Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Van Oerknal tot robot

 
Van oerknal tot robot Susan Spekschoor

Doel
Kinderen maken kennis van verschillende onderwerpen
Kinderen leren inhoudelijk over verschillende onderwerpen
Ontwikkeling van leesvaardigheid
Plezier beleven aan lezen

Doelgroep
Voor kinderen van 7 tot 13 jaar - € 12,50 (te koop bij o.a. Bol.com)

In het boek 'Van oerknal tot robot' komen verschillende onderwerpen aan bod waarbij kinderen al lezend leren over het begin (het ontstaan) van dit onderwerp.

Inhoudelijk

Dit kinderboek is geschreven door Marc ter Horst met mooie en grappige illustraties van Eliane Gerrits. Eerder schreef hij ook het kinderboek 'Hé Aardbewoner'. Het boek 'Van oerknal tot robot' past uitstekend bij het onderwerp van de Kinderboekenweek 2015 'Raar maar waar'. Maar ook daarbuiten is het een interessant en leerzaam boek voor kinderen. In totaal zijn 38 onderwerpen uitgelicht. Onder andere heelal, water, bergen, fossielen, mensen, huisdieren, geld, school, internet en auto's. Iedere titel begint met 'Het begin van'. Kinderen maken kennis met het ontstaan van. Daar waar kan wordt je al lezend meegenomen van vroeger naar nu. Eén onderwerp bevat twee pagina's en is dus overzichtelijk voor kinderen. Beide pagina's zijn voorzien van illustraties die het onderwerp nog eens verduidelijken. De schrijfwijze is bijzonder, het lijkt soms alsof je voorgelezen wordt, alsof er tegen je 'gepraat' wordt.

Lesideeën

Bij dit boek kun je verschillende lesideeën bedenken. Ik zal een paar voorbeelden geven, maar je kunt ze vast aanvullen met eigen ideeën.
- laat kinderen een (online, met een app) mindmap maken van één van de onderwerpen.
- laat kinderen een mini werkstuk maken van één van de onderwerpen, uitgelicht met afbeeldingen en tekst omgezet in eigen woorden (vanuit het boek of internet).
- zoek filmfragmenten op die bij één van de onderwerpen horen.
- maak er een spel van: laat een groepje kinderen een toneelstukje maken van een onderwerp en laat andere kinderen raden wat het onderwerp is. Uiteraard kan dat alleen bij onderwerpen die al behandeld of gelezen zijn.
- Zet deze verhalen in bij thema's, maar ook bij geschiedenis of aardrijkskunde lessen. Veel onderwerpen komen gedurende het schooljaar wel bij een vak aan de orde.
- Laat kinderen iets namaken uit één van de verhalen: geld van vroeger, kleding van vroeger, een zonnestelsel of bijvoorbeeld een robot!

Mijn mening

Wat een prachtig boek! Eigenlijk begint het al bij de kaft. Deze is net weer anders als andere boeken. En hiermee bedoel ik niet de illustratie maar de kaft zelf. Gemaakt van dik karton, die als het ware op het boek ligt. Dit maakt het boek al speciaal voordat je begint met lezen. Voor- en achterin het boek vind je een tijdlijn, van 13,7 miljard jaar geleden tot aan augustus 2015 (het verschijnen van dit boek). De tijdlijn is weergegeven met tekst en prachtige illustraties. En dan de verhalen. Wat zijn deze goed geschreven. Onderwerpen worden op een, voor kinderen, eenvoudige manier uitgelegd. De tekst leest prettig en past bij de belevingswereld van kinderen. Omdat ieder onderwerp uitgeschreven is op twee pagina's is het ook goed te lezen voor kinderen die niet lang achter elkaar willen of kunnen lezen. Het boek heeft aantrekkingskracht! En is niet alleen leuk om te lezen, maar ook nog eens leerzaam. Echt een aanrader voor kinderen, zowel thuis als op school.

Tips

– Neem eens een kijkje op de website van Marc ter Horst of volg Marc op Twitter.
– Nieuwsgierig naar het boek? Bekijk hier alvast een klein stukje.
– Ben je op zoek naar meer materialen over de kinderboekenweek 2015? Neem dan eens een kijkje op mijn themapagina of blog.
– Het boek is ter introductie tijdelijk € 12,50. Onder andere te koop bij Bol.com.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail