Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Bobo Getallen

 
Bobo Getallen Susan Spekschoor

Doel
Kinderen leren tellen
Kinderen leren eenvoudige optelsommen te maken

Doelgroep
Voor kinderen van 3-6 jaar - € 2,29 (iPad)

Een app met vier spellen die gaan over getallen, tellen en hoeveelheden.

Inhoudelijk

Na het openen van de app wordt je welkom geheten door Bobo en hoor je het muziekje, wat voor veel kinderen bekend zal zijn.
In het menu kun je kiezen uit één van de vier spellen:
- Tellen met plaatjes
- Tellen met vingers
- Kies het juiste getal
- Maak de som
Tevens is er een informatiebutton waar je als ouder of leerkracht kunt lezen wat het kind bij de spellen moet doen.

'Tellen met plaatjes' is een oefening waarbij je één of meerdere voorwerpen ziet. Daaronder kan het kind kiezen uit 4 of 8 buttons met getallen. Welk getal is hetzelfde als de hoeveelheid voorwerpen? Er zijn maximaal 12 voorwerpen. Zodra je een getal aanraakt wordt deze uitgesproken. Bij 'Tellen met vingers' gaat het er om dat je evenveel plaatjes als vingers zoekt. Tel de afbeeldingen en raak dan de juiste hand(en) aan. Het getal wordt nu niet uitgesproken. Na acht keer spelen wordt het kind door Bobo beloond met een leuke afbeelding van Bobo, een ‘Hoera!’ en het muziekje. Vanaf dat menu kan het kind kiezen nog een keer dit spel te spelen of terug te gaan naar het menu. De derde oefening heet 'Kies het juiste getal'. Hierbij moet het kind de afbeeldingen tellen en het juiste getal aanraken. Links ziet het kind vier (of vijf) afbeeldingen, iedere afbeelding bestaat uit meerdere voorwerpen. Rechts een kolom met 4 (of vijf) getallen. Het maakt niet uit of je eerst de voorwerpen aanraakt en dan het getal of andersom. Deze oefening bestaat uit meerdere spelen waarbij je maximaal tot 15 leert tellen. 'Maak de som' is de laatste oefening. Maak de som en raak het juiste getal aan. Boven in beeld zie je een som afgebeeld met voorwerpen, bijvoorbeeld: vier tassen + vier tassen of afgebeeld met een getal en voorwerpen, bijvoorbeeld 4 + vier tassen. Het kind telt de tassen en zoekt het getal 8 onderaan op, in de rij met getallen. De rij bevat acht getallen. Ook nu leert het kind tellen tot maximaal 15.

Mijn mening

Doelgroep is voor kinderen vanaf 3 jaar. Een aantal oefeningen zijn waarschijnlijk nog te moeilijk voor een peuter. De mogelijkheid bestaat dan dat er snel geen plezier meer beleefd wordt aan deze app. Dat zou zonde zijn. Heb je het vermoeden dat de app nog iets te moeilijk is voor de leerling of jouw kind? Ga dan samen met het kind oefenen en spelen. Het is een goede en educatieve app met een mooie opbouw. Zeer goed inzetbaar in de groepen 1 en 2, zowel individueel als samen.
- De app is kindvriendelijk in gebruik
- De app bevat geen in-app aankopen en reclame
- Het menu is eenvoudig in gebruik, ieder spel is zowel voorzien van tekst als van afbeelding. De afbeeldingen zijn duidelijk en geven al een beetje
aan wat het kind bij het spel moet gaan doen
- De afbeeldingen uit de spelen zijn herkenbaar uit het dagelijks leven
- Bij het begin van ieder spel wordt kort en duidelijk uitgelegd wat een kind moet doen
- De app is kleurrijk
- Voor de kinderen die Bobo kennen van televisie of computer/digibord is de stem en de muziek herkenbaar en vertrouwd

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail