Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Kiene klanken

 
Kiene Klanken Susan Spekschoor

Doel
Kennis maken en oefenen van letters, woorden en klanken.

Doelgroep
Voor kinderen vanaf 5 jaar - Gratis (iPad & iPhone) - Werkt samen met de interactieve letters van Heutink-Marbotic

Ga, met behulp van de interactieve klankenstempels, aan de slag met klanken, letters en woorden. Ontwikkeld voor groep 3 en geschikt voor de eerste zes maanden van het aanvankelijk leesproces
Heutink - Uitgever Educo - Powered by Marbotic - € 147,00 (gratis app)

Inhoudelijk

De inhoud van de interactieve klankenstempelset bestaat uit:
42 interactieve klankstempels in twee lagen verdeeld
26 enkele klanken (het klinkers in het blauw, de medeklinkers in het zwart)
12 dubbele klinkers (in het blauw) / 4 speciale klanken (in het zwart)
Met deze stempels kun woorden (af)maken. Dit doe je in de app 'Kiene Klanken'. De app bevat drie soorten oefeningen: letter, woord en klank. Daarnaast is er een woordenboek en de optie stempelen.

LETTER:
De oefening met letters bestaat uit vier opdrachten:
- Wat zie je? >> Welke letter zie je? Zoek dezelfde letter in de stempeldoos en stempel deze op het scherm. Wil je de opdracht nog een keer horen, dan kan dat door middel van de luidspreker. Heb je de letter gemist, dan kun je deze even op laten lichten door het beeldscherm aan te raken. Na het stempelen krijg je drie woorden (inclusief illustratie) te zien die deze letter ook bevatten. Heb je het fout, dan verschijnt de letter nog een keer in beeld.
- Wat hoor je? >> Er wordt een letter uitgesproken, dit gebeurt drie keer achter elkaar. Zoek de juiste letter erbij en stempel deze op het vlak. Heb je het goed dan zie je weer drie woorden (inclusief illustratie) in beeld die deze letter ook bevatten. Heb je het fout, dan hoor je de letter nog een keer.
- Wat is de eerste? >> Tik op het plaatje en stempel de eerste letter van dit woord. Bij een goed antwoord wordt het woord uitgesproken, bij een fout antwoord hoor je als hint de klank van de letter die gestempeld moet worden.
- Wat mist er? Je ziet een illustratie en het woord en hoort daarbij het uitgesproken woord. Daaronder bijna alle letters van het woord. Welke letter ontbreekt er? Bij een goed antwoord wordt het woord uitgesproken, bij een fout antwoord hoor je als hint de klank van de letter die gestempeld moet worden.

WOORD:
- Kies het woord >> Tik op de woorden en lees ze hardop. Wanneer je het rijtje van zes woorden gelezen hebt, dan komt er een illustratie in beeld. Welk woord uit dit rijtje is het? Stempel het woord (na). De letters worden tijdens het stempelen uitgesproken. Wanneer alle letters gestempeld zijn, dan hoor je woord.
- Weet het woord >> Weet je het woord bij et plaatje? Stempel het woord. De letters worden tijdens het stempelen uitgesproken. Wanneer alle letters gestempeld zijn, dan hoor je woord.
- Zoek het woord >> Je ziet een aantal woorden in beeld. Eén woord is anders. Welke is dat? Tik het woord aan en stempel het woord (na). De letters worden tijdens het stempelen uitgesproken. Wanneer alle letters gestempeld zijn, dan hoor je woord. Het woord verandert in een illustratie.

KLANK:
- Waar hoort de klank? >> Luister naar de klank uit het woord en stempel de klank op de goede plek. Bijvoorbeeld 'muis' en 's'. Je moet nu in het derde vlak de letter 's' stempelen.
- Hoeveel klanken? >> Onder een illustratie zie je twee stempelkaarten. Welke hoort bij de illustratie? Raak die aan en stempel nu het woord helemaal zelf. Wil je het woord nog een keer horen? Tik dan op de illustratie.

WOORDENBOEK:
Je ziet een illustratie en daaronder het bijbehorende woord. Aan beide kanten pijltjes. Hiermee kun je andere woorden bekijken met dezelfde letter. De medeklinkers hebben de kleur zwart, de klinker zijn blauw. Helemaal onderaan zie je alle letters waar je illustraties en woorden bij kunt vinden. Wanneer je de illustratie aanraakt, dan hoor je het woord. Een mooie oefening voor uitbreiding van woordenschat en koppeling klank-woord.

STEMPELEN:
Met deze oefening stempel je jouw eigen woorden. Ook niet bestaande woorden kun je stempelen. In totaal kun je vijftien letters (ook spaties) maken. Dus ook een hele korte zin.

Mogelijkheden

Bij de instellingen heb je de mogelijkheid om de app op maat in te stellen. Je kunt alle klinkers, dubbele klinkers, medeklinkers en speciale klanken aan of uit zetten. Ook de oefeningen kun je aan of uitzetten. En als laatste kun je de uitspraak instellen: hakken en plakken of zingend lezen.

Mijn mening

Wat een prachtige stempelset! Ik merk dat kinderen er enthousiast mee aan de slag gaan. De letters worden correct uitgesproken, zoals ze dat ook op school gewend zijn. Kinderen kunnen de opdracht nog een keer laten herhalen, wanneer ze deze niet meer weten. De opdrachten zijn rustig en toch kleurrijk vormgegeven. Er is voldoende stempelruimte. Letters hebben verschillende kleuren: de (dubbele) klinkers blauw, speciale klanken en medeklinkers zwart. Onderin de doos kun je zien welke letter op welke plek moet. Zo zie je of de inhoud compleet is, kan het kind nog een keer letters oefenen (herkennen van letters) en heb je alles weer op een logische plek opgeruimd. Wat ontzettend fijn dat je de app op maat in kunt stellen. Zo kan de app inderdaad gebruikt worden voor kleuters die interesse krijgen in letters. Het materiaal is daarom ook geschikt voor kinderen van 5 tot en met 7 jaar. Ik vind het materiaal ook zeker geschikt voor NT2. Zijn ze dan ouder, dan kan het zeker nog een aanrader zijn.

Tips

– Wil je meer informatie of Kiene Klanken bestellen? Dat kan hier.
– Heutink heeft ook een brochure uitgebracht over Kiene Klanken: ‘Het stempelen van de toekomst’.
– Liever stempelen zonder iPad? Heutink heeft ook de Klasse Klanken stempelset. De bijbehorende werkbladen (vergelijkbaar met de inhoud van de app) kun je hier gratis downloaden.
– Benieuwd naar de Augmented Reality puzzels van Heutink? Ik schreef er een recensie over.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail