Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Begrijpend lezen AVI Start – Thema Pasen

 
Begrijpend lezen Pasen Susan Spekschoor

Doel
Ontwikkeling van taal (woordenschat, begrijpend lezen)
Ontwikkeling van leesvaardigheid
Concentratie

Doelgroep
Voor kinderen die 6 maanden leesonderwijs hebben gehad - € 3,49 (iPad)

De app 'Begrijpend lezen AVI Start - Thema Pasen is een app met korte verhaaltjes en illustraties met de daarbij horende vragen.

Inhoudelijk

De app opent zich snel met direct het hoofdmenu in beeld. Deze app bestaat uit twee opdrachten: begrijpend lezen met teksten als antwoorden, begrijpend lezen met illustraties als antwoorden.
Ik start met het beschrijven van de korte teksten. Hiervoor moet je het boek met de paashaas aanraken. Zodra je dat gedaan hebt opent het boek zich en zie je Tanja in beeld. Zij legt uit wat je moet doen: "Lees het verhaal maar, lees daarna de vraag en klik op de juiste knop. Doe je mee?" Zodra dit duidelijk is klik je op de rechter bladwijzer en verschijnt de eerste opdracht. In totaal bestaat het boek uit 8 korte verhaaltjes met meer-keuze-vragen. De verhaaltjes hebben minimaal 5 en maximaal 8 zinnen. Ze bevatten geen leestekens. De moeilijke woorden (dit zijn er niet veel) zijn opgedeeld in lettergrepen. Wanneer je de tekst gelezen hebt, kun je de vraag lezen. Daaronder vind je drie antwoorden. Bij een goed antwoord krijg je een vinkje en een geluidje. Bij een fout antwoord een rood kruis en een geluidje. Daarna verschijnt het goede antwoord in beeld. Op de laatste bladzijde wenst Tanja iedereen een fijn paasfeest. Ben je op zoek of nieuwsgierig naar meer apps van Kiddy Apps NL? Bekijk dan de website, de bijbehorende link is geen link naar internet, kindvriendelijk dus.
Bij het onderdeel 'Welk plaatje' krijg je een paas-illustratie te zien. Op de linkerbladzijde vind je de opdracht, dat kan een vraag zijn, maar ook een zin die afgemaakt moet worden. Daaronder weer keuze uit drie antwoorden, geen woorden en zinnen maar ook paas-illustraties. In totaal zijn er 7 vragen.

Mogelijkheden

In het hoofdmenu vind je:
- de informatiebutton, met hierachter informatie over deze app. Vanuit hier kun je ook starten met het boek.
- button 'Welk plaatje', via deze button ga je naar het begrijpend lezen met illustraties.
- het boek: in dit boek zitten de korte teksten met de begrijpend lezen opdrachten.

Mijn mening

Eindelijk een begrijpend lezen app voor kinderen. Die waren er nog niet. De maker heeft deze en een app met thema Kerst uitgebracht. De derde app met begrijpend lezen, thema Dierentuin, is inmiddels ook verschenen. De teksten zijn kort en daardoor te overzien voor deze doelgroep. Het ene kind zal de tekst makkelijker kunnen lezen als het andere kind. Om die reden is het ook zeker een app wat je samen kunt doen, zowel thuis als in de klas. De afbeeldingen zijn allemaal kleurrijk, vrolijk en passen bij de belevingswereld van het kind. De app bevat geen linkjes naar internet. Een kindvriendelijke app voor beginnende lezers.

Tips

– Op zoek naar meer apps van Kiddy Apps NL?
– Op zoek naar meer apps voor Pasen?
– Geef deze app aan iemand cadeau.
Sluit de iPad aan op het digibord en laat de hele klas meegenieten.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail