Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

Words & Birds

Wordsandbirds Susan Spekschoor

Een mooie manier om zowel thuis als op school aan de slag te gaan met de Engelse taal is Words & Birds. Dit is een online oefenprogramma met  ruim 20.000 opgaven. Geschikt voor kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Ik heb het programma uitgebreid bekeken en uitgeprobeerd. In dit blog vertel ik jullie meer over Words & Birds en mijn ervaringen met dit programma.

Hoe werkt Words & Birds?
Het kind krijgt een natuurlijke omgeving in beeld. Speel je het voor de eerste keer, dan zitten de vogels nog aan de paaltjes vast. Je kunt ze bevrijden en laten vliegen door het bijbehorende spel te spelen. Heb je het spel uitgespeeld dan ontvang je daar munten voor. En gaat de vogel in de lucht in. Speel je het spel een tijdje niet dan zakt de vogel steeds verder naar de grond en kan dus gepakt worden door de poes. Het kind wordt op twee manieren uitgedaagd om regelmatig te gaan oefenen met taal:
– Je wil niet dat de vogels gevangen worden door de poes. Door regelmatig een oefening te maken, blijft de vogel in de lucht.
– Met de verdiende munten kun je mooie spullen voor het prijzennest kopen. Hoe leuk is het om deze steeds verder uit te breiden?
Words & Birds Susan Spekschoor Words & Birds Susan Spekschoor
Welke spellen bevat Words & Birds?
In totaal zijn er zeven verschillende oefeningen. Wanneer je start staan de spellen onderin op de grond. Heb je ze eenmaal gespeeld dan vliegen ze door de lucht achter een vogel. Bij de meeste spellen heb je per oefening 20 seconden de tijd om deze op te lossen.
Flashy (flits): een woord verschijnt kort in beeld, in zijn geheel of letter voor letter. Kun jij hetzelfde woord zo goed mogelijk typen?
Ducktator (dictee): het woord wordt uitgesproken, het kind mag het woord nu typen.
Chooser (goed gespeld?): van de zes woorden zijn er vijf niet goed gespeld. Welk woord is wel goed?
Shaper (woordvormen): zet het woord om in de juiste woordvorm.
Wordo (woordenschat): wat betekent dit woord? Maak een keuze uit één van de zes antwoorden.
Puzzle (letterchaos): alle letters staan door elkaar. Maak er weer een goed woord van.
Verby (werkwoorden): in deze zin ontbreekt het werkwoord. In welke vorm (t.t., v.t., etc.) moet het woord komen te staan en hoe schrijf je dit?
Words & Birds Susan Spekschoor Words & Birds Susan Spekschoor
Beheer en resultaten
Als leerkracht (of ouder) ben je beheerder en kom je na inloggen op het beheerdersgedeelte. Je kunt hier onder andere nieuwe spelers aanmaken en wachtwoorden wijzigen. Tevens kun je hier ook Words & Birds in een vakantiemodus zetten. Hiermee zorg je ervoor dat kinderen niet benadeeld worden wanneer zij een tijdje niet spelen. Onder het tabblad ‘resultaten’ kunnen de domeinscores bekeken worden. Per schoolklas of leeftijdsgroep. In een overzichtelijk tabel vind je hier de gemaakte opgaves terug met de score. Per kind kun je ook nog eens de absolute en de relatieve score bekijken, wanneer hij of zij voor het laatst gespeeld heeft en hoeveel opgaven gemaakt zijn per domein. Zo kun je goed de Engelse oefeningen op maat aanbieden. Waar is het kind goed in en aan welke vaardigheid kan meer aandacht besteed worden? Ieder domein kan nog eens apart bekeken worden. Je ziet dan een tijdlijn, droomopgaven en nachtmerries. Oftewel een tabel met de score en speelfrequentie. En de opgaven die goed en minder goed gemaakt zijn. Daarnaast kun je als beheerder ook per kind het aantal verdiende munten en aantal keer inloggen zien. En voor de leerkrachten die (ook) graag de resultaten op papier willen bewaren: deze kunnen geprint worden.
Words & Birds Susan Spekschoor
Mijn conclusie
Ik ben enthousiast over Words & Birds! Ik zet de pluspunten voor je op een rij:
– Words & Birds is adaptief. Kinderen werken altijd op hun eigen niveau. En voorkomen zo teleurstelling na teleurstelling. Daarnaast kan het kind zelf de moeilijkheid van de opgaven bepalen. Zo heeft hij of zij zelf ook (een beetje) de regie in hand. De drie niveaus worden weergegeven in druppels: één druppel, twee druppels en drie druppels, van makkelijk naar moeilijk.
– In het beheerdersgededeelte kun je zelf bepalen welke spellen te spelen zijn.
– Dit Engelse taalprogramma is laagdrempelig en vriendelijk in gebruik voor kinderen. Kinderen kunnen hier zelfstandig mee aan de slag.
– Words & Birds is webbased. Het kan online overal gespeeld worden. Niet alleen op computer maar ook op de iPad. Verbinding met internet is wel een voorwaarde.
– Het beheerdersgedeelte werkt eenvoudig. Je kunt hier onder andere nieuwe spelers aanmaken en wachtwoorden wijzigen. Maar ook de domeinscores bekijken. Waar is het kind goed in en aan welke vaardigheid kan meer aandacht besteed worden? Ieder domein kan nog eens apart bekeken worden. Je ziet dan een tijdlijn, droomopgaven en nachtmerries. Oftewel spellen die goed en minder goed gaan. Zo kun je in de klas goed inspelen op behoeftes van het kind.
– Je kunt een vakantiemodus aanzetten.
– Het kind verdient altijd punten. Tenslotte heb je er als kind wel tijd, moeite en energie in gestoken. Dit mag beloond worden. Omdat je de opdrachten binnen één spel afgemaakt hebt, ontvang je munten. Daarnaast natuurlijk de extra munten die je verdiend hebt met dit spel.
Zijn er ook minpunten?
– In verhouding tot Rekentuin en Taalzee zijn er minder oefeningen. Nu gaat het niet om de hoeveelheid, wel om de kwaliteit. En die is goed. Al zou het wel leuker kunnen zijn wanneer kinderen meer keuze hebben.
– Wat ik me kan voorstellen dat kinderen een keer klaar zijn met Words & Birds. Zeker wanneer je in groep 8 begonnen bent en op het VO mee door gaat. En dan bedoel ik niet het concept, maar meer de leeromgeving.
– De oefeningen hebben een hoog geschreven taal gehalte. Nu is dat logisch bij een taal. Maar je kunt ook oefeningen met afbeeldingen bedenken. Dit kan voor kinderen een prettige afwisseling zijn.
Zoals je ziet: meer pluspunten dan meer minpunten. Ik ben tevreden over dit programma en zal het zeker aanraden op het PO en VO.
Words & Birds Susan Spekschoor Words & Birds Susan Spekschoor
Tips
– Probeer Words & Birds gratis uit.
– Heb je pasWords & Birds of wil je er meer over lezen? Hier vind je veel informatie.
–Words & Birds is zowel voor thuis als op school beschikbaar. Kijk hier voor de kosten voor jouw gezin of school.
– Hetzelfde concept is er ook voor rekenen (Rekentuin) en taal (Taalzee).
– Volg Words & Birds op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
– Volg Oefenweb op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Naast dit taalprogramma zijn er nog twee online programma’s. Ook hier heb ik een blog over geschreven: Rekentuin en Taalzee.
Words & Birds Susan Spekschoor Words & Birds Susan Spekschoor

Deze blog is geschreven vanuit een samenwerking met Words & Birds.
Voor meer informatie, zie de disclaimer van mijn site.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail