Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Pigmentus, de kleurentovenaar

 
Pigmentus de kleurentovenaar Susan Spekschoor

Doel
Kennis van kleuren (benoemen en herkennen)
Ontwikkelen van luister- en leesvaardigheid
Ontwikkelen van woordenschat

Doelgroep
Voor kinderen van 3 tot 7 jaar - € 4,49 (iPad)

Kom alles te weten over de kleuren, luister naar en/of lees het gedicht over verschillende kleuren en het verhaal over Pigmentus. Deze app bevat een voorleesfunctie.

Inhoudelijk

Een kleurrijk scherm verschijnt inbeeld. Door naar links te swipen kom je bij de eerste kleur: rood. De app bevat in totaal 9 kleuren en een regenboog-kleur. Iedere kleur bestaat uit een gedicht en een verhaal van Pigmentus de kleurentovenaar. Het gedicht beschrijft voorbeelden in die kleur. De voorbeelden zijn weer terug te vinden in de illustratie, rechts van het gedicht. Raak Pigmentus aan en je ziet op een nieuw scherm een (voorlees)verhaal. Ook in dit verhaal komt de kleur terug. Dit zijn allemaal losse verhalen, volgorde van kleuren speelt geen rol. Ook de verhalen zijn voorzien van mooie en kleurrijke illustraties. Bij de regenboog vind je het verhaal van 'Pigmentus viert het kleurenfeest'. Alle kleuren komen nu terug.

Lesideeën

- Sluit de iPad aan op het digibord en laat zo meer kinderen genieten van deze app of samen spelen. Je kunt de gedichten zo mooi in beeld brengen. Naast ieder gedicht vind je een mooie illustratie. Kun jij de voorwerpen uit het gedicht terug vinden? Met de illustratie kun je ook verschillende reken- en taalspelletjes doen. Denk aan tellen (laat ze de voorwerpen omcirkelen op het digibord) en woordenschat. Kun je zelf nog meer voorwerpen verzinnen in die kleur?
- Download de kleurenkaartjes, met of zonder woorden (zie 'Tips'). Speel memory met de kleurenkaartjes. Zoek voorwerpen uit de klas en leg deze bij de juiste kleur. Neem voorwerpen uit het gedicht mee en leg deze bij de juiste kleur. Mix de woordjes en de kleurenklaartjes. Speel op deze manier eens memory. Voor de beginnende lezers kun je het moeilijker maken door alleen de woordjes te gebruiken. Wees creatief en je kunt er heel wat activiteiten bij bedenken.

Mogelijkheden

In het hoofdmenu kun je op de informatie button drukken. Op een nieuw scherm krijg je meer informatie over deze app en de makers Rian Visser (schrijfster) en Mark Janssen (illustrator). Door in het hoofdmenu naar links te swipen kom je bij de eerste kleur. Vanaf de kleuren kun je altijd terug naar het hoofdmenu of direct naar de andere 10 kleuren. Bij ieder gedicht en verhaal van Pimentus zie je een luidspreker. Raak deze aan wanneer je voorgelezen wilt worden. Daarnaast vind je bij ieder gedicht onderaan een afbeelding van Pigmentus. Raak deze aan om naar het verhaal te gaan. Let op: het verhaal is langer dan in beeld te zien is. Swipe naar boven om het hele verhaal te zien.

Mijn mening

Wat een prachtige app! Kleuren spreken kinderen altijd aan. Als deze dan ook nog voorzien zijn van gedichten, verhalen en illustraties die passen bij de belevingswereld van het kind dan krijg je een mooi resultaat, zoals deze app. De verhalen zijn ook aantrekkelijk voor kinderen uit groep 3 die enkele maanden kunnen lezen. De app is eenvoudig in gebruik, bevat geen reclame en in-app-aankopen en linkjes naar de App Store of internet. Hiermee vind ik de app kindvriendelijk. Het leuke aan deze app is dat je het goed kunt combineren met leerzame activiteiten (zie 'Leuk voor in de klas!'). De app kun je gebruiken bij de instructie, maar ook als verwerking bij een les over kleuren. Breed inzetbaar dus. Een aanrader voor thuis en in de klas!

Tips

– Download de gratis Kleurenkaartjes voor app Pigmentus, de kleurentovenaar, met of zonder woorden.
– Lees ook de volgende appreviews, gemaakt en/of geschreven door Rian Visser: Zacht zijn de wolken, Samenleesapp ‘Daans reis om de wereld, Timo en het toverstokje, Timno en het toverboek, Waar kom ik vandaag? en Nippertje.
– Kijk hier voor een overzicht van alle apps van Rian Visser
– Kijk hier voor een overzicht van alle ebooks van Rian Visser
– Geef deze app cadeau aan iemand.
Sluit de iPad aan op het digibord en laat zo meer kinderen genieten van deze app of samen spelen.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail