Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Met je smartphone het bos in

 
Met je smartphone het bos in Susan Spekschoor

Doel
Plezier beleven in de natuur
Ontdekken van de natuur
Natuur ontdekken met behulp van apps
Gebruik van smartphone

Doelgroep
Voor kinderen, (groot)ouders, het onderwijs en natuurliefhebbers.

In het boek staan praktische voorbeelden van apps, sites en ander digitaal materiaal die je als leerkracht, ouder of andere natuurliefhebber in kunt zetten. Voldoende inspiratie om zelf op pad te gaan en de natuur te zien, ruiken, proeven, horen en voelen en ondertussen nieuwe media in te zetten.

Inhoudelijk

Omvang: 148 blz.
Afwerking: geïllustreerd en gebonden
ISBN : 9789088917103
Prijs: € 19,95
Uitgeverij: LezenLerenDelen & BoekTweePuntNul

Over de auteur: Jolanda Pikkaart is auteur, blogger, columniste, en freelance journaliste. Ze schreef het eerste boek dat een link legt tussen kinderen, natuur, educatie en technologie.

Niet alleen volwassenen maken gebruik van een smartphone. Ook in veel gezinnen mag het kind er al mee spelen. Net als bij een tablet. De laatste tijd lees je steeds meer dat kinderen zich goed kunnen vermaken met een smartphone of tablet. Het is leuk, maar vaak ook leerzaam. Buiten spelen en bewegen is leuk en daarnaast ook nog eens gezond. Hoe geweldig is het dan om deze twee te combineren? Buiten de natuur ontdekken en leren met behulp van een smartphone! Dit idee leefde bij auteur Jolanda Pikkaart en inmiddels is het boek af en te koop. Het boek is goed te lezen, voorzien van veel afbeeldingen en licht in gewicht. Dus ook nog eens handig om mee te nemen onderweg. In dit boek vind je praktische voorbeelden van apps, sites en ander digitaal leermateriaal die je als leerkracht, ouder of andere natuurliefhebber in kunt zetten. Ontdek de natuur met al jouw zintuigen!

Het boek bevat de volgende hoofdstukken
1. Kinderen en natuur
Welke herinneringen heb jij aan de natuur? Wat zijn de voordelen van spelen in de natuur? Een combinatie van echte ervaringen en virtuele ervaringen. Ook lees je hier een korte opsomming van apps en natuurboeken op je smartphone.
2. En nu naar buiten!
Wat neem je allemaal mee als je de natuur in gaat? Je vindt hier een lijstje met praktische benodigdheden. Daarnaast ook nog wat tips voor materialen die handig kunnen zijn, zoals een vergrootglas, een zaklamp, etc. Met jouw smartphone kun je bellen en gebruik maken van apps. Maar welke functies zitten er nog meer op? Welke gadgets zijn er en hoe gebruik je ze in de praktijk? Inclusief lesidee 'Op zoek naar paddestoelen'.
3. Een slak op het digibord
Hoe zorg je ervoor dat natuuronderwijs gaat leven op school, zowel bij leerkrachten als bij leerlingen? In dit hoofdstuk krijg je tips en vind je maar liefst 10 lesideeën! Van digibord tot documentcamera, webcam en meer.
4. Natuur op je beeldscherm
Het is niet altijd mogelijk om naar buiten te gaan, denk aan het weer of bijvoorbeeld wanneer je iets wil laten zien wat moeilijk te vinden is. In dit hoofdstuk worden een aantal natuursites genoemd. Je vindt er nog meer op de website. Ook wordt er aandacht besteedt aan interactieve natuurboeken. Op het einde vind je weer twee lesideeën.
5. De (school)tuin met je mobiel
Kom meer te weten over een groen schoolplein. Bekijk het stappenplan en lees de vele tips. Astrid Kwaspen vertelt jou nog meer over het groene schoolplein. En uiteraard weer een leuk en leerzaam lesidee: maak een insectenhotel.
6. Met apps naar buiten
Welke apps zijn te gebruiken in de natuur? Er wordt onder andere aandacht besteed aan: apps voor wandelen, apps in het bos, natuurgidsen. Zelfs informatie over zelf een app maken.
7. Los in 't bos
Gamen in de natuur? Ja, dat kan. Een hoofdstuk met informatie over de bijzondere app 'Los in 't bos'.
8. Speuren met je mobiel
Lees en leer meer over GPS speurtochten, QR-codes en Layar. Ook wordt er veel aandacht besteed aan geocaching (een GPS wandeling met opdrachten, je ontvangt steeds weer nieuwe coördinaten).
9. Sociale media in de buitenlucht
Hoe zet je sociale media in voor natuureducatie? En waarom zou je sociale media gebruiken? Denk aan Facebook, Twitter, Pintererst en YouTube. Met een mooi lesidee over mediawijsheid en de natuur.
10. Digitale kinderfeestjes
In dit digitale tijdperk kun je de smartphone uiteraard ook inzetten bij feestjes, kamp of schooluitjes. In dit hoofdstuk vind je tips en aanraders voor natuuruitjes. In het interview lees je meer over digitale feestjes.
11. In de praktijk
Praktijkvoorbeelden worden uitgelicht middels een interview met een geocacher, een boswachter en een leerkracht.
12. En de toekomst?
De ontwikkelingen in de techniek gaan razendsnel. Als dit boek in 2025 nog een keer uitgebracht zou gaan worden, hoe ziet het er dan uit? Diverse mensen geven hun reactie.

En dan beschik je over voldoende kennis en informatie om dit alles in de praktijk uit te gaan proberen. Heb je op school geen of onvoldoende smartphones tot je beschikking, dan kun je een maand lang gebruik maken van de inspiratiebox.

Mijn mening

Wat een geweldig boek. Een combinatie die voor veel kinderen geweldig is: de natuur in met jouw smartphone. In het boek vind je mooie foto's en je krijgt ontzettend veel tips. Vaak met linkjes of QR codes. Aan het eind van ieder hoofdstuk vind je één of meerdere lesideeën en heb je op twee pagina's de ruimte om daar jouw eigen aantekeningen te maken en te bewaren, handig! Ik zou bijna willen zeggen: 'verplicht' voor iedere school. Uiteraard is het boek ook heel fijn voor ouders en wat dacht je van de scouting?
Jolanda en alle mensen die er aan meegeholpen hebben: bedankt voor het schrijven van dit fantastische boek!

Tips

– Volg de Facebook pagina voor interessante berichten.
– Volg Natuurkind op Twitter.
– Neem ook eens een kijkje op de website Met je smartphone het bos in.
Laat hier jouw gegevens achter en ontvang een preview van het eerste hoofdstuk.
– Op zoek naar meer apps over de natuur en dieren? Kijk dan eens op deze pagina.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail