Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Bussommen

 
Bussommen Susan Spekschoor

Doel
Ontwikkelen van telvaardigheid
Ontwikkelen van automatiseren
Ontwikkelen van getalbegip en hoeveelheid

Doelgroep
Voor kinderen van 5-7 jaar - € 1,09 (iPad)

Bussommen is een app waarmee kinderen sommen maken (optellen en aftrekken) met behulp van de bus, deze manier wordt op veel scholen gebruikt.

Inhoudelijk

Wanneer ik de app open kom ik direct in het menu waar ik mijn keuze mag maken uit: optellen, aftrekken en een combinatie van optellen en aftrekken. De moeilijkheidsgraad geef ik aan door middel van een schuifbalk.
Optellen:
Je ziet een bus met een getal, daaronder staat uit en in. Omdat ik gekozen heb voor optellen staan er nu kinderen (getekende poppetjes) onder het woordje in. Ik zie drie kinderen in beeld. Dus ik moet nu de som maken: 2 + 3. Rechts klik ik dan op 5. Bovenin kun je zien hoeveel jij er goed en/of fout hebt. Na vijf of 10 sommen (afhankelijk van de moeilijkheidsgraad) ben je klaar en krijg je een overzicht te zien van de fout gemaakte sommen. Daarachter staat de som nogmaals met het juiste antwoord.
Aftrekken:
Deze oefening werkt op dezelfde manier. Alleen nu zie je kinderen onder uit staan.
Optellen/ aftrekken gecombineerd:
Bij deze oefening moet het kind goed kijken hoeveel kinderen er al in bus zitten en hoeveel kinderen er in (optellen) en uit (aftrekken) gaan. Ook deze oefening werkt verder op dezelfde manier. De som is dus ingewikkelder, bijvoorbeeld: 2 +1-3= ?

Mijn mening

Een meerwaarde voor deze app zou voor mij zijn:
- per som aangeven of het goed of fout is, bijvoorbeeld even kort een krul of kruis in beeld.
- wanneer de som fout is, direct de uitleg laten zien en niet achteraf in een overzicht.
- toch een keuze voor (rustige, maar vrolijke) muziek en daarbij de keuze of muziek aan of uit mag. De app bevat nu een claxon wanneer je met één van de drie oefeningen start.
De app is kindvriendelijk: bevat geen reclame, geen in-app-aankopen en is eenvoudig in gebruik. Je kan altijd terug naar het menu om de oefening te veranderen of de moeilijkheidsgraad te wijzigen. Een leuke app die zeker voor veel kinderen herkenbaar is omdat ze de bussommen kennen van school.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail