Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Alle maanden van het jaar

 
Alle maanden van het jaar Susan Spekschoor

Doel
Ontwikkeling van luistervaardigheid
Ontwikkelen van woordenschat
Plezier beleven aan (voor)lezen
Kennis ontwikkelen over de maanden van het jaar en de bijbehorende gebeurtenissen

Doelgroep
Vanaf 3 jaar

Bekijk op bol.com

Uitgeverij Ploegsma - Auteurs Nannie Kuiper & Alex de Wolf
In dit prentenboek maak je kennis met alle maanden van het jaar. Iedere pagina een korte tekst met bijpassende illustraties en bijzondere feesten en seizoenen.

Inhoudelijk

Boris en zijn hond Basje zijn de hoofdpersonen in dit boek en maken iedere maand iets leuks mee. Activiteiten en gebeurtenissen die voor het kind herkenbaar zullen zijn. Dit is een prentenboek waar kinderen vanaf 3 jaar al plezier aan kunnen beleven. De namen van de maanden zal misschien iets te moeilijk zijn. Maar alle maanden bevatten twee pagina’s met korte tekst en prachtige illustraties. Samen met uw kind kunt u de illustraties bekijken en over praten. Is uw kind al iets ouder dan komen de feesten en seizoenen aan bod. Daarna ook de namen van de maanden van het jaar. In het boek worden de volgende onderwerpen besproken: oud en nieuw, sneeuw, schaatsen, jonge dieren, Pasen, broedende vogels, strand, buiten zwemmen en eten, Sinterklaas en Kerst. En uiteraard de vier seizoenen. Deze worden vermeld met de datum. In het verhaal komt ieder seizoen terug aan de hand van veranderingen in de natuur.

Lesideeën

- Koppel de iPad aan het digibord en laat meer kinderen meegenieten van dit prentenboek. Denk hierbij niet alleen aan taal, maar ook aan rekenen. Laat een kind alle rode voorwerpen omcirkelen, of tel het aantal blauwe laarzen. Voor kleuters die interesse krijgen in letters: omcirkel de letter ‘o’ of ‘s ‘, etc. Raad samen het laatste woorden van de tweede zin. Zo kun je zelf vast nog meer opdrachten bedenken.
- Op zoek naar meer lesmaterialen omtrent feestdagen of de seizoenen? Kijk dan eens op de yurls pagina van de Christoffelschool. (zie tips)
- Bij veel feesten en seizoenen zijn er ook leuke en leerzame apps en ebooks, ook hier heb ik yurls pagina's van gemaakt. (zie tips)

Mijn mening

Wat mij direct opvalt zijn de prachtige illustraties: kleurrijk en passend bij de belevingswereld van het kind. Op iedere pagina staan twee regels in rijm. Leuk om samen te lezen en het kind de zin af te laten maken. Maar je kunt er meer mee als alleen voorlezen. Iedere illustratie bevat waarschijnlijk herkenbare gebeurtenissen voor het kind. Samen kun je er over praten en een koppeling maken naar thuis, de familie of omgeving. In de klas kun je de iPad koppelen aan het digibord en zo de maanden bespreken. Een aanrader voor peuters en kleuters en het hele jaar door te gebruiken!

Tips

– Kijk voor lesmateriaal over de seizoenen op deze yurls.
– Op zoek naar apps en ebooks, passend bij feesten en seizoenen? Dat kan natuurlijk ook.
– Op zoek naar meer boeken voor kinderen en onderwijs? Ik heb ze hier voor je verzameld.
– Op zoek naar meer ebooks voor kinderen en onderwijs? Ik heb ze hier voor je verzameld.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail