Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

Week van het geld – programmeren

Geld Susan Spekschoor

Leren omgaan met geld is belangrijk voor kinderen. Ook op school is er aandacht voor dit onderwerp. Zo is er van 25 maart tot en met 29 maart weer de ‘Week van het geld’. In deze blog geef ik je enkele tips waarbij rekenen met geld centraal staat.

Geldrekenen is één van de onderdelen die binnen het rekenonderwijs aan bod komt. Tijdens mijn rekenlessen probeer ik zoveel mogelijk interactieve activiteiten te bedenken en te maken, de leerlingen te laten werken met fictief geld, maar ook programmerenkomt aan bod. Daarom vind je hieronder ook gratis vloerkaarten met munten en biljetten. Deze zijn geschikt voor de Bee-bot en de Blue-bot. Deze vloerkaarten en spelkaarten zijn een gratis download.
De afbeeldingen op deze kaarten zijn van Prowise B.V. en met toestemming van Prowise B.V. geplaatst. De rechten van deze afbeeldingen blijven bij Prowise B.V.

Rekenen met geld vloerkaarten Susan Spekschoor
Vloerkaarten met munten en biljetten (gratis download)

Rekenen met geld spelkaarten Susan Spekschoor
Spelkaarten met munten en biljetten (gratis download)

Ideeeën voor opdrachten met de Bee-bot of Blue-bot
Voorbereiding:
– Print de voerkaarten en leg deze in of onder de transparante mat
– Print de spelkaarten. Deze spelkaarten zijn vooral bedoeld ter visuele ondersteuning. Je kunt ze gebruiken bij het inzichtelijk maken van de stappen die de Bee-bot of Blue-bot moet afleggen.
– Afhankelijk van de groep waarin je lesgeeft, gebruik je wel of niet alle munten en biljetten. Heb je vakken over dan kun je de vloerkaarten twee keer printen en een aantal munten of biljetten vaker gebruiken.
Lesideeën:
– Laat de Bee-bot lopen over de munten van klein naar groot.
– Laat de Bee-bot lopen over de biljetten van klein naar groot.
– Laat een klasgenoot een bedrag opschrijven onder een (gewenst) bedrag. Hoe kun je dit bedrag samenstellen? Je kunt het eerst met de spelkaarten klaarleggen.
– Maak kaartjes met rekensommen of schrijf een rekensom op. Wat is de uitkomst? De munten en biljetten van de vloerkaarten waar de Bee-bot of Blue-bot stil staat, tel je bij elkaar op. Of je pakt het spelkaartje van de munten en biljetten waar de Bee-bot of Blue-bot stil staat.
– Laat een klasgenoot met spelkaarten de volgorde bepalen. Hoe programmeer je deze route?
– Munten en biljetten herkennen: spreek de munt of het biljet uit. Welke vloerkaart hoort hierbij?
– Munten en biljetten herkennen: leg met spelkaarten de route van de Bee-bot of Blue-bot klaar.

TIPS voor de “Week van het geld”
– Neem een kijkje op de website van Week van het geld.  Je kunt hier onder andere gratis een lespakket aanvragen. Maar je vindt hier ook activiteiten voor in de les.
– Bij Basonderwijs.online vind je lespakketten voor groep 1 tot en met 8. En verschillende tips en tools te gebruiken bij de rekenlessen over geld.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail