Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Lieke in de hoofdrol

 

Doel
Ontwikkeling van leesvaardigheid
Ontwikkelen van woordenschat
Plezier beleven aan lezen

Doelgroep
Vanaf 7 jaar - € 4,99(ebook)/€ 9,99 (boek)

Uitgeverij Ploegsma - Auteur Jette Schröder - Illustratoren Ivan & Ilia
Lieke mag met haar klas een toneelstuk opvoeren. Hier wordt ze helemaal blij van. Maar waarom doet haar vriendin Eva opeens ze raar tegen haar? En waarom wil Sam niet meedoen?

Inhoudelijk

Het boek bevat 12 hoofdstukken en 75 pagina's. In het eerste hoofdstuk stelt Lieke zich aan jou voor. Lieke en Eva zijn dikke vriendinnen. Ze zitten ook bij elkaar in de klas. Nieuw in de klas is Sam. Hij vindt het best moeilijk en zegt nog niet zoveel. Lieke probeert met Sam te praten maar het helpt nog niet echt. De meester van Lieke heet meester Gerrit. En hij vertelt op een dag dat ze wat leuks gaan doen met de klas: vlak voor de kerstvakantie gaan ze een voorstelling geven voor ouders, broertjes en zusjes, opa's en oma's. Hij vertelt waar de voorstelling over gaat. Het gaat over een weeshuis waar allemaal kinderen zonder ouders wonen. De directrice is niet aardig, ze is zelfs gemeen. De kinderen moeten daar zwaar werk doen, krijgen bijna geen eten en mogen nooit spelen. Maar op een dag loopt de directrice weg en komt Feline. Feline is lief. Al snel blijkt het geld op te zijn en maken ze een restaurant waar mensen kunnen komen eten: Restaurant Geluk. Het restaurant stroomt vol en er is weer geld. Om te kijken wie welke rol gaat spelen moeten de kinderen uit de klas een auditie doen. Lieke krijgt de hoofdrol. Maar dan opeens doet Eva niet zo leuk tegen Lieke. Lieke snapt er niets van. Zouden ze weer vriendinnen worden? Helaas wil Sam niet meedoen met de voorstelling. Maar gelukkig heeft Lieke een heel goed idee. De moeder van Lieke speelt ook een indrukwekkende rol in dit boek. Tot slot gaat er nog van alles mis en komt de opa van Lieke helpen.

Mogelijkheden

De pagina's kunnen zowel horizontaal als verticaal gelezen worden. Ook kun je de pagina vergroten. Door het scherm aan te raken verschijnt er boven en onder in beeld een balk. Met de balk boven in kun je: de lichtsterkte regelen, woorden zoeken op het web of in wikipedia en vind je een bladwijzer. Links boven kun je direct terug naar jouw bibliotheek of naar een groot overzicht van alle pagina’s. Via de balk onderaan kun je snel naar een andere pagina.

Mijn mening

Toen ik de voorkant van het boek de eerste keer zag, werd ik helemaal enthousiast. Wat zag dit er mooi uit! Vrolijk, kleurrijk en aantrekkelijk. Dan moet het boek ook wel heel leuk zijn. En dat klopt helemaal. Wat een mooi verhaal. Dit boek past bij de belevingswereld van het kind. Ook in het boek vind je mooie illustraties. Dit vind ik belangrijk. Kinderen kunnen zo een beeld vormen bij het verhaal en je voorkomt grote stukken tekst. Aan het begin van een aantal hoofdstukken maak je op een bijzondere manier kennis met Lieke en haar vriend(inn)en: via een vriendenboekje.
Ken je het boek nog niet? Dan is dit echt een boekentip voor thuis of in de klas. Ook leuk om voor te lezen!

Tips

Sluit de iPad aan op het digibord en laat ze meer kinderen genieten van deze app.
– Dit ebook is inmiddels ook verschenen als ebook in de iBookstore.
– Op zoek naar meer ebooks voor kinderen en onderwijs? Ik heb ze hier voor je verzameld.
– Neem ook eens een kijkje op de website van Lieke.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail