Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

Nederland leest – Robotica

Robotica 2017 Susan Spekschoor

In de maand november staat ‘Nederland leest’ centraal. Dit jaar is het thema Robotica. Een onderwerp die prima aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Robotica is nadrukkelijk een thema dat overal in de maatschappij speelt. Niet alleen technische bedrijven, maar ook zorginstellingen, onderwijs instellingen, landbouw, culturele instellingen en zelfs de lokale middenstand hebben er mee te maken. Robots waren al een eeuw geleden voorspeld, maar ze komen er nu echt in grote getale. Wat staat ons de komende jaren te wachten?

De bibliotheek is de plaats voor ontmoeting en debat over maatschappelijke thema’s en bespreekt het thema robotica van 1 t/m 30 november. Aan de hand van zes stellingen gaat Nederland in gesprek over de rol van robots in de zorg, liefde, kunst en op het werk.

Zowel leden als niet leden van de bibliotheek kunnen daar een gratis boek ophalen. Voor volwassenen is dat ‘Ik, robot’ en voor de jeugd is dat ‘Cyberboy’. Ik, robot is de geniale futuristische raamvertelling van Isaac Asimov rond de hoofdpersoon Susan Calvin, robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Een spannend boek met ook nog echte breinbrekers. Kun je met een robot een literair verhaal schrijven? Ronald Giphart ging, in samenwerking met het Meertens Instituut en de Universiteit van Antwerpen dit uitdagende schrijfexperiment aan. Kijk voor meer informatie en filmpjes op deze pagina.
Jonge lezers krijgen in november het boek Cyberboy van Tanja de Jonge. Het verhaal gaat over Jevin en Bjorn. Kevin heeft twee jaar geleden afscheid genomen van zijn beste vriend Bjorn, die bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen. Inmiddels heeft hij zijn leven weer een beetje opgepakt. Daarom is de schok enorm als hij ineens oog in oog staat met zijn beste vriend. Springlevend. Dezelfde ogen. Dezelfde stem. Bjorn is terug! Kevin kan het niet geloven. Er is nog nooit iemand teruggekeerd uit de dood. Waarom uitgerekend Bjorn? Maar is Bjorn wel dezelfde Bjorn? Ik heb het boek inmiddels gelezen en vond het een heel bijzonder boek en mooi verhaal! Zeker een tip voor groep 7 en 8 en de onderbouw van het VO.
Benieuwd naar het boek? Hier kun je een aantal pagina’s vast lezen. In onderstaand filmpje leest Tanja de Jonge een stukje voor:

Tips
Lesmateriaal bij het boek Cyberboy voor groep 7 & 8 en VMBO 1 en 2.
– Een aflevering van Het Klokhuis over Robotica.
– Een les over RobotTaal.
– Een verhaal over de geschiedenis van de robot.
– Praattips om te filosoferen met kinderen over robotica door Fabian van der Ham.
Activiteiten van Nederland Leest door het land.
– De leeswijzer bij het boek ‘Ik, Robot’ voor het VO.
– Geef je mening en ontvang het boek ‘Ik, Robot’. Jouw mening mag je geven op zes stellingen over Robotica. De stellingen (inclusief filmpjes) zou je ook in de klas kunnen bespreken. Bekijk ze eerst zelf.
– ICT leskisten verzorgt workshops over programmeren en robotica.
– Heb je zelf een Bee-Bot of Blue-Bot in de klas? Download hier gratis vloerkaarten.
– Speel zelf voor robot tijdens deze hagelslagles voor kinderen. Hier vind je alle lesmaterialen.
– Rian Visser schreef  twee kinderboeken over robots. Op deze site vind je een trailer en veel informatie.
– Kijk ook eens naar deze les van Rian Visser. Tijdens de les bedenk je zelf een robot. Met voorbeelden uit fantasie en werkelijkheid.

Boekentips voor kinderen en volwassenen over Robotica

Cyberboy Susan Spekschoor Robotoorlog Susan Spekschoor Robotoorlog Susan Spekschoor
Ik Robot Cover Susan Spekschoor De wereld van morgen Susan Spekschoor

Deze blog is geschreven vanuit een samenwerking met CPNB.
Voor meer informatie, zie de disclaimer van mijn site.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail