Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

Play Osmo

Play Osmo apps Susan Spekschoor

Al eerder schreef ik een blog over de Marbotic en de Tiggly Shapes, Tiggly Math en Tiggly Words. Maar er is nog een interactief product voor de iPad: de Play Osmo. Afgelopen vrijdag ontving ik het nieuwste materiaal van Play Osmo, dus tijd voor een overzicht van alle materialen en bijbehorende (gratis) apps.
De Play Osmo is in principe niets meer dan een houder en een spiegeltje, maar kom er maar eens op! Ik vind het een prachtige manier van interactief bezig zijn met de iPad (of iPad mini). De iPad bevestig je in een houder en over de camera plaats je een spiegeltje. De camera scant het materiaal wat je neerlegt of tekent en weet daardoor wat jij doet. Inmiddels zijn er drie interactieve materialen uitgebracht: Tangram, Numbers en Words. Hierbij horen apps. Bij twee van de zeven apps heb je alleen het basismateriaal van Osmo nodig, inclusief pen/stift en papier. Ik zet de apps voor je op een rij:

Osmo Monster
Osmo Monster Susan Spekschoor
Osmo Monster is verkrijgbaar als gratis app in de App Store. Bij de app heb je het bijbehorende tekenpakket nodig. Deze is op dit moment alleen via Osmo zelf te bestellen. Teken iets moois voor Mo het monster en Mo neemt jouw tekening over. Dan gebeuren er allerlei magische dingen met jouw tekening(en).

Osmo Coding
Osmo Coding Susan Spekschoor Osmo Coding 1 Susan Spekschoor
Osmo Coding is verkrijgbaar als gratis app in de App Store. Bij de app heb je het bijbehorende Coding pakket nodig. De Coding is vanaf september 2016 verkrijgbaar bij ICTLeskisten. Met deze app leren kinderen stap voor stap programmeren. De stappen worden in het begin visueel weergegeven. Ga op zoek naar de aardbeien, eet ze op, spring in de lucht, pak ze en verdien zo punten. Met deze punten verdien je weer zaadjes voor de moestuin. Met behulp van de losse elementen (handeling zoals lopen, springen, pakken en herhalen), het aantal keren uitvoeren van een handeling en draaibare pijlen maak je een code die je het poppetje uit laat voeren. Door middel van een eigen profiel kan ieder kind zijn eigen spel spelen.

Tangram for Osmo
Tangram for Osmo Susan Spekschoor Osmo Tangram Susan Spekschoor
Eén van de werkjes waar je als kleuter al mee begint is het leggen van tangrammen. Dat kan ook met deze app. Kijk op het scherm wat je moet maken, zoek de juiste vormen en kleur erbij en leg deze na. De app bevat 500 puzzels die opgelost moeten worden. Leuk voor groep 1 tot en met 8 want er zijn verschillende niveaus.

Words for Osmo
Words for Osmo Susan Spekschoor Osmo Words Susan Spekschoor
Maak met letters de juiste woorden in het Engels. Je kunt ook jouw eigen (Nederlandse) woorden en afbeeldingen toevoegen. Het is ook mogelijk om tegen elkaar te spelen, gebruik dan per speler een kleur letters.

Numbers for Osmo
Numbers for Osmo Susan Spekschoor Osmo Numbers Susan Spekschoor

Deze app is nieuw. Het bijbehorende materiaal dus ook. Speel levels vrij door punten te halen. Zorg er voor dat de vissen kunnen zwemmen in de zee. Hiervoor moet je bubbels laten knallen. Welk getal staat er in de bubbel? Hoe maak je die? Ook hier loopt de moeilijkheid op. Hoeveelheden worden gevormd aan de hand van dobbelsteenstructuur of getallen. Van splitsen tot het maken van sommen. Taal speelt geen rol.

Masterpiece for Osmo & Newton for Osmo
Masterpiece for Osmo Susan Spekschoor Newton for Osmo Susan Spekschoor

Bij Masterpiece ontdek je dat iedereen tekentalent heeft! Kies een afbeelding uit de app of uit jouw foto bibliotheek. Leg pen en papier klaar en kijk naar het scherm. Volg de lijn en kijk hoe mooi jij kunt tekenen. Ook Newton werkt met pen en papier, maar je kunt ook allerlei andere materialen gebruiken waarmee je vormen en lijnen kunt maken. Kun jij de vallende ballen zo sturen dat ze tegen doel aanraken? Leuke app waarbij een beroep wordt gedaan op logisch denken.

Wil je de Osmo aanschaffen? Dit kan in Nederland via ICT Leskisten. Zij verkopen de Play Osmo Genius Kit ( € 108,95) en de Play Osmo Numbers ( € 31,95).

In onderstaand filmpje kun je zien hoe de Play Osmo werkt:

 

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail