Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Didakto Klokkijken

 
Didakto Klokkijken Susan Spekschoor

Doel
Kinderen leren spelenderwijs klokkijken, analoog en digitaal.

Doelgroep
Voor kinderen van 5-9 € 1,99 (iPad)

Inhoudelijk

Na het openen van de app kom je in een 'draai-menu'. De volgende items vind je in dit menu:
- Handleiding
- Hoe laat is het?
- Zet de klok
- Tijd optellen
- Vind de weg door het doolhof
- Welke klokken geven dezelfde tijd aan?
- Wie geeft het goede antwoord?
- Instellingen
In totaal bestaat deze app uit 6 verschillende oefeningen. Bij alle oefeningen krijg je vooraf een scherm waarbij je moet kiezen uit een klok (behalve bij 'Welke klokken geven dezelfde tijd aan?') en je moet het niveau instellen: hele uren, halve uren, kwartieren, vijf minuten en minuten. Daarna kun je de oefening starten.
Bij de oefening Hoe laat is het? zie je rechts een klok, links een scherm met getallen, geschreven tijd, analoge klok (zelfde tijd als de klok rechts) en een digitale klok. Door de getallen te verschuiven naar boven of beneden geef je antwoord op de vraag. De geschreven tijd en de digitale klok past zich aan aan jouw antwoord. Druk op het blauwe vlak en je krijgt te horen (muziek/ geluid) of het antwoord juist is. Bij een juist antwoord vallen er kleurrijke klokjes naar beneden als beloning. Via instellingen kun je aangeven of je een 12-uurs klok of een 24- uurs klok (deze maakt verschil in 's morgens & 's middags) wilt. Zet de klok is de tweede oefening. Deze oefening heeft hetzelfde uiterlijk als de eerste oefening. Er wordt gevraagd om de klok op een bepaald tijdstip te zetten. Dit doe je door de wijzers te verschuiven. Na tien keer spelen is de oefening klaar. Je hebt dan de keuze om deze oefening nogmaals te spelen (met nieuwe tijdstippen en eventueel een andere klok en ander niveau) of te stoppen en daarmee terug te gaan naar het menu. De derde oefening heet Tijd optellen. Ook hierbij hetzelfde uiterlijk als in oefening 1 en 2. De grote klok en de digitale klok geven een tijdstip aan, nu moet je er tijd bij optellen. Dit doe je door de wijzers te verplaatsen. De wijzers van de kleine klok links bewegen met jou mee. De beloning werkt op dezelfde manier. Bij de volgende oefening Vind de weg door het doolhof krijg je een begin- en eindpunt te zien. Kun jij de weg vinden door de juiste klokken aan te tikken? Een opdracht kan zijn: Tik de klokken aan waarbij 3 uur is opgeteld. Weet je de opdracht niet meer, dan kun je deze laten herhalen door op het vraagteken te drukken. Ben je bij het eindpunt en heb je op het groene vinkje gedrukt? Dan krijg je te zien hoeveel klokken je goed, gemist en fout hebt. Raak het scherm nogmaals aan en je krijgt het doolhof, de klokken, in kleur weergegeven welke goed, gemist en fout zijn. De vijfde oefening heet Welke klokken geven dezelfde tijd aan? Dit is een oefening waarbij je twee klokken tegelijkertijd ingedrukt moet houden. Een oefening met twaalf digitale klokken en twaalf analoge klokken, welke horen bij elkaar? Bij de laatste oefening Wie geeft het goede antwoord? heb je de keuze uit twee oefeningen. 'Zoek het antwoord bij de vraag' of 'Zoek de juiste klok'. Tevens heb je de keuze om spelmodus aan of uit te zetten. Bij beide oefeningen krijgt het kind een vraag in beeld. Links staan 4 gezichtjes met klokken. Eén van deze klokken is juist. De laatste drie oefeningen zijn leuke en educatieve oefeningen om spelenderwijs meer te leren over klokkijken.
Onder Instellingen kun je het volgende instellen: Taal (7 talen), Geluiden aan/uit en Klokinstellingen. Daarnaast vind je hier meer informatie over de makers van de app en mogelijkheid om contact op te nemen, vrienden te tippen via sociale media en mail. Tevens een rechtstreekse link naar de App Store wanneer je recensie wil schrijven.

Mogelijkheden

Als ouder of leerkracht is het verstandig om eerst de Handleiding te lezen. Hierin worden kort de oefeningen uitgelegd. Tevens worden hier tips en mogelijkheden gegeven bij de verschillende oefeningen.

Mijn mening

Ik vind Didakto Klokkijken een goede en educatieve app, die zowel thuis als op school uitstekend ingezet kan worden om het kind te leren klokkijken. Ik gebruik de app thuis voor mijn oudste dochter en zal deze ook zeker aanbevelen bij scholen. De app is:
- kindvriendelijk, eenvoudig en kleurrijk in gebruik
- bevat geen reclame en in-app-aankopen
- bij de eerste drie oefeningen kun je zowel de grote als de kleine wijzers verplaatsen, je hoeft dus niet een heel uur door te draaien, dit kan ook door de kleine wijzer te verplaatsen
- beloning wanneer het antwoord goed is
- het kind kan meekijken hoeveel antwoorden goed (groen vinkje) en niet goed (rood kruisje) zijn
- het kind ten alle tijden terug naar het menu

Het enige wat ik me afvraag bij deze app: zou het een meerwaarde zijn geweest wanneer het kind ook de mogelijkheid heeft om de tijden uit te laten spreken? Maar wellicht zou dat een tip kunnen zijn voor een update?

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail