Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Jop is jarig

 
Jop is jarig Susan Spekschoor

Doel
Ontwikkeling van creativiteit
Concentratie
Kennis maken met of het leren benoemen van cijfers en letters
Ontwikkeling van telvaardigheid

Doelgroep
Voor kinderen van 2-10 jaar - € 3,49 (iPad & iPhone)

De app 'Jop gaat naar school' wordt door de makers omschreven als een 'digitale wendag'. Op een speelse wijze laat Jop zien hoe een dag op school er uit kan zien.

Inhoudelijk

Ik open de app en wordt verrast met een leuk en vrolijk liedje 'Happy Birthday', gezongen door Niels Geusebroek. Ik zie de jarige Jop, met in de ene hand ballonnen die je kapot kunt prikken. In zijn andere hand de playbutton. Raak deze aan om de spellen te spelen. In het spellen-menu hoor ik weer een ander liedjes, deze vertelt in het Engels welke spellen er allemaal zijn. Dit wordt tegelijkertijd ook weergegeven door de afbeeldingen die dan omdraaien. In totaal zijn er zes spellen:
1. Uitnodiging versturen
In het scherm zie ik een uitnodiging met lijntjes en een foto van Jop. Onderin een schuifbalk met letters, cijfers en verschillende afbeeldingen (smileys, ballonnen, bloemetjes, hartjes en meer). Het kind kan nu de uitnodiging maken door letters, cijfers en afbeeldingen naar de uitnodiging te schuiven. Is deze klaar? Kies een enveloppe waar de uitnodiging in mag. De enveloppe krijgt een Jop-sticker en kan nu niet meer gevuld worden. Wil je nog een envelop maken, raak dan de lege uitnodiging aan. Ben je klaar, breng dan alle uitnodigingen naar de brievenbus.
2. Kroon versieren
Deze kroon kun je met kleuren vullen en versieren met heel veel afbeeldingen. Onderin de schuifbalk zie je weer verschillende versiersels en getallen. Is de kroon helemaal klaar, raak dan Jop aan en zie hoe jouw kroon eruit ziet bij Jop op het hoofd.
3. Vlaggetjes maken
Vul en versier de vlag en maak zelfs een vlaggenlijn! Kies een vulling uit de schuifbalk. Deze kun je vergroten, verkleinen en roteren, ook kun je meerdere vullingen over elkaar leggen. Voeg versiersels toe en klaar is jouw vlag. Je kunt nu nog meer vlaggen versieren. Ben je klaar? Raak Jop aan en kijk hoe jouw vlag of vlaggenlijn eruit ziet.
4. Liedje zingen of tekst inspreken en opnemen
Zing een liedje of spreek een tekst in. Met opname- en afspeelfunctie. De eerste keer wordt toegang gevraagd tot de microfoon. Mocht deze vraag genegeerd zijn, ga dan via Instellingen naar Privacy en Microfoon. Hier kun je dan alsnog toestemming geven.
5. Taart versieren
Maak een mooie en lekkere taart met kleurtjes, versiersels en slagroom! Hoeveel kaarsjes mogen erop? Is jouw taart klaar? Raak de taart-button aan en kijk hoe de taart eruit ziet bij Jop. Heb je kaarsjes op de taart geplaatst? Raak ze aan om ze te laten branden. En laat Jop de kaarsjes uitblazen. Uiteraard mag de taart ook opgegeten worden.
6. Piñata vullen en meppen
Er hangt een Jop-piñata klaar om gevuld te worden met snoep en speeltjes. Welke mogen er van jou allemaal in? Ben je klaar met vullen? Raak dan de piñata-button aan. Wil je met of zonder blinddoek de piñata kapot meppen? En wat komt er allemaal uit?
Onder de informatiebutton in het hoofdmenu vind je informatie over deze app, de boeken van Jop, de knutselvoorbeelden en de mogelijkheid om muziek en geluid aan/uit te zetten.

Lesideeën

En als je de spellen op de iPad of iPhone hebt gespeeld, dan is het toch geweldig om ook met echt materiaal aan tafel te gaan knutselen! Leuk als verwerking na de app, maar ook zeker leuk voor een verjaardag. Op de website van Heppi vind je gratis downloads om te printen. Je vindt de linkjes naar de gratis downloads bij 'Tips'.

Mijn mening

Ook deze app van Jop vind ik weer geweldig. Mooi door eenvoud in gebruik, vrolijke kleuren en afbeeldingen, maar ook door de creatieve spelen. Echt een feestje! Je kunt tijdens alle spellen terug naar het hoofdmenu. Ook wanneer je iets gemaakt hebt kun je een stap terug door bijvoorbeeld de kroon of vlag verder te versieren. De app bevat geen reclame en in-app-aankopen. En met de gratis downloads is dit net iets meer dan alleen een app. Met deze app kom je vanzelf in de feeststemming. Echt een aanrader voor kinderen!

Tips

– Gratis downloads: Kroon met versiersels en strokenVlaggetjesTaart met versierselsUitnodiging maken inclusief enveloppe.
– Bekijk ook de reviews van Jop gaat naar school,  Jop gaat eten en Juf Jannie leert Jop tellen.
– Geef deze app cadeau aan iemand.
Sluit de iPad aan op het digibord en laat zo meer kinderen genieten van deze app of samen spelen.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail