Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

De zes rollen van de leraar Intervisiekaarten

De zes rollen van de leraar Susan Spekschoor

Van Uitgeverij Pica ontving ik ‘De zes rollen van de leraar Intervisiekaarten’. Deze kaarten helpen om tijdens intervisiebijeenkomsten daadwerkelijk tot de kern te komen.

Je les verloopt rommelig, je boodschap lijkt niet over te komen, de leerlingen zijn niet vooruit te branden … Iedere leraar komt weleens terecht in een lastige lessituatie. Het is vaak niet eenvoudig om aan te wijzen waar het nu precies misgaat. En wat kun je doen om de situatie te verbeteren?
Intervisie is een krachtige manier om samen met collega’s op een professionele, methodische manier te kijken naar wat niet lekker loopt in jouw les. Door het stellen en beantwoorden van verhelderende vragen neem je de situatie op een gestructureerde manier onder de loep en komt er zicht op mogelijke oplossingen. Daarbij reflecteer je steeds op je eigen gedrag en je interactie met de leerlingen: wat doe ik in deze lessituatie en wat is het effect daarvan?
(bron: Uitgeverij Pica)

De auteurs van de intervisiekaarten zijn Martie Slooter (bekend van het boek De zes rollen van de leraar) in samenwerking met Marion Kemeling & Reijer Jan van ’t Hul.

De zes rollen van de leraar Susan Spekschoor De zes rollen van de leraar Susan Spekschoor

Hoe werkt het?

Reflectie staat centraal bij intervisie. Wat zie je jezelf doen in deze situatie en wat is het effect van jouw gedrag? De intervisiekaarten zijn gebasseerd op De zes rollen van de leraar (boek). In dit boek wordt effectief lerarengedrag beschreven aan de hand van zes rollen en presenteert het de leerlijn van de leraar (zijn of haar ontwikkeling gedurende de loopbaan weergegeven in vier niveaus). De zes rollen zijn:
– Gastheer
– Presentator
– Didacticus
– Pedagoog
– Afsluiter
– Coach
Meer informatie over deze rollen vind je uitgebreid in het boek of kort in de handleiding van de intervisiekaarten.

Deze intervisiekaarten zijn bedoeld voor leraren in het PO, VO, MBO en HBO. Ook goed te gebruiken voor leraren in opleiding.
De kaartenset bevat 91 vragenkaarten en 25 opdrachtkaarten. Met de vraagkaarten krijgt de inbrenger een duidelijker beeld van de ingebrachte lessituatie. Bij intervisie is er iemand de lessituatie inbrengt en zijn er deelnemers die gerichte vragen gaan stellen. Iedere deelnemer kiest één of meerdere vragen, van alle rollen wordt minstens één vraag gesteld. Daarnaast zijn er 25 opdrachten die de inbrenger/deelnemers voor zichzelf kan/kunnen kiezen. Maar ook de deelnemers voor de inbrenger. Deze kaarten zijn zowel in groepsverband (90 minuten) als individueel (30 minuten) te gebruiken. In de handleiding vind je voor beide situaties de bijbehorende werkvorm.

Intervisie een een mooie werkvorm om dieper op een lessituatie in te gaan. Deze kaarten helpen jou daar goed bij. Door over de vragen na de denken en deze te beantwoorden, krijg je als inbrenger, maar ook met elkaar, een nog betere kijk op de situatie. Een prachtige en zeer goed bruikbare kaartenset. Wanneer je de korte handleiding doorgelezen hebt kun je direct aan de slag. Ook wanneer je nog nooit met deze werkvorm gewerkt hebt. Een aanrader voor teams die nog niet met intervisie bekend zijn. Maar ook zeker een aanrader wanneer je er al wel mee werkt. Over het stellen van gerichte vragen en geven van gerichte opdrachten is immers al voor jou over nagedacht.

De zes rollen van de leraar Susan Spekschoor De zes rollen van de leraar Susan Spekschoor
De zes rollen van de leraar Susan Spekschoor De zes rollen van de leraar Susan Spekschoor

 

 

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail