aan de bovenkant kan een afbeelding geplaatst worden. Tevens bevatten ze twee openingen voor touw of elastiek om ze, indien wenselijk, ergens aan te bevestigen. De tag is interactief en wordt middels bluetooth verbonden aan de gratis LINKX-app

Hoe werkt het?
Voordat het kind aan de slag kan met de tags, moet je als volwassene enkele stappen ondernemen:
1. Download de gratis app op de iPad of iPhone (ook beschikbaar voor Android).
2. Zet de Bluetooth aan.
3. Om interactief aan de slag te kunnen met LINKX moet je de iPad of iPhone toegang tot de locatie geven. De app zal je deze vraag stellen.
4. Houd de tags dicht bij de iPad of iPhone om ze te koppelen. De kleuren die geactiveerd zijn verschijnen in beeld.
Het technische gedeelte is nu klaar. Bedenk wat het doel is van de activiteit (zie ook ‘LINKX in de klas’). Print bijbehorende of gewenste materialen (zie ‘materialen downloaden’). Maak nu de les interactief. Dit doe je als volgt:
5. ‘Mijn eerste set’ staat nog in beeld. Je ziet de gekleurde tags en daarachter een potlood. Raak deze aan en typ het gewenste woord in, je hebt hier tevens de mogelijkheid om het woord in te spreken. Ga zo door tot dat alle tags een titel hebben en ingesproken zijn. Via ‘Speel deze set’ kan het kind nu aan de slag.
Door de vier hoeken van het beeld aan te raken kom je in het beheerdersgedeelte.
6. Maak een nieuwe les door te kiezen voor ‘Andere sets’. Voeg een set toe en bedenk een titel. Deze titel komt nu bij ‘Mijn sets’ te staan.
7. Druk op de titel. Je komt nu in een nieuw menu. Hier zie je de gekleurde tags die je gekoppeld hebt aan de app. Druk weer op het potlood en geef iedere tag een titel en spreek deze in. Er kunnen maximaal 5 lessen bewaard worden. Zodra het kind bij de tag komt, verschijnt de kleur vijf keer op het beeldscherm. Raak deze aan en je hoort wat er ingesproken is.

Materialen downloaden
De tags bevatten een ruimte waar je een afbeelding onder kunt plaatsen. Deze afbeeldingen kun je uiteraard zelf maken van jouw foto’s en zelfgemaakte tekeningen. Maar online kun je ook picto’s vinden. LINKX heeft zelf een pictoprinter ontworpen. Hiermee kun je snel en eenvoudig jouw afbeeldingen printen. Download een afbeelding en plak deze in het rondje, dit is precies het juiste formaat voor de tags. Print, knip (lamineer) en gebruik. Indien wenselijk kun je alles opslaan als pdf. Zo is jouw lesmateriaal makkelijk te bewaren en handig te delen met elkaar. Ben je op zoek naar picto’s of eenvoudige afbeeldingen? Kijk dan eens op de website van Sclera of The Noun Project (geef een Engelse zoekterm op). Op beide sites vind je bruikbare materialen. 

LINKX in de klas (of thuis)
Op de website van LINKX vind je enkele voorbeelden hoe je de speelkit in kunt zetten. In de klas, maar dit kan net zo goed thuis, denk ik aan de volgende ideeën:
– Werk je themagericht in de onderbouw? Dan kun je de LINKX goed gebruiken voor uitbreiden van de woordenschat. Welke woorden zijn moeilijk of misschien wel nieuw voor de kinderen? Spreek deze woorden in. Iedere tag één woord. Stop een afbeelding/foto van dit woord in de tag. En leg deze ergens neer. Werk je met meerdere tags? Leg ze dan niet te dicht bij elkaar wanneer het om een zoekopdracht gaat.
– Een variant op bovenstaand idee: koppel één thema woord aan ieder tag. Zoek voorwerpen bij deze woorden en leg deze verspreid door de ruimte. Het kind kiest een tag en hoort ‘Zoek de hijskraan’. Nu kan hij op zoek. Deze activiteit is niet zelfcorrigerend, maar wel leuk om in de kring of met een klein groepje te doen.
– Je kunt ook verschillende rekenactiviteiten bedenken bij de LINKX. Voorbeeld: het kind wil graag sommen onder de 10 oefenen. Jij vult de tags met de getallen 2, 4, 6, 8 en 10. Bij één tag spreek je in ‘Dit is goed!’. Bij de overige vier tags ‘Jammer, probeer het nog een keer’. Geef de opdracht, bijvoorbeeld 2 + 2 is? Laat het kind nu op zoek gaan naar het antwoord. Op deze manier kun je het materiaal wel zelfcorrigerend maken. Voor de volgende som moet je het juiste getal in de tag met ‘Dit is goed!’ schuiven.
– Wil je aan de slag met taal en schrijven? Spreek een woord in en leg deze ergens neer. Welk woord vindt en hoort het kind? Schrijf deze dan nu op papier of op het digibord.
– Zo kun je zelf vast veel meer ideeën bedenken. Denk hierbij aan emoties, kleuren, namen van kinderen in de klas of familieleden, etc. Gebruik naast de app en de tags ook eens echte materialen. Zo maak je een mooie koppeling met de werkelijkheid: auditief en visueel wordt een compleet plaatje.

Mijn conclusie
Bij het openen van de LINKX doos ben ik al meteen gecharmeerd van het materiaal. Het is gemaakt van hout, duurzaam! Maar ook eenvoudig wat uiterlijk betreft. Vijf dezelfde voorwerpen (tags) met een andere kleur. Prima basis voor mooie lessen. De app helpt je stap voor stap door alles heen en in korte tijd weet je hoe het materiaal werkt. Waar je wel aan moet denken is het aanzetten van de bluetooth en (eenmalig) toestemming geven tot de locatie. Dit materiaal is zeer geschikt voor speciaal onderwijs. Maar ook voor regulier. Ik denk dan niet alleen aan de kleuters, maar ook aan groep 3 en 4. Doordat de kleur vijf keer in beeld komt vindt er herhaling plaats. Dit kan fijn zijn voor jonge kinderen of kinderen met een beperking. Wat ik ook mooi vind aan de Linkx is dat het kind mag bewegen en zo onderweg leert. Veel kinderen vinden het moeilijk om een lange tijd stil te zitten. Met dit materiaal hoeft dat niet. En als leerkracht (ouder, etc.) bepaal je zelf de afstand tussen de tags. Naast al deze positieve berichten heb ik twee aandachtspunten. Wanneer kinderen op zoek gaan naar de tags, dan lopen zij rond met de iPad of iPhone in de hand. Is deze voldoende beschermd? Met de KidsCover bescherm je jouw device wanneer deze valt. Lees er alles over op dit blog. Een ander punt is de lessen. Er kunnen maximaal vijf lessen bewaard worden. Om mee te starten is dit prima. Maar wanneer je er vaker mee aan de slag gaat, zal dat te weinig kunnen zijn. Mijn advies zou zijn: onbeperkt lessen aanmaken in de app of de app contact laten maken met een lessenomgeving. Hier kun je dan jouw materialen downloaden. Nog mooier: deel ze met elkaar!
Ik ben enthousiast over de LINKX en zou het scholen, maar ook logopedie praktijken of andere praktijken die met kinderen werken aan willen raden. Kijk naar het kind, wat is je doel en bedenk dan of je dat met dit materiaal zou kunnen halen.

Linkx app Susan Spekschoor

Kosten en bestellen
LINKX is verkrijgbaar in drie verschillende samenstellingen: mini-, start- en maxi speelkits.
LINKX-Uno: € 49,95
Start-Kit: € 129,95
Maxi-Kit: € 199,95
Ze zijn verkrijgbaar via de website van LINKX of via ICT-Leskisten.

Wil je op de hoogte blijven van LINKX? Naast een kijkje nemen op de website zijn ze ook te volgen op Twitter, Facebook, LinkedIn en Pinterest.

Linkx set Susan Spekschoor

Deze blog is geschreven vanuit een samenwerking met Linkx.
Voor meer informatie, zie de disclaimer van mijn site.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail