Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Prins Bof en de magie van leren lezen

 
Prins Bof en de magie van leren lezen Susan Spekschoor

Doel
Herkennen en leren van letters
Letterklanken koppelen aan letters
Oefenen van leesvaardigheid
Plezier beleven aan spelend leren met letters, klanken, woorden en zinnen

Doelgroep
Voor kinderen van 5 tot 7 jaar - € 4,49 (iPad)

Ontdek en oefen met letters, woorden en zinnen. In deze app kunnen kinderen luisteren naar het verhaal van de kleine prins Bof die op een magische manier leert lezen.

Inhoudelijk

De app opent in het hoofdmenu en van hieruit kun je direct kiezen of je naar het verhaal wilt luisteren over prins Bof of dat je spelletjes met letters of woorden wilt spelen. In deze app kunnen kinderen luisteren naar het verhaal van de kleine prins Bof die dankzij zijn oom de fakir op een magische manier leert lezen. De spelletjes zijn te spelen op vijf niveaus, oplopend in moeilijkheid. Op de site van Kids in Flow vind je meer informatie over de didactische verantwoording.
Niveau 1:
- Ontdek de letters in de sterren. Zoek dezelfde letter als in de maan.
- Zoek de vlinders met letters. Luister naar de opdracht en raak de juiste vlinder aan.
Niveau 2:
- Ontdek de sterren & zoek de vlinders.
- Maak het woord af en kies uit één van de slangen.
- Wat zie je in de spiegel? Maak het woord met de kaarsen met de juiste letters.
Niveau 3: Zie niveau 2, maar dan moeilijker.
Niveau 4: Alle spellen van niveau 3. En daarbij een leesboek 'Prins Bof wil een ster'. Door met de vinger onder de woorden mee te lezen veranderd het woord van kleur en kun je goed volgen waar je bent.
Niveau 5 bevat alle spellen van niveau 4, maar dan weer een stapje moeilijker. En uiteraard het leesboek.

Mogelijkheden

In het hoofdmenu heb je de mogelijkheid om uitleg te krijgen over deze app: wil je lezen of een spelletje spelen? Rechts zie je ook een boek. Hiermee start je het verhaal en kun je luisteren naar Prins Bof. Het gaat om luisteren, op het scherm blijft het hoofdmenu in beeld. Met de informatiebutton ga je naar het oudergedeelte. Vul eerst de datum van vandaag in. Op de ouderpagina kun je zien welke oefeningen het kind gemaakt heeft en hoe hij of zij ze gemaakt heeft. Daaronder krijg je nog toelichting, denk hierbij aan de letters of het soort woord als m-k-m. Via de 'niveau +/-' button kun je het niveau aanpassen, van 1 tot en met 5.

Mijn mening

Wat een uitgebreide app met veel oefeningen! Zeker wanneer je met niveau 1 begint. De app is kleurrijk, duidelijk in gebruik en bevat geen reclame of in-app-aankopen. Daarnaast geen linkjes naar de App Store of internet en een beveiligde ouderpagina. Hiermee vind ik de app kindvriendelijk in gebruik. De oefeningen sluiten aan bij het leesprogramma in groep 3. Ik vind het een meerwaarde dat je je kind kunt volgen. Voor het onderwijs zou het wellicht nog mooier kunnen zijn wanneer je meerdere kinderen kunt volgen en dus gaat werken met verschillende spelers. Ik vind het wel jammer dat het verhaal geen beeld bevat. Het kind kijkt nu tegen het hoofdmenu aan en luistert naar het verhaal. Maar verder zeker een aanrader voor thuis en in de klas.

Tips

– Bekijk meer apps met letters/woorden.
– Geef deze app cadeau aan iemand.
Sluit de iPad aan op het digibord en laat zo meer kinderen genieten van deze app of samen spelen.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail