Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Van nature klikt het

 
Van nature klikt het Susan Spekschoor

Doel
Leer de basistechnieken van fotografie
Hoe word je een goede fotograaf?
Plezier beleven in de natuur
Ontdekken van de natuur

Doelgroep
Voor kinderen van 7-13 jaar - € 24,95

Dit boek is geschreven door Bart Stornebrink. Uitgebracht door KNNV Uitgeverij. Hardcover, 88 pagina's.

In dit leerboek voor de junior fotograaf leert fotograaf Bart jou op een hele begrijpelijke manier de basis beginselen van de fotografie. Aan de hand van hele mooie foto’s inspireert hij jou en laat hij je zien wat er allemaal mogelijk is. Techniek is belangrijk, maar plezier staat voorop!

Inhoudelijk

Het boek is ingedeeld in verschillende hoofdstukken, opgebouwd in logische volgorde. Je maakt eerst kennis met verschillende soorten camera's. Waarbij ook duidelijk wordt gemaakt dat er geen slechte camera's bestaan. Je komt meer te weten over compact camera, de bridge camera, maar bijvoorbeeld ook de systeem camera. Daarna gaan ze dieper in op de instellingen. Denk hierbij aan diafragma, ISO-waarde, sluitertijd, belichting, scherpstellen en witbalans. Nu je meer weet over jouw camera en welke instellingen waar voor zijn, kun je aan de slag.
Wanneer is een foto geslaagd? Bij een foto wordt er niet alleen naar de techniek gekeken. Ook jouw gevoel is belangrijk. Doet de foto wat met jou? Wanneer je naar de techniek kijkt dan moet je bij het fotograferen onder andere letten op compositie en lichtinval. Maar ook de timing speelt een grote rol.
Verderop in het boek leer je hoe je het beste een plek of een dier kunt fotograferen: een landschap, een kikker, een vlinder, een paddenstoel, etc. Je krijgt allerlei tips over waar je op moet letten en natuurlijk waar je op moet letten bij de instellingen.
En dan heb je de foto's gemaakt. Wat doe je dan met de foto's? Soms denk je dat een foto heel mooi is, terwijl je op de computer ineens ziet dat de foto niet gelukt is. Ook dat hoort erbij. Veel oefenen en instellingen blijven proberen. Misschien kun je de foto nog bewerken?
Dit boek gaat over natuurfotografie. Maar je kunt veel meer fotograferen. Op het einde krijg je nog een aantal algemene tips, voor jou als jonge fotograaf, voor jouw juf of meester en voor jouw ouders. Want ook samen fotograferen is leuk om te doen!

Mijn mening

Wat een prachtig boek! Uiteraard vind je ontzettend veel foto's in het boek. De meeste foto's zijn gemaakt door kinderen. De tekst sluit aan bij de kinderen en je vindt er veel fototips. De uitleg is helder, er worden voorbeelden genoemd en in beeld gebracht. Bij de foto's staat ook uitgelegd waarom de foto zo mooi is, of waar de fotograf op gelet heeft. Wat ik extra bijzonder vind is dat ze duidelijk maken dat je niet het duurste van het duurste merk of type hoeft te hebben wat camera betreft. Ook vertellen ze dat je overal kunt fotograferen. Je hoeft niet ver weg of van alles te organiseren. Het kan al rondom huis. In een aantal hoofdstukken gaan ze in op 'hoe fotografeer je...'. Dit zijn duidelijke voorbeelden en bevat goede informatie die aansluit bij het kind.
Fotografie is een hobby die je pas echt leert door het te doen. Enige basiskennis is wel een vereiste. Dit boek helpt je daar zeker bij. Een aanrader voor kinderen die interesse hebben in (natuur en) fotografie!

Tips

– Dit boek is te koop bij Bol.com of in de webshop van KNVV Uitgeverij.
– Bekijk hier het inkijkexemplaar.
– Ook het boek ‘Alle kinderen naar buiten’ is van KNVV Uitgeverij. Hier heb ik een recensie over geschreven.
– Deze uitgeverij brengt boeken uit over natuur en duurzaamheid. Kinderboeken met dit onderwerp vind je op deze pagina.
– Een deel van de opbrengst van dit boek komt ten goede aan Stichting KidzKlix, om zoveel mogelijk kinderen kennis te kunnen laten maken met de natuur.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail