Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

Tafels oefenen met De Gorgels

De Gorgels tafels oefenen Susan Spekschoor
Een belangrijke vaardigheid bij rekenen is het vermenigvuldigen. Je hebt het niet alleen nodig bij de tafels, maar komt het verderop ook tegen bij procenten, breuken, verhoudingen en delen. Belangrijk dus dat de tafels geautomatiseerd zijn. Je kunt op verschillende manieren tafels leren en oefenen. Dit kan op een ‘droge’ manier, zoals rijtjessommen (voor sommige kinderen heel fijn!). Maar misschien nog wel leuker is door de tafels spelenderwijs te leren en oefenen. Bijvoorbeeld met apps, online spelen of (gezelschap)spelletjes.

Je kent vast Jochem Myjer wel. Bekend als cabaretier, maar ook de laatste jaren van zijn boeken over De Gorgels. Naast het boek en het prentenboek van De Gorgels, zijn er nu ook spellen met De Gorgels! Inmiddels zijn er drie, door uitgeverij Zwijsen, uitgebracht: AVI kwartetspel, Magnetische letterdoos en Tafels oefenen. In dit blog laat ik je kennis maken met ‘De Gorgels – Tafels oefenen’, geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar of kinderen die interesse krijgen in vermenigvuldigen.

Inhoud van de koffer
– een dobbelsteen met 1 tot en met 10
– 2 uitwisbare stiften
– 2 setjes spelborden voor de tafels van 1 tot en met 12
– controlevel
– tafeldiploma

Hoe speel je dit spel?
Je speelt dit spel alleen of met z’n tweeën. Je kijkt eerst welke tafel je wilt oefenen. Speel je dit spel samen, dan kan dus ieder een eigen tafel kiezen. Zorg dat je de uitwisbare stift bij de hand hebt. Gooi met de dobbelsteen en kijk welk getal je hebt gegooid. Dit getal vermenigvuldig je met de tafel die je gekozen hebt. Zeg het antwoord en controleer (of laat een ander het antwoord controleren) met behulp van het controlevel. Is het antwoord goed? Dan mag je deze doorstrepen op de kaart. Wie heeft als eerste alle antwoorden aangekruist?

De Gorgels tafels oefenen Susan Spekschoor De Gorgels tafels oefenen Susan Spekschoor

Op zoek naar meer uitdaging?
1. Wil je het spel uitdagender maken? Dan zou je kunnen werken met meerdere spelborden.
2. Een andere manier is andersom de tafels aanbieden. Je hebt de dobbelsteen niet nodig. Wel een spelbord van desbetreffende tafel. Je moet hiervoor met z’n tweeën zijn. Wanneer speler 1 gekozen heeft voor de tafel van 8, dan kan speler 2 de volgende vraag stellen: ‘welke tafelsom van de tafel van 8 heeft 40 als antwoord?’.
3. Kennen beide spelers meerdere tafels? Dan kun je variant 2 gebruiken, maar dan met een andere vraagstelling: ‘Welke som hoort er bij de uitkomst van 36?’ Uiteraard heb je als speler dan meerdere spelborden voor je liggen.

Pluspunten
– Een handige koffer waarmee je alles fijn bij elkaar houdt.
– Stevige spelkaarten.
– Iedere tafel heeft een eigen spelbord. Zo kun je op maat oefenen.
– Kleurrijke spelborden in de sfeer van De Gorgels (en voor de lezers bekende illustraties en Gorgel uitspraken).
– Duidelijk spelbeschrijving, geschreven voor kinderen.

Verbeterpunten
– Uitbreiding van spelborden (bijvoorbeeld voor 4 personen) zodat je met een grotere groep kunt spelen.
– Voor iedere speler een tafeldiploma (of online printables).

Wanneer je tafels spelenderwijs wilt oefenen, dan is dit spel echt een aanrader! Je kunt het spel helemaal op maat spelen, dus je komt tegemoet aan de leerbehoefte van het kind. ‘Tafels oefenen’ is onder andere te koop bij Bol.com en de prijs is € 14,49.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail