Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Articulatie Pad

 
Articulatie Pad Susan Spekschoor

Doel
Kennis maken met klanken en letters
Oefenen van de uitspraak van klanken
Uitbreiden van woordenschat

Doelgroep
Voor kinderen die moeite hebben met de uitspraak van bepaalde klanken - Gratis, bevat in-app-aankopen (iPad)

Met deze app oefen je spelenderwijs articulatievaardigheden. De app bevat meer dan 750 woorden met bijbehorende geluidsopnames en afbeeldingen.

Inhoudelijk

De app opent direct in het menu met de 18 letters. Het gaat om 17 medeklinkers en een dubbele medeklinker (ng). Zodra je een keuze gemaakt hebt, opent zich een nieuw menu. Hier kun je zien om welke klanken het gaat. Bijvoorbeeld bij de letter B. Daar heb je de klanken B-, -B-, BL- en BR-. Dit zijn dus woorden die beginnen met een b, een b in het midden van het woord hebben, beginnen met bl en br. Wederom maak je een keuze. Nu uit flashcards of memory.
Flashcards: Ook hier zie je de vier klanken weer terug, allemaal apart in een hokje. Onderaan zie je hoeveel flashcards hierbij horen. Je kiest nu één of meerdere klanken en drukt op 'begin'. Er verschijnt een (duidelijke) foto in beeld. Door de foto aan te raken hoor je het bijbehorende woord en dus de klank(en).
Memory: Maak een keuze uit de klanken die bij deze letter aanwezig zijn, het aantal memory kaarten en het aantal spelers. Start met het spel door op 'begin' te drukken. Je kunt het spel spelen en zelf de woorden uit (laten) spreken of klik op een foto en luister naar het woord.

Lesideeën

Zoals al eerder beschreven bevat de app ook een memoryspel. Wil je dit spel in de klas met een grotere groep kinderen spelen, koppel dan de iPad aan het digibord.

Mijn mening

Wat een mooie app om klanken mee te oefenen! De app is eenvoudig in gebruik en start direct in het keuzemenu met de letters. De uitspraak is duidelijk en de klanken worden goed uitgesproken. Als leerkracht bepaal jij de klanken of medeklinkerverbindingen en de oefening. Je kunt snel aan de slag. Daarnaast bevat de app geen reclame. De app is bedoeld voor logopedisten, ouders of leerkrachten van kinderen die nog moeite hebben met de uitspraak van bepaalde klanken en die op zoek zijn naar een leuke, laagdrempelige manier om samen te oefenen. Zo staat het vermeld op de website. En hier sluit ik me zeker bij aan. Met de flashcards heb je de vrijheid om zelf activiteiten te bedenken. Wil je bijvoorbeeld dat het kind alleen het woord hoort of het ook uitspreekt? Daarnaast is de app ook zeker geschikt voor NT2 en uitbreiding van woordenschat. Omdat je een keuze maakt uit de klanken en/of medeklinkerverbindingen, kun je op maat werken. De gratis app (bevat de klank K) is een aanrader en geeft je in het kort een beeld van hoe de app werkt. De overige klanken kunnen los aangeschaft worden of in één keer. Dit laatste is voordeliger wanneer je alle klank graag wil hebben. Aan de ene kant is € 14,99 een behoorlijke prijs voor een app. Aan de andere kant bevat het enorm veel klanken, medeklinkerverbindingen en flashcards. Gezien het doel heb je met deze app een compleet pakket waarmee lang kunt oefenen en spelen. En nog belangrijker: op maat kunt werken bij een leerling.

Tips

– Koppel de iPad aan het digibord om zo het memoryspel met een groepje kinderen te spelen.
– Bekijk hier de website van Articulatie Pad.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail