Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

Wiebelen Themakaarten

Wiebelen themakaarten Susan Spekschoor

Grote kans dat je de boeken van ‘Wiebelen en Friemelen’ kent of wel eens van gehoord of ergens iets over gelezen hebt. Naast de boeken over zintuiglijke prikkelverwerking zijn er ook kaarten: hulpkaarten en themakaarten. In deze blog laat ik jou kennis maken met de themakaarten Wiebelen.

 

Wiebelen themakaarten
De kaarten zitten in een doosje en zijn bedoeld om in de klas te gebruiken. Geschikt voor alle groepen van het primair onderwijs. De kaart kan ingezet worden wanneer een leerling overprikkeld of onderprikkeld is. Deze kaartenset bestaat uit 45 kaarten en twee onderdelen: in de kring en verjaardagen in de klas. Ze zijn ontworpen door Monique Thoonsen en Carmen Lamp en uitgegeven door Uitgeverij Pica.

Wiebelen themakaarten Susan Spekschoor

In de kring
Deze set bestaat uit 25 kaarten, bedoeld om de kring rustiger te laten verlopen. Ze zijn verdeeld in drie onderdelen: vijf kaarten met algemene tips (groene rand), tien kaarten met activerende strategieën  voor onderprikkelde kinderen (rode rand) en tien kalmerende strategieën voor overprikkelde leerlingen (blauwe rand).
De blauwe en rode kaarten zijn vanuit de jij-vorm beschreven en deze strategie kan de leerling zelfstandig uitvoeren. Jij als leerkracht kan de kaart voor de start van de kring geven en de leerling kan de kaart gebruiken als geheugensteuntje.
De groene kaarten zijn voor jou als leerkracht. Hierop vind je tips die voor alle leerlingen prettig zijn om te weten of te ervaren. Denk hierbij aan: zorg voor voldoende ruimte tussen de stoelen.
Op de andere kant van de kaart zie je een illustratie. Deze illustratie past bij de strategie zoals deze op de andere kant beschreven staat.
Verjaardagen in de klas
Deze set bestaat uit twintig paarse kaarten en vijf blanco kaarten. Het doel van deze kaarten is dat de jarige leerling zelf kan kiezen hoe hij of zij de verjaardag in de klas viert. De kaarten kunnen op verschillende manieren ingezet worden, tevens afhankelijk van de leeftijd van de leerling. Geef de jarige leerling een aantal kaarten, kijk hierbij goed welke geschikt zijn voor deze leerling. Laat de leerling daarna een keuze maken uit deze kaarten. Geef aan hoeveel kaarten (activiteiten) de leerling mag kiezen. De blanco kaarten zijn bedoeld om activiteiten op te schrijven die je zelf bedacht hebt of die op school bekend zijn. Ook voor deze kaarten geldt dat de uitleg aan de ene kant beschreven staat en op de andere kant een bijpassende illustratie te zien is.

Wiebelen themakaarten Susan Spekschoor

Mijn mening
Wat een mooie kaarten! Lekker praktisch ook: niet te groot van formaat en handig in een doosje. Inhoudelijk bevatten ze veel strategieën die jij, of de leerling, direct in kunt zetten. Dat de kaarten aan beide kanten bedrukt zijn met tekst en illustratie vind ik echt een meerwaarde. Veel kinderen koppelen een afbeelding sneller aan een strategie en voor andere kinderen is de tekst juist weer handig. Daarbij is het ook voor jonge kinderen te gebruiken. Deze strategieën kunnen kinderen eigen maken en hopelijk helpt het hen in de kring of bij een verjaardag om zich nog beter te kunnen concentreren of nog meer te kunnen genieten van hun eigen feestje of een kringactiviteit. De keuze die je maakt is op maat en leerlinggericht. Hierdoor kom je nog meer de leerling tegemoet. De kaart voor in de kring kun je, indien nodig of wenselijk, ook geven zonder dat klasgenoten dat zien. De leerling kan de kaart bij zich houden, er op gaan zitten of in het laatje/kastje bewaren.
Handig en praktisch voor in de klas!

Heb jij interesse in deze kaarten? Bij Uitgeverij Pica en Bol.com kun je ze bestellen.
Onderaan deze blog vind je ook een overzicht van alle boeken van Wiebelen en Friemelen.

Wiebelen themakaarten Susan Spekschoor

Deze blog is geschreven vanuit een samenwerking met Uitgeverij Pica.
Voor meer informatie, zie de disclaimer van mijn site.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail