Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Dit is een verschrikkelijk boek

 
Dit is een verschikkelijk boek Susan Spekschoor

Doel
Kinderen leren via dit boek begrijpen dat ze niet schuldig zijn aan gebeurtenissen in hun leven zoals scheiding, verlies van een dierbare en mishandeling.

Doelgroep
Voor kinderen vanaf 10 jaar - € 15,00 (paperback)

Uitgeverij Pica - Auteur Anton Horeweg- 72 pagina's
Dit is een verschrikkelijk boek met een gouden boodschap

Inhoudelijk

"Dit boek is voor alle gewone kinderen (die vaak niet meer geloven dat ze normaal zijn) die abnormale dingen meemaken (maar dat weten ze vaak nog niet). Durf jij het te lezen?"
Met deze tekst begint het boek. Kinderen maken in hun leven van alles mee. Gelukkig veel mooie dingen, belevenissen en ervaringen. Maar er zijn ook momenten in een kinderleven die kunnen zorgen voor een traumatische ervaring. Voor volwassenen is er voldoende literatuur te vinden. Hoe herkennen we trauma's en hoe kunnen we hierin kinderen begeleiden en zo nog meer.
Maar hoe ga je hier nu als kind mee om? Anton Horeweg neemt het kind gevoelsmatig aan de hand mee in dit boek en laat zien en merken dat bepaalde gebeurtenissen en ervaringen niet 'normaal' zijn. Hoe ga je daarmee om wanneer je zelf in een bepaalde situatie zit, maar ook: hoe ga je hiermee om wanneer je merkt of voelt dat er iets niet klopt bij bijvoorbeeld een vriend, vriendin of klasgenoot? Verschillende gebeurtenissen komen aan bod. Bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte, scheiding, overlijden en pesten. Maar ook verschillende soorten van mishandeling en online misbruik.
Om als kind een beetje te kunnen begrijpen hoe het denken en handelen gaat, legt hij kort uit hoe het werkt in het brein. Daarna wordt er dieper ingegaan op hoe een kind en waarom een kind zo kan reageren. Maar dan? Ga je delen wat je hebt meegemaakt? Wat doet het gevoel met jou? En ook welke rechten heb je als kind?

Lesideeën

Bij de tips onderaan vind je een lesvoorbereiding over kindermishandeling.
Wat goed is om te weten en om te realiseren als leerkracht is dat dit geen boek is voor zomaar in de boekenkast om uit te lenen, te lezen. Het boek kan veel losmaken bij kinderen. Beter is om hier samen met de klas mee aan de slag te gaan. Zorg in ieder geval dat je het boek zelf al een keer gelezen hebt. Dan weet je welke onderwerpen aan bod komen en hoe er in wordt gegaan op alle tips en informatie die het kind gaandeweg al lezend tegenkomt in het boek. In de handleiding en video, ook bij tips, lees en hoor je hier meer over.

Mijn mening

Wanneer je de inleiding leest voel je je direct 'uitgenodigd'. Maar ook voel je een soort van bescherming en respect. Je mag voelen wat je voelt. De woorden zijn mooi, zacht maar ook zeker duidelijk. Tijdens het lezen heb je bijna het gevoel alsof je samen met hem in een kamer of klas zit en het boek samen leest. Het kind wordt op een positieve manier aangesproken in dit boek en voelt zich hierdoor nog meer betrokken bij de inhoud. Ook geeft Anton tussendoor tips: 'als je er verdrietig van wordt, ga dan praten met iemand die je vertrouwt. Of ga even knuffelen met je cavia'. Het boek sluit qua stijl en benaderingswijze goed aan bij deze leeftijd, bevat kleurrijke illustraties, kleurrijke teksten die daardoor extra opvallen en de emoticons passen ook helemaal bij kinderen.
Wat ik heel knap vind is de schrijfstijl. Het is een serieus onderwerp die zeker niet onderschat moet worden. En toch is deze zo bijzonder en luchtig, in positieve zin, geschreven. Dit boek kan zeker een grote meerwaarde hebben voor kinderen. Wanneer je zelf iets hebt meegemaakt, maar ook wanneer je iets merkt bij een ander en niet goed weet wat je hiermee kunt doen.
Complimenten voor auteur Anton Horeweg die dit onderwerp op deze manier heeft weten te vertalen in woorden, gericht naar kinderen en aansluitend bij kinderen.

Tips

– Dit boek is verkrijgbaar bij uitgeverij Pica en Bol.com
– Bij dit boek is het volgende gratis te downloaden: handleiding en lesvoorbereiding
– En tevens nog een video met toelichting bij het gebruik van het boek

 

Deze recensie is geschreven vanuit een samenwerking met Uitgeverij Pica.
Voor meer informatie, zie de disclaimer van mijn site.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail