Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Chucko is ziek

 
Chucko is ziek Susan Spekschoor

Doel
Ontwikkelen van kennis over het menselijk lichaam
Ontwikkelen van lees- en luistervaardigheid
Plezier beleven aan de combinatie tussen luisteren/lezen en spelen

Doelgroep
Eenvoudige versie: 3-6 jaar / Uitgebreide versie: 7-10 jaar - € 2,29 (iPad)

Kuiken Chucko is ziek en dat vindt hij niet fijn. Want hij wil graag naar school. Lees of luister naar het verhaal en speel tussendoor een spel over het menselijk lichaam.

Inhoudelijk

De app opent direct in het hoofdmenu. Er zijn twee of eigenlijk vier mogelijkheden. Wil je de eenvoudige of de uitgebreide versie? Beide kun je voor laten lezen of zelf lezen. Zowel de eenvoudige als de uitgebreide versie bestaan uit hetzelfde verhaal. Beide bevatten dezelfde spelen. Het verschil is dat de uitgebreide versie een informatie button bevat. Door deze aan te raken krijg je een extra scherm te zien met informatie over het menselijk lichaam. Het verhaal gaat over kuiken Chucko. Zijn hele lichaam doet pijn omdat hij ziek is. Hij heeft de griep volgens de dokter. Op de thermometer kun je zien dat hij koorts heeft. Gelukkig gaat mama Kip goed voor Chucko zorgen en hoeft hij niet bang te zijn. Al snel mag Chucko weer naar school! Het verhaal is interactief. Dat betekent dat plaatjes kunnen bewegen. Zo kun je de gordijnen open en dicht doen, kun je Chucko een kruik geven, ook de spin kan kruipen. Ontdek zelf nog veel meer. Tijdens het verhaal kom je dokterskoffers tegen. Hierachter zit een spel. Raak de koffers aan om de spellen te spelen. Ze hebben allemaal te maken met het menselijk lichaam. Zo kun je tanden poetsen, botjes op de goede plek leggen en nog meer. Maar ook achter het dienblad zit een leerzaam spel: dek de tafel en geef iedereen wat te eten en drinken, je kunt ook een ander tafelkleed kiezen. Wil je iets lekkers uitdelen? Raak dan de button 'ongezond eten' aan. En als Chucko weer op school is, mag je ook nog op het schoolbord schrijven of tekenen.

Mogelijkheden

In het hoofdmenu heb je de mogelijkheid om te kiezen voor de eenvoudige of de uitgebreide versie. Wil je dat deze voorgelezen wordt dan moet je eerst de rode button daar boven aanraken. Via de informatiebutton lees je meer over deze app en vind je ook de link naar de website van de maker. De gratis apps van de maker kun je rechts boven bekijken. Tijdens het lezen kun je altijd voor- of achteruit bladeren. En het achtergrond geluid uit- of aanzetten.

Mijn mening

Een leuke en leerzame app over het lichaam. De voorleesstem is vriendelijk en prettig om naar te luisteren. Tegenwoordig zijn de meeste apps in 3D of grafisch net even anders vormgegeven als deze app. Maar dat doet niets af aan de inhoud van het verhaal en de spelen. De afbeelding zijn kleurrijk en bevat interactieve elementen. De extra informatie (bij de uitgebreide versie) is voor kinderen van 7-10 jaar. Ik vind het verhaal van Chucko en de tekeningen niet passen bij de belevingswereld voor kinderen van 7-10 jaar. De app is niet volledig kindvriendelijk in gebruik: bevat geen reclame of in-app-aankopen, maar door een knop 3 sec. vast te houden kom je wel op een pagina waar je kunt doorklikken en zo bij de App Store uit zou komen. Het zou mooi zijn wanneer dit achter een ouderbeveiliging zit.

Tips

– Op deze pagina vind je meer apps over het lichaam.
– Bekijk hier meer apps van deze maker.
– Geef deze app cadeau aan iemand.
– Sluit de iPad aan op het digibord en laat zo meer kinderen genieten van deze app of samen spelen.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail