Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

1-100 Getallen leren

 
1-100 Getallen leren Susan Spekschoor

Doel
Kinderen leren hoe je getallen van 1-100 uitspreekt in het Nederlands
Kinderen leren hoe je getallen van 1-100 uitspreekt in het Duits

Doelgroep
Voor kinderen vanaf 7 jaar, ook geschikt voor VO - € 0,99 (iPad & iPhone)

In deze app maken kinderen kennis met de uitspraak van de getallen 1 tot en met 100. De app is ook goed bruikbaar voor kinderen die de uitspraak van getallen in het Duits willen leren. Denk hierbij aan het voortgezet onderwijs.

Inhoudelijk

Deze app bevat zowel voor de Nederlandse als de Duitse taal drie dezelfde oefeningen:
- Oefenen:
Je ziet de getallen van 1 tot en met 100 in vakjes, als een soort honderdveld. Tien rijen van 10 getallen. Dus in de lengte zie je alle getallen die eindigen op 1, 2, 3, etc. Zodra je een getal aanraakt hoor je hoe deze uitgesproken moet worden. Het getal staat afgebeeld in het zwart en zodra het uitgesproken wordt kleurt het mee in blauw. Bijvoorbeeld bij 25 wordt eerst de 5 blauw en dan de 2. Ook getallen die je al een keer gehad hebt kun je nog een keer laten uitspreken.
- Begrijpen:
Deze oefening bevat vijf niveaus:
> niveau 1: de vier afleiders zijn volledig willekeurig, zonder dezelfde cijfers in de afleiders
> niveau 2: twee van de vier afleiders hebben hetzelfde tiental
> niveau 3: twee van de vier afleiders hebben dezelfde eenheid
> niveau 4: één van de vier afleiders is het inverse getal, bijvoorbeeld 34-43
> niveau 5: één afleider is volledig willekeurig, één afleider bevat hetzelfde tiental, één afleider bevat dezelfde eenheid en één afleider is het inverse getal.
Kies een niveau en luister naar de uitspraak van het getal. Heb je het niet goed gehoord dan kun je deze laten herhalen door de luidspreker aan te raken. Is het goed dan wordt het getal groen en verschijnt er een puzzelstukje. Je hebt negen puzzelstukjes nodig om de puzzel compleet te maken. Je ontvangt dan een applaus en gaat automatisch door met een volgende oefening binnen het gekozen niveau. Voor ieder fout antwoord lever je een puzzelstukje in.
- Lezen: Je ziet een getal in beeld en nu mag jij zeggen hoe dit uitgesproken wordt. Of je het goed hebt gedaan kun je controleren door de luidspreker aan te raken en te luisteren naar de stem. Voor ieder getal ontvang je een poppentje op de wereldbol.

Mogelijkheden

In het hoofdmenu kies je uit Nederlands of Duits. Tevens maak je een keuze uit één van de drie oefeningen. Ook kun je hier de app delen via mail, berichten, sociale media en meer. Hiervoor is wel ouderlijke toestemming nodig (er moet een som opgelost worden).

Mijn mening

De uitspraak van getallen in de Nederlandse taal is niet altijd duidelijk voor kinderen. Je hoort immers niet als eerste het getal dat vooraan staat. Met deze app kun je dat op leuke manieren oefenen. De app is eenvoudig in gebruik en dus prettig werken voor kinderen die kennis maken met getallen, vanaf groep 3. De Nederlandse uitspraak in deze app bevat een Vlaams accent, dit is niet storend. De app is ook interessant voor oudere kinderen, doordat je ook de uitspraak van getallen in het Duits kunt oefenen. Denk hierbij aan het vak Duits op het voortgezet onderwijs. Misschien zijn dan de opdrachten weer iets te kinderlijk (plaatjes bij puzzel en lezen), maar om te oefenen gaat dit prima. Leerzame app voor kinderen thuis en op school.

Tips

– Op de website vind je ook nog informatie over deze app.
– Bekijk meer apps over getallen voor kinderen.
– Geef deze app cadeau aan iemand.
– Sluit de iPad aan op het digibord en laat zo meer kinderen genieten van deze app of samen spelen.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail