Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Mijn Autoboek

 
Mijn Autoboek Susan Spekschoor

Doel
Ontwikkeling van luistervaardigheid
Ontwikkelen van woordenschat
Kennis ontwikkelen van vervoersmiddelen
Plezier beleven aan lezen

Doelgroep
Vanaf 3 jaar - verkrijgbaar bij Bol.com & iBookstore


Kleintje Beer mag bij opa en oma logeren. Hij wordt door papa en mama met de auto gebracht. Onderweg komen ze heel veel mooie en bijzondere auto's, bussen en andere vervoersmiddelen tegen.

Inhoudelijk

Kleintje Beer is blij want hij mag logeren bij opa en oma. Samen met papa en mama stapt hij in de auto. Uiteraard moet hij eerst zijn gordel om en zwaait hij nog even al zijn vriendjes uit. Onderweg wil papa eerst tanken. Kleintje Beer kijkt zijn ogen uit bij het tankstation. Hij ziet daar heel veel wagens, zoals een benzinetankwagen, een bruidswagen en een veevervoerwagen. Als papa klaar is rijden ze verder. Ze komen door de stad. Ook daar valt van alles te zien. Om hem heen rijden heel veel verschillende auto's. Hij ziet een bus en een taxi maar ook een brandweerwagen en een vuilniswagen. Maar oh jee, papa remt net te laat voor het rode verkeerslicht, dus krijgt hij een boete van de politie. Kijk eens welke wagens er allemaal bij het verkeerslicht staan te wachten. Kleintje Beer vraagt regelmatig aan mama of ze er al bijna zijn. Maar ze zijn er nog lang niet. Samen met mama telt Kleintje Beer de auto's die hij tegen komt. En dan komen ze ook nog in de file te staan. Er blijkt een ongeluk te zijn gebeurd en de ambulance rijdt net voorbij. Maar dan hebben ze zelf pech en krijgen een lekke band... Gelukkig komt de 'Berenwacht' hun helpen. Eenmaal onderweg komen ze weer heel veel wagens tegen. Als laatste mogen ze nog even met de veerpont en dan zien ze opa en oma staan aan de overkant! Gelukkig geeft Kleintje Beer de reis een tien, 'omdat hij zoveel verschillende auto's heeft gezien!'.

Lesideeën

- Op pagina 13 vind je een opdracht: "Welke dieren zie jij op de vrachtwagens staan?" Het is leuk om bij meerdere pagina's opdrachten te bedenken. Zo kun je bijvoorbeeld op pagina 16 en 17 samen kippen tellen.
- Bekijk per pagina de verschillende vervoersmiddelen en praat er over: weet jij hoe die heet? Waar is die voor? Wanneer worden ze gebruikt? Wat kun je met dit vervoersmiddel allemaal doen? Wat zie je allemaal aan en op deze auto (bus, wagen, etc.) zitten? Op deze manier breid je ook de woordenschat van het kind uit.
- Zoek als verwerking kleurplaten over vervoersmiddelen.
- Heb je een iPad thuis of in de klas? Er zijn ook leuke apps over vervoer (zie 'Tips').
- Kijk bij thema Vervoer voor meer ideeën (zie 'Tips').

Mogelijkheden

Tijdens het lezen is de pagina, zowel horizontaal als verticaal beeldvullend. Door het scherm aan te raken verschijnt er boven en onder in beeld een balk. Met de balk boven in kun je: de lichtsterkte regelen, woorden zoeken op het web of in wikipedia en vind je een bladwijzer. Links boven kun je direct terug naar jouw bibliotheek of naar een groot overzicht van alle pagina’s. De balk onderin is ook gevuld met een overzicht van alle pagina’s. Zo kun je snel bladeren.

Mijn mening

Wat is het toch gezellig om samen op de bank of in bed een prentenboek te lezen. En als jouw kind dan ook nog eens van auto's houdt, dan is dit echt een aanrader! Het verhaal past bij de belevingswereld van het kind. Daarnaast bevat dit boek prachtige illustraties over allerlei verschillende vervoersmiddelen. In alle vormen en maten en kleuren. Dit zorgt ervoor dat het meer dan alleen een verhaal is. Je kunt samen de illustraties bekijken en er over praten.

Tips

– Op zoek naar lesmateriaal of apps bij thema ‘Vervoer’?

 

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail