Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

Taalzee

Taalzee Susan Spekschoor

Een mooie manier om zowel thuis als op school aan de slag te gaan met taal is Taalzee. Taalzee is een taaloefenprogramma met meer dan 25.000 opgaven. Geschikt voor kinderen van groep 1 tot en met 8. Ik heb het programma uitgebreid bekeken en uitgeprobeerd. In dit blog vertel ik jullie meer over Taalzee en mijn ervaringen met dit taalprogramma.

Hoe werkt Taalzee?
Het kind krijgt een onderwater omgeving in beeld. Op de bodem liggen diverse stenen. Iedere steen staat voor een oefening. In de zee zwemmen verschillende vissen. Door het maken van taalopdrachten help je de dieren gezond te blijven en blijven ze duidelijk in beeld. Het kind wordt op twee manieren uitgedaagd om regelmatig te gaan oefenen met taal:
– Je wil dat de vissen gezond blijven. Wacht je te lang dan zwemmen ze steeds verder weg.
– Met de verdiende munten kun je kostbare schatten kopen. Hoe leuk is het om deze steeds verder uit te breiden?
Taalzee Susan Spekschoor Taalzee Susan Spekschoor
Welke spellen en rekenvaardigheden bevat Taalzee?
In totaal zijn er vijftien verschillende oefeningen. Deze verschijnen niet direct in beeld. Afhankelijk van de leeftijd en niveau speel je spellen vrij. Bij de meeste spellen heb je per oefening 20 seconden de tijd om deze op te lossen. De spellen met een * zijn ook geschikt voor kleuters.
Zinsontleden: in deze oefening staat het redekundig ontleden centraal. De zinsdelen moeten benoemd worden. Denk hierbij aan onderwerp, gezegde, persoonsvorm, etc. In de moeilijke oefeningen moet het kind ook een zin opdelen in zinsdelen.
Woord benoemen: in deze oefening staat het taalkundig ontleden centraal. Denk hierbij aan het benoemen van lidwoord, werkwoord, telwoorden, voegwoorden, etc.
Woordvormen: bij deze oefeningen moet het kind woorden omzetten in de juiste woordvorm. Denk aan verkleinwoorden, bijvoeglijk naamwoorden, etc.
Woordenschat *: de vraag bestaat uit een woord en de kind moet een keuze maken uit meerdere antwoorden. De woordkennis/woordenschat wordt hiermee getest.
Werkwoorden: het kind ziet een zin in beeld en moet nu de werkwoorden in de juiste vorm invullen.
Spreekwoorden: Met deze oefening wordt de betekenis van verschillende spreekwoorden geoefend. Het kind kan kiezen uit verschillende antwoorden. De vraag kan ook andersom gesteld worden.
Lezen: het technisch lezen staat bij de oefening centraal. Er staan niet-bestaande woorden in de tekst. Welke zijn dit?
Letterchaos: alle letters van dit woord zijn door elkaar gehusseld. Het kind mag ze weer in goede volgorde schuiven.
Goed gespeld: zes woorden verschijnen in beeld. Welk woord is juist gespeld?
Flits: er verschijnt kort een woord in beeld. Het kind moet nu dit woord typen. Er zijn verschillende flitsmogelijkheden. Soms kort en soms letter voor letter.
Dictee: er wordt een woord uitgesproken. Het kind moet het woord nu op de juiste manier typen.
Laatste woord: het kind hoort een aantal woorden en moet het laatste woord van de juiste categorie onthouden. Met deze oefening wordt het werkgeheugen getraind.
WNF Quiz: test je kennis over wilde dieren met deze quiz. Gemaakt in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds.
Zoek de oe *: het kind gaat op zoek naar losse klanken die verstopt zitten in woorden of tussen andere klanken. Dit gebeurt met behulp van afbeeldingen.
Rijmen *: in deze oefening moet er een koppeling gemaakt worden tussen de afbeelding en het geschreven woord, uitgesproken woord of afbeelding. Hiermee wordt het rijmen geoefend.
Taalzee Susan Spekschoor Taalzee Susan Spekschoor
Beheer en resultaten
Als leerkracht (of ouder) ben je beheerder en kom je na inloggen op het beheerdersgedeelte. Je kunt hier onder andere nieuwe spelers aanmaken en wachtwoorden wijzigen. Tevens kun je hier ook Taalzee in een vakantiemodus zetten. Hiermee zorg je ervoor dat kinderen niet benadeeld worden wanneer zij een tijdje niet voor de vissen zorgen (oefenen met taal). Onder het tabblad ‘resultaten’ kunnen de domeinscores bekeken worden. Per schoolklas of leeftijdsgroep. In een overzichtelijk tabel vind je hier de gemaakte opgaves terug met de score. Per kind kun je ook nog eens de absolute en de relatieve score bekijken, wanneer hij of zij voor het laatst gespeeld heeft en hoeveel opgaven gemaakt zijn per domein. Zo kun je goed rekenonderwijs op maat bieden. Waar is het kind goed in en aan welke vaardigheid kan meer aandacht besteed worden? Ieder domein kan nog eens apart bekeken worden. Je ziet dan een tijdlijn, droomopgaven en nachtmerries. Oftewel een tabel met de score en speelfrequentie. En de opgaven die goed en minder goed gemaakt zijn. Daarnaast kun je als beheerder ook per kind het aantal verdiende munten en aantal keer inloggen zien. En voor de leerkrachten die (ook) graag de resultaten op papier willen bewaren: deze kunnen geprint worden.
Taalzee resultaten Susan Spekschoor
Mijn conclusie

Ik ben enthousiast over Taalzee! Ik zet de pluspunten voor je op een rij:
– Taalzee is adaptief. Kinderen werken altijd op hun eigen niveau. En voorkomen zo teleurstelling na teleurstelling. Daarnaast kan het kind zelf in de zee de moeilijkheid van de opgaven bepalen. Zo heeft hij of zij zelf ook (een beetje) de regie in hand. Er zijn drie smileys: één zweetdruppel, twee zweetdruppels en drie zweetdruppels, van makkelijk naar moeilijk.
– Taalzee bevat een grote hoeveelheid taaloefeningen.
– Dit taalprogramma is laagdrempelig en vriendelijk in gebruik voor kinderen. Kinderen kunnen hier zelfstandig mee aan de slag.
– Taalzee is webbased. Het kan online overal gespeeld worden. Niet alleen op computer maar ook op de iPad. Verbinding met internet is wel een voorwaarde.
– Het beheerdersgedeelte werkt eenvoudig. Je kunt hier onder andere nieuwe spelers aanmaken en wachtwoorden wijzigen. Maar ook de domeinscores bekijken. Waar is het kind goed in en aan welke vaardigheid kan meer aandacht besteed worden? Ieder domein kan nog eens apart bekeken worden. Je ziet dan een tijdlijn, droomopgaven en nachtmerries. Oftewel sommen die goed en minder goed gaan. Zo kun je met rekenen in de klas goed inspelen op behoeftes van het kind.
– Je kunt een vakantiemodus aanzetten. Hiermee voorkom je dat de vissen niet goed verzorgd worden en het kind even lekker vakantie kan houden wat taal betreft.
– Het kind verdient altijd punten. Tenslotte heb je er als kind wel tijd, moeite en energie in gestoken. Dit mag beloond worden. Omdat je de opdrachten binnen één spel afgemaakt hebt, ontvang je munten. Daarnaast natuurlijk de extra munten die je verdiend hebt met dit spel.
Zijn er ook minpunten? Nee, voor mij niet. Ik ben zeer tevreden vind het een meerwaarde voor het taalonderwijs. Wat ik me wel kan voorstellen dat kinderen een keer klaar zijn met Taalzee. Heb je in groep 3, 4 en 5 er veel mee gewerkt. Dan ben je er in groep 6 misschien wel klaar mee. En dan bedoel ik niet het concept, maar meer de leeromgeving. De vissen heb je dan waarschijnlijk wel gezien. Begin je er in groep 6 mee. Dan kan dit nog prima.
Taalzee Susan Spekschoor Taalzee Susan Spekschoor
Tips
– Probeer Taalzee gratis uit.
– Heb je pas Taalzee of wil je er meer over lezen? Hier vind je veel informatie.
– Taalzee is zowel voor thuis als op school beschikbaar. Kijk hier voor de kosten voor jouw gezin of school.
– Hetzelfde concept is er ook voor Rekenen (Rekentuin) en Engels (Words & Birds).
– Volg Taalzee op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
– Volg Oefenweb op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Naast dit taalprogramma is er ook een rekenprogramma verschenen: Rekentuin. Lees mijn uitgebreide recensie op deze pagina.
Taalzee Susan Spekschoor Taalzee Susan Spekschoor

Deze blog is geschreven vanuit een samenwerking met Taalzee.
Voor meer informatie, zie de disclaimer van mijn site.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail