Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

GewoonMediawijs – gesprekskaarten

Gewoon mediawijzer Susan Spekschoor
Jaarlijks vindt de week van de mediawijsheid plaats. Dit jaar is er een nieuwe site gelanceerd: Gewoon Mediawijzer.

Gewoon Mediawijzer is een project van Stichting Tommie en Charlie in samenwerking met de Onderwijsspecialisten en De Ziep, ontwerp bureau Shapers en Elle Peters en Thierry Koningstein als kritische vrienden van het project vanuit Gewoon Speciaal ICT. En is mede mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van Mediawijzer.net en Fonds 21.
Op de site vind je een  leerlijn Digitale Geletterdheid voor het SO/VSO. Gebaseerd op de doelen in de leerlijn en relevante gespreksonderwerpen rondom mediawijsheid, helpen de gesprekskaarten je om stapsgewijs te vragen naar ervaringen met en ideeën over wat jongeren (online) meemaken. Door in het kader van het gespreksonderwerp gerichte vragen te stellen (draai de kaart om en je wordt geholpen met deze gerichte vragen) stimuleer je jongeren zoveel mogelijk te vertellen, maar zet je ook aan tot nadenken: over waar ze blij van worden, tegen aanlopen en over hun eigen (online) verantwoordelijkheid.
(bron: GewoonMediawijzer.nl)

Gewoon mediawijzer gesprekskaarten Susan Spekschoor Mediawijsheid spelkaarten Susan Spekschoor

Deze gesprekskaarten kun je op  verschillende manieren in de les gebruiken:
– Open de site op het digibord, kies een thema en bespreek de vragen met de leerlingen.
– Combineer de gesprekskaarten met programmeren. Bijvoorbeeld met de Bee-Bot of Blue-Bot. Zet de Bee-Bot of Blue-Bot op START. Laat de leerling een keuze maken uit deze vloerkaarten. Waar wil hij of zij graag over beantwoorden? Programmeer naar die vraag toe. Ligt deze vloerkaart (te) dicht bij START? Geef dan een opdracht mee door eerst via een andere vloerkaart naar de gewenste vloerkaart te lopen. Je kunt hiervoor ook prima de spelkaarten gebruiken, ter visuele ondersteuning. Laat de leerling met de spelkaarten de route neerleggen en dan de route programmeren op de Bee-Bot of Blue-Bot.
– Heb je een Prowise Presenter account? Ik heb met behulp van de gesprekskaarten een les gemaakt. Maak een keuze uit de  thema’s en kies daarna een kaart.
– Heb je zelf ook een lesidee en wil je deze delen? Stuur dan een mail.
Gewoon mediawijzer Susan Spekschoor

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail