Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Drie rode ballonnen

 
Drie rode ballonnen Susan Spekschoor

Doel
Uitbreiden van woordenschat
Ontwikkeling van luistervaardigheid
Fantasie
Plezier beleven aan het vertellen van een verhaal

Doelgroep
Voor kinderen vanaf 3 jaar - € 3,99 (iPad & iPhone) | Boek is te bestellen via Amazon £ 5,00 (tijdelijk in de aanbieding) excl. verzendkosten

De app 'Drie rode ballonnen' is een interactief prentenboek. Wees creatief en bedenk een spannend, leuk of bijzonder verhaal bij de prenten. Tevens is er ook een boek van verschenen.

Inhoudelijk

De app bestaat uit 18 prachtige en kleurrijke prenten en is interactief. Dit betekent dat er op iedere plaat meerdere dingen te ontdekken zijn.
In het hoofdmenu maak je een keuze waar je wilt beginnen. Gebruik je de app voor de eerste keer? Dan is starten bij de eerste prent wel handig. Zo ziet het kind de olifant de lucht in gaan. Samen met de olifant komen jullie steeds in een nieuwe omgeving. Van warm naar koud, van zon naar winter, van woestijn naar de zuidpool. Jij als ouder of leerkracht kunt nu een verhaal bedenken wat er met de olifant gebeurd is. Waarom gaat hij vliegen? Waar is hij naar op zoek? Maar ook: wat komt hij onderweg allemaal tegen? Door bepaalde dieren en voorwerpen aan te raken vindt er een reactie plaats. Samen met het kind ontdekken jullie deze interactieve elementen en deze kunnen natuurlijk prima een rol spelen tijdens het verhaal.

Lesideeën

Naast de app is er ook een boek uitgebracht met dezelfde prenten. Je kunt beide los van elkaar gebruiken, maar ook in combinatie met elkaar. Voor alle lesideeën geldt: houdt rekening met de leeftijd/ontwikkeling van het kind.
- Bedenk als ouder of leerkracht een logisch verhaal bij alle prenten.
- Laat kinderen jou een verhaal vertellen. Begin bij één prent en breidt uit naar drie prenten. Als het kind ouder is kun je uiteraard meer prenten gebruiken.
- Stel aan het einde van het verhaal vragen over jouw verhaal. Zo werk je niet alleen aan woordenschat en luisteren, maar ook aan begrijpend luisteren.
- Laat kinderen kinderen een prent zien en stel vragen. Wat zie je? Waarom heeft de olifant ballonnen? Waar denk je dat de olifant naar toe gaat? Etc.
- Plaats op een A4 een kleine olifant. Laat kinderen daar zelf ballonnen bij tekenen. Daarna een omgeving erbij kleuren.

Mogelijkheden

In het hoofdmenu heb je de mogelijkheid om te kiezen uit één van de 18 kleurrijke illustraties. Ook kun je de olifant te laten trompetten. En als laatste een tip, deze zit verstopt achter het vraagteken. Hier vind je de uitleg over deze app.

Mijn mening

Wat een bijzondere en mooie app! Vol met prachtige en kleurrijke illustraties. De eerste keer wist ik niet goed wat de bedoeling was. Maar eigenlijk zijn er geen regels. Dat is juist het mooie van deze app. Een leuke manier van verhalen vertellen waarbij de illustratie de leidraad is. De volgende keer vertel je weer een heel ander verhaal met dezelfde illustraties. Een mooie interactie tussen ouder of leerkrachten en kind(eren). Extra leuk is dat kinderen ook jou een verhaal kunnen vertellen, of kinderen onderling. De prenten bevatten illustraties uit het niet dagelijkse leven. Hiermee vergoot je tevens de woordenschat. Denk aan namen van dieren en omgeving. Ook voor hele jonge kinderen is deze app bruikbaar. Jij als ouder kan het verhaal aanpassen aan de leeftijd en ontwikkeling van het kind. Naast taal kun je ook (voorbereidend) rekenen erbij betrekken. Denk aan het vinden van vormen en benoemen van kleuren, het tellen van de ballonnen, ijspegels, piramides, etc. Een app die jou als ouder of leerkracht alle ruimte geeft om datgene te vertellen en vragen wat jij op dat moment bij het kind vindt passen. Het boek kun je er naast of in plaats van gebruiken. Een aanrader voor thuis en school!

Tips

– Interesse in het boek? Je kunt het hier bestellen. Of kijk op de bijbehorende website. Het boek heeft een Engelse titel, maar bevat verder geen taal.
– Volg Jogo Jogo op Facebook en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
– Via de website lees je meer over de andere apps en het team van Jogo Jogo.

Deze blog is geschreven vanuit een samenwerking met Jogo Jogo.
Voor meer informatie, zie de disclaimer van mijn site.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail