Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

Thema Dino’s in de klas

Thema dino in de klas Susan Spekschoor Thema dino in de klas Susan Spekschoor
Je hoort en leest steeds meet over virtual reality (VR) en augmented reality (AR) in het onderwijs. Albert Heijn speelt hier goed op in en bedacht een spaaractie met educatieve inhoud. Een week voordat deze actie begon schreef ik een blog met uitleg en inhoud over de dinoplaatjes. Inmiddels wordt er volop gespaard, zo ook bij mij thuis. Van de Albert Heijn ontving ik een mediapakket. Met een kartonnen vr bril, een verzamelalbum, enkele dinoplaatjes, een dino tattoo en een usb stick met foto’s. Op de stick zelf staat een dino afbeelding. Deze kan gescand worden en via AR breng je deze dino tot leven. In totaal zijn er 160 verschillende dinoplaatjes. Waarvan 20 die werken met VR en AR. Met de speciale en gratis app scan je deze 20 dinoplaatjes. Zo verzamel je de dino’s in de app op een tijdlijn. Je kunt ze zelf sparen en scannen, maar dit kan natuurlijk ook via andere verzamelaars in jouw omgeving. Inmiddels zijn er ook websites, zoals deze (scroll naar onderen) waar je de plaatjes kunt scannen. Met behulp van een VR bril breng je de dino’s tot leven en vertelt Freek Vonk jou interessante feiten en weetjes over deze dinosaurus. De kartonnen VR bril is prima te gebruiken en heeft een aantrekkelijke prijs. Nadeel van deze bril vind ik het kartonnen schotje om het beeld te scheiden. Deze buigt snel. Waar je nog meer op moet letten is dat kinderen zelf deze bril goed vast moeten houden. Jouw iPhone (of wellicht die van het kind) zit in de kartonnen bril en je wil niet dat de VR bril met iPhone valt. Wil je meer bescherming dan heeft Albert Heijn momenteel ook een plastic VR bril te koop. Jasper Bloemsma heeft deze uitgeprobeerd en vertelt hier alles over op zijn blog. Zelf ben ik in het bezit van een BOBOVR Z2. Deze bevalt mij erg goed. Voordeel aan deze VR bril is dat je je eigen bril op kunt houden, handig voor brildragers. Daarnaast biedt deze goede bescherming aan de iPhone en heeft een zachte rand tegen het gezicht aan. Omdat er een hoofdband bij zit heb je je handen vrij. Erg prettig. Naast virtual reality kun je ook met augmented reality aan de slag. Hoe werkt dit? Augmented reality is een laag over de werkelijkheid heen. Met behulp van de app scan je wederom één van deze 20 plaatjes, maar nu heel iets langer. In dit geval moet je dus wel in het bezit zijn van (een afbeelding) van de plaatjes. De dinosaurus komt tot leven en zal rondlopen in jouw klas, kamer of tuin. Afhankelijk waar je op dat moment bent. Middels de app heb je ter plekke ook de mogelijkheid om een foto van de dinosaurus te maken.
Thema dino in de klas Susan Spekschoor Thema dino in de klas Susan Spekschoor
De nieuwe spaaractie zorgt niet alleen voor enthousiasme bij de kinderen, maar ook bij leerkrachten. Wil je aan de slag met thema Dinosaurus? Hieronder heb ik eenn aantal apps, boeken en lestips verzameld.

Apps
Quiver dino  Archaeologist Susan Spekschoor Dino Ziekenhuis Susan Spekschoor
– Met de app Quiver breng je de kleurplaten tot leven. Download, print en kleur de kleurplaten en ontdek met de gratis app wat jouw kleurplaat kan. Je vindt hier ook een kleurplaat met dinosaurus.
– Een leuke app voor kinderen die van dinosaurussen houden: Archaeologist. Zoek de botten, leg ze op de juiste plek en zet zo het skelet in elkaar. In deze gratis app kan het kind 4 dino’s opgraven en 4 puzzels ontdekken. Via de in-app-aankopen kun je meer dino’s opgraven en puzzels maken.
– Kun jij de dinosaurus beter maken? De app Dino Ziekenhuis bevat gedeeltelijk gratis spellen.
– Bij NEMO Amsterdam zijn Magic Tatts te koop. Via een gratis app breng je met behulp van augmented reality de tattoo tot leven.
– Als je nu toch een VR bril hebt, neem dan eens een kijkje bij de Yurls Apps – Virtual Reality.

Boeken
Willewete dinosaurus Susan Spekschoor de archeoloog Susan Spekschoor dinosaurussen Susan Spekschoor ditjes en datjes Susan Spekschoor
zo voelt een dinosaurus Nina Susan Spekschoor over de dinosaurus Susan Spekschoor Levensgroot Susan Spekschoor
Op zoek naar meer teken- en leesboeken over dinosaurussen? Kijk dan op deze pagina.

Tips
Gratis lesideeën voor onder-, midden- en bovenbouw met de dinoplaatjes van de Albert Heijn. Gemaakt door PatsboemEducatief.
Spelletjesplein heeft voor de groepen 1 tot en met 8 educatieve spellen waarbij dinosaurussen centraal staan. Met taal, rekenen, memory en meer.
– Naast de dino’s via augmented reality is het natuurlijk ook heel leuk met ‘echte’ dino’s te spelen, dit zijn speeldieren. Ook deze kun je inzetten bij diverse vakken en in diverse hoeken bij jonge kinderen.
– Neem eens een kijkje op het blog van Juf Maike, gevuld met lesideeën voor kleuters bij thema Dino’s.
– Download gratis getalkaarten met dinosaurussen.
– Zet de getallen in de goede volgorde en laat zo de dinosaurus tevoorschijn komen in deze online rekengame.

Veel plezier met de dinoplaatjes en alle leuke lessen en activiteiten die je daar bij kunt doen!

Deze blog is geschreven vanuit een samenwerking met Albert Heijn.
Voor meer informatie, zie de disclaimer van mijn site.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail