Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Hoofd vol TOS

 
Hoofd vol TOS Susan Spekschoor

Doel

Doelgroep
Voor jongeren met TOS, ouders, leerkrachten en begeleiders - € 17,50

Uitgeverij Pica - Auteurs Veerle Stevens, Jérôme Vergne & Beau Verhaal - 104 pagina's
Overlevingsgids voor jongeren met taalontwikkelingsstoornis

Inhoudelijk

Heb jij dat ook?
Dat je niet op het woord kunt komen?
Dat mensen je niet begrijpen als je iets vertelt?
Houd jij meer van plaatjes en foto’s dan van tekst?
Ben jij beter in doen dan in praten?
Zit je liever te tekenen, schilderen of knutselen dan te lezen?
Wij ook!

Zo begint de inleiding van dit boek. Een boek voor jongeren met een taalontwikkelingsstoornis. Geschreven door Beau, Veerle en Jérôme, drie mensen met TOS. Het boek staat vol met informatie, afbeeldingen, tips en weetjes over TOS. Dat maak het boek dus herkenbaar en bruikbaar voor andere TOS'ers. Zoals de subtitel al aangeeft: een overlevingsgids voor jongeren met TOS.

Het boek bevat acht hoofdstukken. Maar eerst kun je je eigen profiel invullen. Over jouw TOS, over school, over bucketlist en meer. Uiteraard maak je kennis met Veerle, Beau en Jérôme. De schrijvers van dit boek.
1. TOS, wat is dat?
Maak kennis met taalontwikkelingsstoornis. Hoe werkt het in de hersenen en wat maakt taal dan juist zo lastig?
2. TOS in het sociale verkeer
Dit hoofdstuk gaat over regels, hulp vragen, familie, vriendschap en meer. Aan het einde van het hoofdstuk vind je een letterspel die je op mag lossen.
3. TOS op school
OP school komen verschillende gebeurtenissen bij elkaar. Zo heb je te maken met het sociale stukje, vragen stellen, pauze houden. druktes, jouw werktempo en samenwerken. Op deze en meer onderwerpen wordt dieper op in gegaan met behulp van de ervaringen van de auteurs.
4. TOS in je vrije tijd
Ook in de vrije tijd heb je te maken met TOS. TOS is immers altijd aanwezig. Waar loop je misschien tegen aan met spellen, bij verenigingen, hoe kun je je opladen in jouw vrije tijd? Aan het einde van het hoofdstuk een woordzoeker met woorden die allemaal in dit boek terug te vinden zijn.
5. Op reis met Veerle
Hoe kun je jezelf redden met het openbaar vervoer? Van oefenen tot plannen en reisproblemen die je onderweg tegen kunt komen. Allerlei tips over reizen met trein, bus, metro, buitenland, overnachten en een ervaringsverhaal over alleen op reis. Dit hoofdstuk eindigt met een kruiswoordpuzzel.
6. Aan het werk met Jérôme
Een hoofdstuk over stages, sollicitatiegesprekken en de Com-Pas.
7. TOS tips van Jérôme en Beau
Met algemen tips, tips voor jezelf in situaties, tips voor anderen en tips voor als het teveel wordt.
8. TOS activiteiten en -hulpmiddelen
Wat is er al voor jongeren met TOS? Waar kun je terecht en hoe werkt een Com-Pas?

Mijn mening

Dit boek is geschreven voor jongeren met TOS, door mensen met TOS. Maar daarnaast is het ook geschikt voor ouders, leerkrachten en andere professionals. Voor mij is TOS geen onbekend onderwerp. Toch merkte ik dat wel weer nieuwe dingen geleerd heb. De verhalen worden geschreven vanuit de ervaringen. Dat maakt dat het net even anders. De auteurs durven zich kwetsbaar op te stellen, geven aan wat ze moeilijk vonden en vinden, waar ze tegenaan liepen en lopen. Ze komen met voorbeelden, maar ook veel mogelijke oplossingen. Hierdoor kunnen jongeren met TOS zichzelf in het boek herkennen, maar kunnen er ook bruikbare tips tussen zitten.
De taal sluit prima aan bij jongeren. Het wordt goed uitgelegd en daar waar kan ondersteund met afbeeldingen. In ieder hoofdstuk kun je iets over jouw eigen ervaringen kwijt en wordt er soms ook gevraagd hoe dit voor jou als TOS'er is.
Dit boek zorgt voor nog meer bekendheid over TOS en dat is voor mensen met TOS prettig. Zo kan de omgeving hen nog beter begrijpen en misschien wel helpen daar waar wenselijk is.

Tips

– Dit boek is te bestellen  bij Bol.com en Uitgeverij Pica.
– Ken je de Hulpwaaier TOS van Uitgeverij Pica al?
– Op DigitaalSpeciaal vind je meer over TOS, door Marita Teunisse.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail