Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Begrijpend lezen AVI Start – Thema Dierentuin

 
Begrijpend lezen Dierentuin Susan Spekschoor

Doel
Ontwikkeling van taal (woordenschat, begrijpend lezen)
Ontwikkeling van leesvaardigheid
Concentratie

Doelgroep
Voor kinderen die 7 maanden leesonderwijs hebben gehad - € 3,49 (iPad)

De app 'Begrijpend lezen AVI Start - Thema Dierentuin is een app met korte verhaaltjes en illustraties met de daarbij horende vragen.

Inhoudelijk

De app opent zich snel met direct het hoofdmenu in beeld. Deze app bestaat uit twee opdrachten: begrijpend lezen met teksten als antwoorden en zin combineren. Ik start met het begrijpend lezen. Hiervoor moet je het boek met de dierentuin aanraken. Zodra je dat gedaan hebt opent het boek zich en zie je Tanja in beeld. Zij (kinderstem) legt op een vriendelijke manier uit wat je moet doen: "Lees het verhaal maar, lees daarna de vraag en klik op de juiste knop. Doe je mee?" Zodra dit duidelijk is klik je op de rechter bladwijzer en verschijnt de eerste opdracht. In totaal bestaat het boek uit 8 korte verhaaltjes met meer-keuze-vragen. De verhaaltjes hebben 5 of 6 zinnen. Ze bevatten geen leestekens. Ook de hoofdletters zijn weggelaten. De moeilijke woorden (dit zijn er niet veel) zijn opgedeeld in lettergrepen. Wanneer je de tekst gelezen hebt, kun je de vraag lezen. Daaronder vind je drie antwoorden. Bij een goed antwoord krijg je een vinkje en een geluidje. Bij een fout antwoord een rood kruis en een geluidje. Daarna verschijnt het goede antwoord in beeld. Op de rechterbladzijde zie je de tekening van het dier veranderen in een foto van het dier. De antwoorden zijn of rechtstreeks terug te vinden in de tekst of doen een beroep op de kennis en het logisch denken van een kind. Op de laatste bladzijde vertelt Tanja dat het leuk was in de dierentuin en dat je er best veel leert. En ben je op zoek of nieuwsgierig naar meer apps van Kiddy Apps NL? Bekijk dan de website, de bijbehorende link is geen link naar internet, kindvriendelijk dus.
Het onderdeel 'zin combineren' bevat 7 opdrachten. Het kind moet de zin afmaken, de foto bekijken en dan een keuze maken uit één van drie antwoorden. Aan het eind volgt een compliment van Tanja.

Mogelijkheden

In het hoofdmenu vind je:
- de informatiebutton, met hierachter informatie over deze app. Vanuit hier kun je ook starten met het boek.
- button 'zin combineren', via deze button ga je naar de opdrachten waarbij het kind de zin af moet maken.
- het boek. In dit boek zitten de korte teksten met de begrijpend lezen opdrachten.

Mijn mening

Dit is de derde app van Kiddy Apps NL met begrijpend lezen oefeningen. Ook in deze app zijn de teksten kort en daardoor te overzien voor deze doelgroep. Het ene kind zal de tekst makkelijker kunnen lezen als het andere kind. Om die reden is het ook zeker een app wat je samen kunt doen, zowel thuis als in de klas. De afbeeldingen zijn allemaal kleurrijk, vrolijk en passen bij de belevingswereld van het kind. De app bevat geen linkjes naar internet. Een kindvriendelijke app voor beginnende lezers.

Tips

– Op zoek naar meer apps van Kiddy Apps NL?
– Op zoek naar meer apps voor kinderen?
– Geef deze app aan iemand cadeau.
Sluit de iPad aan op het digibord en laat de hele klas meegenieten.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail