Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Leren met AR/VR

 
Leren met AR VR Susan Spekschoor

Doel
Kennis maken met Augmented Reality
Kennis maken met Virtual Reality
Inspiratie opdoen op het gebied van AR en VR
Tips en tools die je direct in de klas in kunt zetten

Doelgroep
Voor leerkrachten in het PO, VO & MBO - € 19,95 (paperback)

Uitgeverij Boek Twee Punt Nul - Auteurs Michel van Ast, Jasper Bloemsma, Dustin Dijkstra & Raoul Teeuwen - 284 pagina's

In dit boek maak je kennis met voorbeelden van AR en VR. Je leest hoe verschillende leraren AR en VR nu al in hun klas inzetten. Welke toepassingen gebruiken ze? Hoe zetten ze het in? Maar je leest ook waar ze tegenaan lopen.

Inhoudelijk

Dit boek, geschreven door vier auteurs en een aantal co-auteurs, bestaat uit acht hoofdstukken. Er zit een logische volgorde in en toch zijn ze prima los van elkaar te lezen. Het boek begint met een voorwoord, informatie over de auteurs en over het boek.
Hoofdstuk 1: Inleiding
Wat is AR? Wat is VR? De voors en tegens van AR en VR voor het onderwijs.
Hoofdstuk 2: Historie
Een blik terug in de tijd. Over het ontstaan en de ontwikkelingen van AR en VR.
Hoofdstuk 3: Onderzoek
Is leren met AR en VR effectief? Is het een meerwaarde voor het onderwijs?
Hoofdstuk 4: Hardware
Een voorwaarde voor AR en VR is natuurlijk hardware. In dit hoofdstuk komen verschillende producten aan de orde. Denk hierbij aan de Oculus Rift, GearVR, de Hololens, maar ook iPad, iPhone en Android. Op een aantal producten wordt dieper op ingegaan. Bijvoorbeeld de 360 graden camera en de Aryzon.
Hoofdstuk 5: Apps en software
Wil je aan de slag met AR en VR in de klas, dan vind je hier mooie apps en tools. Maar liefst 31 ideeën. Ieder idee bevat vijf onderdelen waarbij je een goede indruk krijgt over de app of tool: Wat is het en wat kun je ermee? Welke hardware en besturingssysteem? Ideeën voor in de les, Tips & trics en meer informatie. Uiteraard voorzien van foto's en afbeeldingen. Een compleet beeld waardoor je al snel weet of dit iets kan zijn voor jouw klas.
Hoofdstuk 6: Pioniers
Een hoofdstuk met verhalen voor en door leerkrachten. Welke apps en tools hebben zij in de klas uitgeprobeerd? Je vindt hier 27 ervaringen met de volgende inhoud: voor welk vak en onderwijs is het bedoeld, wat is het lesdoel, wat heb je hier voor nodig, welke werkvorm kun je toepassen, wat waren de reacties van de leerlingen, tips en trucs en meer informatie. Een groot aantal ervaringen uit hoofdstuk 5 komen in dit hoofdstuk terug.
Hoofdstuk 7: Kijken bij de buren
Hoe worden AR en VR buiten po, vo en mbo gebruikt?
Hoofdstuk 8: De toekomst
Ruimte voor innovatie en verbetering. In dit hoofdstuk komen leerlingen (VWO 5 van auteur Dustin Dijkstra) ook aan het woord.
En meer: afsluiting met aanvullende informatie, bronnen en bedankjes.

Mogelijkheden

In dit boek valt van alles te ontdekken. Niet alleen voor een later moment in de klas, maar ook direct. Op een aantal plekken in het boek vind je icoontjes, drie verschillende. Deze verwijzen naar Aurasma, Blippar en een QR code met een VR link. Op bladzijde 7 van het boek vind je meer uitleg.

Mijn mening

Wil je meer weten over AR en/of VR? Dan is het boek echt een aanrader. De theorie is interessant en helder beschreven. Maar wellicht nog belangrijker: met de inhoud kun je praktisch aan de slag. Dit boek hoef je niet van voor naar achteren te lezen. Kijk wat jou aanspreekt en wat jij in de klas (of eerst thuis) zou willen proberen. Veel tips en tools zijn laagdrempelig in gebruik en daardoor ook snel en eenvoudig te gebruiken in de klas. En jouw leerlingen? Die gaan dit geweldig vinden!
Daarnaast ben ik natuurlijk trots op het boek. Leuk dat ik een aantal tools en apps (Anatomy 4D, CoSpaces, Octagon Studio en Power Puzzle) mocht beschrijven en tof dat één van de fotoshoots bij mij in de klas was. Een mooie ervaring voor mij, maar zeker ook voor de leerlingen.

Tips

– Dit boek is te bestellen bij BoekTweePuntNul of Bol.com
– Benieuwd naar het inkijkexemplaar? Kijk dan op deze pagina.
– Op zoek naar meer AR & VR in het onderwijs:
> Edublogs over diverse VR en AR producten
> VR lessen, gemaakt door Jasper Bloemsma, één van de auteurs
> VR blog, ook van Jasper Bloemsma
> Yurls Apps: apps voor VR en/of AR
> Yurls Virtual Reality
– Volg Leren met AR/VR op Twitter en Facebook
– Al eerder schreef ik een recensie over een ander interessant boek van BoekTweePuntNul: Met je smartphone het bos in

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail