Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Wouter Kabouter

 
Wouter Kabouter Susan Spekschoor

Doel
Kennis maken met en ontwikkeling van natuur & techniek.

Doelgroep
Voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar. Download ebook als pdf - €4,95

"Met gepaste trots presenteer ik: ‘Wouter Kabouter – natuur en techniek voor jonge kinderen’! Een digitale bundel vol ideeën en suggesties voor natuur- en techniekactiviteiten, allemaal in het thema herfst."
Juf Henrike

Inhoudelijk

Dit ebook (pdf) telt maar liefst 40 pagina's, bestaat uit 3 hoofdstukken en is een ideeënboek waarbij personage Wouter Kabouter centraal staat. Overigens zijn veel lesactiviteiten ook zonder Wouter Kabouter goed uit te voeren. Er wordt gestart met een voorwoord. Hier wordt kort ingegaan op de activiteiten en de (tussen)doelen. Dan volgt de verhaallijn: "Wouter Kabouter is een kabouterkind. Zijn leeftijd is onbekend. Tja, dat werkt bij kabouters toch nét iets anders dan bij mensen. Wouter heeft zoals alle kabouterkinderen nog geen baard. Alleen kabouters die het Grote Kabouterexamen hebben afgelegd en daarvoor geslaagd zijn kunnen hun baard pas laten groeien. Dat is belangrijk, want aan die baard is te zien dat je een échte kabouter bent die alles weet over de natuur en hoe je voor de dieren in het bos moet zorgen. Onze Wouter heeft gehoord dat hij binnenkort op Groot Kabouterexamen mag en dat vindt hij toch best spannend. Daarom wandelt hij rond in scholen, in de hoop daar alles te leren wat hij moet weten. Hij verbaast zich over al die slimme kinderen en besluit hun hulp in te roepen bij de voorbereidingen voor zijn examen."
Hoofdstuk 1: De Inleiding
Waar komen toch al die sporen vandaan? Wie heeft er zulke kleine voetjes? Deze en nog veel meer (ook fantasierijke) vragen zullen de kinderen zich afvragen bij het zien van de sporen in de klas. Een spannend begin! Via een briefje zal Wouter Kabouter zich later voorstellen. Als de kinderen eenmaal weten dat het om Wouter Kabouter gaat is het natuurlijk fantastisch om een kabouterdorp te maken. Met behulp van foto's en een materialenlijst bouw je samen met de kinderen een prachtig kabouterdorp. Uiteraard zijn dit ideeën en hoef je je hier niet precies aan te houden. Speel in op de fantasie van de kinderen. Ieder kabouterdorp is mooi. Het gaat tenslotte om het beleven van plezier en het beroep doen op de fantasie van de kinderen.
Hoofdstuk 2: De activiteiten
De eerste les gaat over de eekhoorn. Tijdens deze les wordt een beroep gedaan op de kennis van kinderen. Wat weten ze al? In dit boek vind je ook een link met achtergrondinformatie over de eekhoorn. Ook komen de zintuigen aan bod bij het maken van pindakaas. Wat een heerlijke activiteit! De tweede les gaat over de spin. En bevat tips, mooie lesideeën (binnen en buiten, cognitief en creatief), foto's en linkjes. Bij de laatste les komt het weer aan bod: regen, wind, vuur. Met muziek, natuur-techniek en rekenactiviteiten. Binnen, maar ook buiten. De regen ervaren en voelen, dus laarzen mee naar school. Je krijgt hier meerdere linkjes, bruikbaar in de les, maar ook een apptip. Een uitgebreid hoofdstuk met prachtige lesideeën die heel goed passen bij de belevingswereld van een kleuter.
Hoofdstuk 3: Wouter neemt afscheid
Aan ieder thema/project komt een einde. Zo ook aan deze. Hoe neem je samen met de kinderen afscheid van Wouter Kabouter?
Achter het nawoord vind je de bijlagen, bestaande uit een kopieerblad, werkbeschrijving en een overzicht van alle links.

Mijn mening

Wat een prachtig ideeënboek! Er wordt goed ingespeeld op de fantasie en creativiteit van de kinderen. Als leerkracht maak je de kinderen nieuwsgierig, bijvoorbeeld met de sporen en het kabouterdorp. Ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat dit een onderwerp is waar kinderen mee naar huis gaan en de volgende dag in de klas meteen gaan kijken hoe het gaat, of er nieuws is, of het dorp gegroeid is, etc. Daarnaast kun je je deze activiteiten heel goed combineren met jouw eigen ideeën en die van de kinderen natuurlijk. Wat ik ook prettig vind zijn de foto's. Deze geven een goed beeld van de activiteiten en je kunt ze ook voor de kinderen gebruiken. Laat ze zien op het digibord, als voorbeeld hoe een kabouterdorp eruit zou kunnen komen te zien. Maar ook de stappen van het maken van pindakaas. De linkjes staan volledig in dit ebook en zijn interactief. Ik kan me voorstellen dat je één exemplaar zou willen printen voor in de klas. Wat de linkjes betreft is dat dan geen probleem. Je kunt de url overnemen.
Ik vind het echt een aanrader en het lijkt me een geweldig thema om met de groepen 1 en 2 samen te doen! Bruikbaar in de herfst, maar ook zeker in andere seizoenen. Wees creatief en pas bepaalde opdrachten aan aan het seizoen. Met zoveel input ontstaan de ideeën van zelf. Ga je met dit thema aan de slag, dan wens ik jou en de kinderen heel veel plezier.
En Henrike, mijn complimenten!

Tips

– Bestel het ebook ‘Wouter Kabouter’.
– Lees meer over dit project , in de klas van juf Henrike.
– Volg Kleuterklasse op Twitter en juf Henrike op Facebook .
– Bekijk ook eens de yurls ‘Wouter Kabouter’ van juf Marita.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail