Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Ik hou nog steeds van appeltaart

 
ik hou nog steeds van appeltaart Susan Spekschoor

Doel
- (meer) begrip krijgen voor NAH
- zicht krijgen op de verandering in het functioneren
- omgaan met de zorg
- tips ter ondersteuning en in de begeleiding

Doelgroep
Voor ouders, leerkrachten en begeleiders van kinderen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) - € 23,95

Uitgeverij Pica - Auteurs Suzanne de Roos en Diana Moonen-de Zwaan

Inhoudelijk

Dit boek bestaat uit drie delen:
Deel 1: En dan is alle anders
Deel 2: De draad weer oppakken
Deel 3: Wordt alles weer zoals het was?
In 'En dan is alles anders' vind je veel informatie over hersenletsel. Hoe kunnen deze beschadigen en wat kunnen de gevolgen zijn? Wat betekent dit voor het kind en zijn omgeving? Ook de ouder komt aan bod. Want ook voor de ouder en het gezin verandert er veel. Dit deel bevat een duidelijk schema met 'niet-helpende gedachten / Stel jezelf de vraag / Helpende gedachten'. Gedachten mogen er zijn, een klein stukje mindfulness. In deel 2 gaat het met name over de fase wanneer het kind weer thuis is. Het kind heeft meer zorg nodig, misschien wel verzorging. Is er sprake van afasie, hoe gaat de communicatie, hoe verloopt de revalidatie? Maar ook de relatie van ouders komt aan bod. Allemaal onderwerpen waar je bij deel 1 minder van bewust bent, maar die juist zeer nadrukkelijk aanwezig kunnen zijn bij het kind en in een gezin. In het laatste hoofdstuk wordt er aandacht geschonken aan onderwijs. Kan het kind terug naar zijn of haar eigen school of moet er gekeken worden naar speciaal (basis)onderwijs? Met een uitgebreid schema 'Tips en tools voor begeleiding op school'. In het laatste deel 'Wordt alles weer zoals het was?' spreekt de titel bijna al voor zichzelf. Niemand kan voorspellen hoe het precies zal gaan met een kind met niet aangeboren hersenletsel, maar uiteindelijk komt er rust. Dit heeft te maken met acceptatie en leren loslaten. Je leest hier meer over in de zeven fasen van het loslaatproces.
In het nawoord lees je indrukwekkende citaten van ouders. In combinatie met de citaten wordt NAH omschreven als 'Nog Altijd Hoop'.

Mijn mening

Wat een bijzonder mooi boek! Duidelijk beschreven voor mensen die er meer over willen weten. Maar het lijkt mij ook indrukwekkend voor ouders, verzorgers en gezinsleden. Er staan veel voorbeelden in, verhalen van mensen die van dichtbij ervaring hebben met niet aangeboren hersenletsel. Er zullen zeker verhalen tussen staan die je als ouder herkent. Dat kan aan de andere kant ook fijn zijn. 'Ik hou nog steeds van appeltaart' bevat veel informatie en toch is het goed te begrijpen en te lezen. De informatieve teksten worden her en der aangevuld met tekeningen, schema's, tips (grijze onderdelen) en ervaringen (gele onderdelen). Dit zorgt voor een nog beter beeld bij de tekst. Vanuit mijn werk (ambulant begeleider, cluster 3) heb ik ook te maken met kinderen met een niet aangeboren hersenletsel. Inhoudelijk was het boek voor mij niet helemaal nieuw, maar ook wanneer je er al ervaring mee hebt (op welke manier dan ook) heeft dit boek zeker een meerwaarde. Zo heb ik vooral een nog beter beeld gekregen wat het voor ouders en het gezin kan betekenen. Ook de tips neem ik mee. Voor scholen zeker een aanrader. Misschien wel 'verplicht' in de orthotheek. Want er wordt niet altijd direct aan een niet aangeboren hersenletsel gedacht, wanneer een kind extra zorg nodig heeft.

Tips

Wil je nog meer weten over NAH? In het boek vind je een aantal links voor onderwijs en tips. Drie zal ik nu als tip meegeven:
– Wil je meer weten over KPN Klassecontact? Kijk dan eens op deze site. Persoonlijk heb ik vanuit mijn werk ook ervaring met KPN Klassecontact. Stuur gerust een mail, wie weet kan ik je helpen.
– In Arnhem vind je Brein Support, een expertisecentrum voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Zij zijn ook actief op Twitter en hebben een YouTube kanaal.
– Neem ook eens een kijkje bij Vilans, een site over langdurige zorg. Hier vind je onder andere een signaleringslijst voor kinderen, een onderwijsprotocol ter ondersteuning voor kinderen met NAH in het regulier onderwijs en een lesbrief voor volwassenen.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail