Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Monsters en paleizen

 
Monsters en paleizen Susan Spekschoor

Doel
Ontwikkeling van leesvaardigheid
Ontwikkelen van woordenschat
Plezier beleven aan lezen
Kennis maken met gamen, Minecraft en techniek

Doelgroep
Voor kinderen vanaf 8 jaar (AVI-E5) - € 12,99

Amin en Laila doen mee aan een wedstrijd. Ze bedenken een heel bijzonder paleis. Deze maken ze met behulp van een computerprogramma. En met de 3D-printer van Laila's oom wordt het extra bijzonder! Maar is het bijzonder genoeg om te winnen?

Inhoudelijk

Het boek is geschreven door Rian Visser, met tekeningen van Mark Baars. Uitgebracht door Uitgeverij Zwijsen, Tilburg. En bevat 12 hoofdstukken, 54 pagina's.

Amin en Laila zitten niet alleen bij elkaar in de klas, maar zijn ook buren. Laila heeft een game ontdekt waarbij je een wereld kunt bouwen. Amin vindt dit ook wel interessant en Laila legt hem uit hoe het spel werkt. Vandaag hebben ze op school uitleg gehad over voor- en zijaanzichten. En dat was best lastig. Ze mochten hierbij blokjes gebruiken. Laila vertelde aan de meester dat zij dat ook met een game kan. De meester vertelde dat ze dan misschien wel mee kan doen aan een wedstrijd van de koning: ontwerp een duurzaam paleis. Amin en Laila gaan samen aan de slag. Al gaat dat niet zomaar. Zo moet je eerst weten hoe je aan materiaal komt om mee te bouwen, leren ze van alles over een server en hoe belangrijk een goed wachtwoord is en komen ze steeds op nieuwe ideeën. Ook samenwerken speelt een belangrijke rol. Zelfs de 3D-printer komt er aan te pas. Het ontwerp wordt ingestuurd en nu maar afwachten of hun paleis duurzaam en goed genoeg is.
Aan het einde van het boek vind je vijf tips om over dit boek te praten. Voor op school of thuis.

Dit boek is onderdeel van de serie 'Zoeklicht Dyslexie': in deze boeken krijgen kinderen dankzij de speciale vormgeving extra ondersteuning tijdens het lezen. Er is een lettertype gebruikt dat speciaal voor dyslectici is ontwikkeld: het Zwijsen Dyslexiefont. De pagina’s zijn overzichtelijk ingedeeld en de illustraties helpen om het verhaal goed te kunnen volgen.
(bron Zwijsen Uitgeverij).

Lesideeën

Bij deze les heeft Rian Visser een prachtige en zeer uitgebreide digibordles gemaakt. Deze is gratis te downloaden. Kijk bij 'Tips' voor de link.

Mijn mening

Zoals ik al eerder beschreef is het AVI-niveau eind groep 5 en de leeftijd is groep 7/8. Maar dit boek is ook geschikt voor goede lezers van 8 en 9 jaar. Op die leeftijd komen veel kinderen in aanraking met Minecraft. Dan is het juist leuk om dit boek ook te lezen. Als herkenning en misschien wel om nieuwe ideeën op te doen.
Dit boek bevat visuele ondersteuning van het verhaal. Zo vind je voor- en achteraan een extra flap met moeilijke woorden en hoofdpersonen uitgebeeld in tekeningen. Tijdens het lezen kom je gekleurde woorden tegen in het verhaal. Deze wijzen weer naar de tekeningen op de flappen. Een meerwaarde voor kinderen met dyslexie, maar ook voor kinderen zonder dyslexie kan dit prettig zijn.
Ik heb het boek met heel veel plezier gelezen. Je duikt in de wereld van gamen en hoe kinderen dit (zouden kunnen) ervaren. In eerste instantie is het een leesboek, maar er zitten ook leerzame momenten in. Zoals het op tijd stoppen met gamen, beveiligen met een goed wachtwoord, etc. Het verhaal past bij deze tijd en de belevingswereld van het kind. Extra interessant voor kinderen die van Minecraft en/of techniek houden. Een aanrader voor thuis en op school!

Tips

– Bij deze les heeft Rian Visser een prachtige en zeer uitgebreide digibordles gemaakt. Deze is gratis te downloaden.
– Neem ook eens een kijkje bij de ebooks en apps van Rian Visser.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail