Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Cijfers en getallen leren en tellen

 
Cijfers en getallen leren en tellen Susan Spekschoor

Doel
Ontwikkeling van telbegrip en hoeveelheden
Leren tellen van 1 tot en met 20
Herkennen van getallen van 1 tot en met 20

Doelgroep
Voor kinderen van 4-6 jaar - € 3,99 (iPad & iPhone)

Deze app van Juf Jannie is een rekenapp voor kleuters, ter voorbereiding op groep 3. Gericht op getallen en tellen.

Inhoudelijk

Wanneer je de app opent hoor je meteen een vrolijk muziekje en de bekende stem van Juf Jannie. De winkelstraat bestaat uit vijf winkels. Iedere winkel is een oefening. Bij iedere oefeningen maak je een keuze uit de moeilijkheidsgraad: 1-5, 5-10, 11-15, 1-20. Oefening 3 en 4 hebben ook nog 16-20 erbij. Na vijf vragen is de oefening klaar en volgt er een leuke beloning. Ieder goed antwoord wordt beloond met een compliment. Bij ieder fout antwoord verdwijnt dit antwoord en blijven er minder antwoorden over. Je krijgt opnieuw de kans om het te proberen. Je kunt de vraag laten herhalen door op de luidspreker te spreken.
Oefening 1: Dierenwinkel
Geef antwoord op de vragen door het juiste getal aan te raken. Vragen zoals: Op welk nummer kan je snoepjes kopen? Op welk nummer kan je ijsjes kopen? De getallen op de winkel staat niet in chronologische volgorde, dus het kind moet goed kijken. Na vijf oefeningen verschijnen er ballonnen in beeld met daaraan iets uit de winkel. Je mag de ballonnen kapot prikken. En het snoep, speelgoed, etc. aanraken. Nu gaat alles terug naar de juiste winkel.
Oefening 2: Snoepwinkel
Geef antwoord door winkels aan te raken. Welke winkel is er op nummer 2? Welke winkel is er op nummer 4? En zo gaat de oefening door. Na vijf vragen zweeft Juf Jannie langs in een luchtballon en laat van alles vallen. Door dit aan te raken bezorg je het in de goede winkel.
Oefening 3: IJscowinkel
Maak deze oefening door het ontbrekende getal aan te raken. De getallen staan op chronologische volgorde, welk getal is er weg? De antwoorden staan niet in chronologische volgorde, dus er moet goed gekeken worden. Als beloning komt er een auto langsrijden die speelgoed en meer achterlaat. Raak het aan om terug te brengen naar de juiste winkel.
Oefening 4: Speelgoedwinkel
Tel de spullen in de kast en geef antwoord door het juiste getal aan te raken. Hoeveel knuffelberen zie je hier? Per oefening gaat het om speelgoed, fruit, groente en meer. De beloning past zich aan aan de inhoud van de kast. Het kan zijn dat je tomaten kapot mag maken of een suikerspin groter mag maken.
Oefening 5: Groente- en fruitwinkel
Juf Jannie heeft zin in een kauwgombal. Je mag de kauwgombal-machine aanraken om Juf Jannie er één te geven. Oeps, nu komen er veel meer uitrollen. Ze hebben allemaal een getal. Raak het getal aan wat gevraagd wordt. Ook nu weer een fantastische beloning: Juf Jannie blaast een hele grote bel en nu weet je vast wat het kind mag gaan doen?

Mijn mening

De app is precies zoals ik verwacht had: wederom geweldig! Zowel de oefeningen als de illustraties en gesproken taal passen helemaal bij de belevingswereld van deze doelgroep. De oefeningen sluiten perfect aan op de manier zoals dit in het onderwijs ook gedaan wordt. Er wordt bijvoorbeeld bij hoeveelheden boven de 5 uitgegaan van de vijf- en tienstructuur. Er is auditieve ondersteuning bij een fout antwoord. Daarnaast (zeker zo belangrijk) is de app is kindvriendelijk: er zijn geen rechtstreekse linkjes naar internet, sociale media of de App Store.
Conclusie: deze app kan uitstekend ingezet worden wanneer het kind interesse krijgt in getallen en hoeveelheden. Zowel thuis als op school. Als ouder of leerkracht kun je eventueel zelf het niveau bepalen door een keuze te maken uit de moeilijkheidsgraad. Dit vind ik een meerwaarde, hierdoor is deze app al snel bruikbaar bij kinderen.

Tips

– Juf Jannie heeft een werkboekje (gratis download) bij deze app gemaakt.
– Geef deze app aan iemand cadeau!
Sluit de iPad aan op het digibord en laat de hele klas meekijken met deze app.
– Kijk hier voor een overzicht van alle apps van Juf Jannie .

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail