Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Mijn vader woont in het tuinhuis

 
Mijn vader woont in het tuinhuis Susan Spekschoor

Doel
Ontwikkeling van leesvaardigheid
Ontwikkeling van luistervaardigheid
Ontwikkelen van woordenschat
Plezier beleven aan lezen
Informatie over scheiden

Doelgroep
Voor kinderen vanaf 10 jaar - € 15,50 (hardcover)

Uitgeverij Van Holkema & Warendorf - Auteur Jacques Vriens - 144 pagina's
De ouders van Lara en Joeri vertellen dat ze gaan scheiden. Samen maken ze van alles mee en de scheiding lijkt steeds meer op een vechtscheiding. Uiteindelijk neemt de tweeling op een bijzondere wijze zelf actie richting hun ouders.

Inhoudelijk

Lara en Joeri zijn broer en zus en wel een tweeling. Op zondag, een dag net als andere zondagen, loopt het plots anders tijdens het avondeten. Zij krijgen te horen dat hun ouders gaan scheiden. Allebei reageren ze op hun eigen manier. Terwijl bij Lara veel vragen ontstaan, wordt Joeri juist heel boos. Joeri heeft het gevoel dat zijn ouders hem en Lara laten barsten. En dat terwijl hun ouders juist het gevoel hebben alles zo goed mogelijk te willen regelen. Ze willen vrienden blijven en hebben geen hekel aan elkaar, laten ze Lara en Joeri weten. Kort daarop gaat hun vader verhuizen. Hij vertrekt naar het tuinhuis. Het is een B&B en tijdelijk, totdat hij iets anders gevonden heeft met meer ruimte, ook voor Lara en Joeri.
Langzaamaan komen ze in aanraking met de gevolgen van een scheiding. Van de moeilijke zaken tot de minder leuke gebeurtenissen en soms ook een andere kant die nieuw kan zijn. Zo maakt Joeri een keer ruzie met Sven en hebben ze beide een kapot shirt. De vader van Sven neemt contact op met de moeder van Joeri. Moeder lost het goed op en vertelt daarna tegen Joeri dat ze dit heel goed zonder Vincent (zijn vader) op kan lossen. Aan de ene kant was het een geruststelling voor Joeri, want haar moeder kan in haar eentje ook alles regelen. Aan de andere kant maakte het hem verdrietig: zijn vader was niet meer nodig in dit huis. Ook moeten ze samen een nieuwe weg vinden in de familie-appgroep. Zo komen nog veel meer verschillende onderwerpen aan bod. Want hoe moet het nu met de verjaardagen of met Kerst? Uiteindelijk nemen Joerie en Lara het heft zelf in handen en komen ze met een kinderplan. Maar hoe krijgen ze hun ouders zover dat ze dit plan samen gaan lezen?

Mijn mening

Scheiden is een onderwerp waar veel kinderen mee te maken hebben. Een onderwerp waar het ene kind makkelijker over praat dan het andere kind. Schrijver Jacques Vriens heeft het zelf als kind meegemaakt. Toen ging een scheiding nog anders. Zo hadden kinderen niet veel te vertellen. Nu is dat gelukkig anders en telt de stem van een kind ook mee. Maar dit betekent niet dat het dan ook makkelijker is voor een kind. Hij hoopt met dit boek te bereiken dat kinderen voor zichzelf op durven te komen. Dat zie je ook terug aan het verhaal. Joeri en Lara durven steeds meer en beter voor zichzelf op te komen.
Een boek geschikt voor kinderen van gescheiden ouders, maar ook voor kinderen waarbij dit niet speelt. Ook kan het boek voor kinderen een herkenning zijn. Dat kan prettig zijn, wetende dat bepaalde situaties zo ook bij andere kinderen en ouders kunnen gaan.
Een indrukwekkend boek en toch prettig om te lezen. Een boek dat, naar mijn mening, in iedere schoolbibliotheek wel aanwezig zou moeten zijn.

Tips

– Bestel het boek bij Bol.com
– Wil je graag de ebook versie? Bij Bol.com verkopen ze het boek ook.
– Benieuwd naar de andere titels van Jacques Vriens? Kijk hier voor meer titels.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail