Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Code Kattenkruid

 

Doel
Ontwikkeling van leesvaardigheid
Ontwikkeling van luistervaardigheid
Ontwikkelen van woordenschat
Plezier beleven aan lezen
Meer te weten komen over euthanasie

Doelgroep
Vanaf 10 jaar - € 14,99 (Hardcover)

Uitgeverij van Holkema & Warendorf - Auteur Jacques Vriens - 128 pagina's
'Hoe mij opa vrolijk doodging'. Een integere jeugdroman over het gevoelige levensthema euthanasie.

Inhoudelijk

De opa van Stijn gaat dood. Dit heeft de familie zojuist te horen gekregen. Ook Stijn is verdrietig. Stijn en opa hebben een hele bijzondere band samen. Voordat opa dood gaat wil hij eerst nog een fietstocht met zijn kleinzoon maken. Een mini-vakantie met leuke activiteiten. Opa heeft alles geregeld en is startklaar. De familie denkt daar heel anders over. Zij vragen zich af of het wel verstandig is wanneer je ernstig ziek bent. Maar opa laat zich niet tegenhouden. Samen met Stijn fietst hij drie dagen door Nederland. Ze delen veel verhalen samen en Stijn komt zo nog meer te weten over zijn opa. Ze maken leuke, maar ook minder leuke dingen mee. Zo komt opa een hele leuke mevrouw tegen, eten ze iets heel lekkers en gaan ze samen naar een zwembad en pretpark. Het wordt minder leuk wanneer Stijn opa niet meer uit bad krijgt. Stijn ziet opa achteruit gaan. Opa vertelt ook over zijn ziek zijn. En dat hij zelf wil bepalen wanneer hij dood gaat. Daarom heeft hij een samen met Stijn een code bedacht: code Kattenkruid.

Mijn mening

Een kinderboek over euthanasie. Ik heb er nog niet eerder eentje over gelezen. Ik zag het boek voorbij komen en hoorde Jacques Vriens er zelf over vertellen bij een podcast van De Grote Vriendelijke Podcast. Na zoveel boeken van Jacques Vriens gelezen te hebben, wilde ik deze ook graag gaan lezen. Eenmaal in begonnen kon ik het boek niet meer wegleggen. Wat een indrukwekkend verhaal en toch ook weer luchtig geschreven. Naast de verdrietige en heftige momenten zijn er ook veel leuke momenten en voel je de sfeer tussen opa en Stijn. Het is een verhaal met een lach, maar uiteindelijk ook een traan. Het moment van overlijden is zo bijzonder geschreven, dat je bijna voelt hoe Stijn zich zou moeten voelen op dat moment. Dat het eindigt met de koektrommel vind ik erg mooi. Ondanks het verdriet een bijzonder einde waardoor je toch het boek sluit met een glimlach.
Complimenten voor Jacques Vriens voor zijn schrijfstijl. Dit boek is echt een aanrader. Er hoeft geen aanleiding voor te zijn. Maar krijg je dichtbij als kind te maken met euthanasie, dan is dit boek zeker de moeite waard om te lezen. Afhankelijk van de leeftijd en de situatie de tip om dit misschien wel samen te lezen. Bedankt Jacques Vriens voor het schrijven van dit boek!

Tips

– Benieuwd naar de podcast van De Grote Vriendelijke Podcast over Code Kattenkruid? Je kunt het hier beluisteren.
– Wil je graag de ebook versie? Bij Bol.com verkopen ze het boek ook.
– Benieuwd naar de andere titels van Jacques Vriens? Kijk hier voor eBooks en boeken.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail