Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Woordwijs

 
Woordwijs Susan Spekschoor

Doel
Kennis maken met letters, woorden en cijfers
Ontwikkeling van leesvaardigheid

Doelgroep
Vanaf 4 jaar - € 2,29 (iPad & iPhone)

Deze app is een magische letterdoos met twee verschillende oefeningen.
Categorie: Letters en woorden.

Inhoudelijk

In het hoofdmenu maak ik een keuze uit 'Letterdoos' of 'Spellingtest'. Wil je eerst gebruikers aanmaken, dan kan dat via de button 'gebruikers & testresultaten'.
Letterdoos
In beeld zie je bovenaan lege vakjes en onderaan de letters of cijfers. Via de instellingsknop kan ik de stem aanpassen, de achtergrondkleur wijzigen en het toetsenbord in volgorde aanpassen. Ook kan ik de letters fonemisch uit laten spreken. Via 'meer settings' zijn er nog meer mogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: een woord uitspreken na aanraken of een letter uitspreken bij verplaatsen. Heb je alles naar wens staan, dan kun je aan de slag. Schuif letters los of in logische volgorde naar boven. Raak het woord aan en luister naar de stem wat er nu staat. Leg eens een zin en laat de stem jouw zin uitspreken. Hetzelfde kan ook met cijfers. Met de bezem veeg je alle letters terug in de letterdoos.
Spellingtest
Bij de spellingtest heb je dezelfde mogelijkheden wat instellingen betreft als bij de letterdoos. Wanneer ik de spellingtest wil gaan doen, moet ik eerst een woordenlijst kiezen. Negen thema's zijn al voor je aangemaakt en ingevuld. Je kunt de woorden per lijst bekijken. Heb je nu een ander thema of wil je per kern de woorden behandelen? Maak dan zelf een lijst aan. Je vult een titel in en daaronder de gewenste woorden of zinnen. Kies een woordenlijst en ga aan de slag. Van de stem krijg je een opdracht. Bijvoorbeeld: "Schrijf: aap". Schuif de letters naar het scherm en kijk of je het goed hebt. Heb je hulp nodig? Schakel dan het vraagteken in en je krijgt één of meerdere letters. Bij een goed woord gebeurt er iets magisch. Bij een fout woord gebeurt er niets. Na de oefening wordt je beloond en mag je met de magische sterren spelen. Boven in beeld wordt de score bijgehouden. De woordenlijst houdt bij welke lijsten gemaakt zijn en niet en hoe de woorden gemaakt zijn, met of zonder hint.

Mogelijkheden

In het hoofdmenu heb je de mogelijkheid om te kiezen voor 'Letterdoos' of 'Spellingtest'. Daarnaast kun je meerdere gebruikers aanmaken. Onderaan vind je een button om met de makers contact te zoeken en de andere apps te bekijken. Dit laatste gaat via een ouderbeveiliging.

Mijn mening

Wat een mooie aanvulling op de gewone letterdoos, zoals we die kennen in de klas. Ik zeg aanvulling want de dubbele klinkers en sch zitten hier niet standaard in. Deze app is een mooie manier om kinderen in aanraking te laten komen met letters en woorden. Of beginnende lezers de pas geleerde woordjes te laten leggen. Een leuke combinatie met deze app zijn de bekende woord- en stempelkaarten. Ik heb ze van verschillende thema's verzameld op mijn Yurls, kolom 3 en 4. Print deze en laat kinderen woorden na leggen. Of misschien weten zij zelf het woord wel (gebruik hiervoor de stempelkaarten) en laat ze het nakijken met de woordkaarten.
De uitspraak van de letters en woorden is duidelijk en correct. De app is kindvriendelijk in gebruik: bevat geen in-app-aankopen en directe linkjes naar internet, daarnaast maakt de app gebruik van een ouderbeveiliging. Aanrader voor kinderen, thuis en in de klas!

Tips

– Bekijk meer apps waarbij letters en woorden centraal staan.
– Geef deze app cadeau aan iemand.
– Sluit de iPad aan op het digibord en laat zo meer kinderen genieten van deze app of samen spelen.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail