Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

Marbotic Numbers

Marbotic Susan SpekschoorMarbotic Susan Spekschoor
Via Twitter kwam ik aanraking met Marbotic. Marbotic is een Frans bedrijf die rekenmateriaal hebben ontwikkeld in combinatie met de iPad. Het materiaal bestaat uit de cijfers 0 tot en met 9 en is gemaakt van hout. De cijfers bevatten een stevige nop waardoor het cijfer goed vast te houden is. Op de achterkant zitten drie unieke drukpunten. Hierdoor weet de app welk cijfer of welke cijfers het kind neergelegd heeft op het scherm. De makers zijn geïnspireerd door de Montessori methode, waarbij de autonomie van het kind behouden wordt. Met als uitgangspunt: natuurlijk nieuwsgierigheid en exploratie. Bij dit materiaal horen twee apps. De apps zijn gratis te downloaden en kunnen met de cijfers ontgrendeld worden. Hierdoor is de app te gebruiken in combinatie met de interactieve cijfers. De naam lite kan voor verwarring zorgen, maar dit houdt in dat dit de apps zijn die zowel werken met de houten cijfers als met de vinger(toppen). Er zijn ook betaalde apps, die werken alleen met de vingers. In principe koop je dus de houten cijfers en krijg je er twee apps ter waarde van € 2,99 per stuk bij: app ’10 vingers’ en app ‘Tot 100’. De apps zijn geschikt voor de iPad en iPad mini en bevatten meerdere talen, onder andere Nederlands.

10 vingers lite Susan Spekschoor 10 vingers lite 

Deze app bevat drie verschillende oefeningen met getallen van 0 tot en met 10. Iedere oefening bevat twee soorten opdrachten. Via instellingen kun je aangeven met welke getallen het kind minimaal en maximaal moet werken.
Hoeveelheden: Plaats een houten cijfer aan de rechterkant op het scherm. Je hoort nu welk getal het is. Aan de linkerkant verschijnt de juiste hoeveelheid in beeld, bijvoorbeeld ‘drie’ en drie slakken. Andersom kan ook. Je ziet een hoeveelheid en plaatst het juiste cijfer erbij. Nu hoor je al tellend het getal.
Getalherkenning: plaats een cijfer en hoor die deze heet. Of kijk welk cijfer er in beeld komt en plaats het juiste cijfer erbij. Ook nu hoor je al tellend het getal of meerdere getallen.
Sommen: Maak zelf sommen. Plaats aan de linkerkant en aan de rechterkant van de lijn een cijfer. Boven in beeld verschijnt de som en het antwoord. Of je hoort en ziet de som en legt er zelf de juiste cijfers bij. Hieronder zie je foto’s van alle oefeningen.

Marbotic Susan Spekschoor Marbotic 8

tot 100 lite Susan Spekschoor Tot 100 lite 

Deze app bevat twee verschillende oefeningen met getallen tot en met 99. Iedere oefening bevat drie soorten opdrachten.
Getalherkenning
> kuiken: plaats twee cijfers en kijk welk getal je hebt gemaakt. Bovenin verschijnt een getallenlijn en deze stopt bij jouw getal. Ook verschijnt het getal uitgeschreven onder in beeld en wordt het benoemd.
> kip: Welk getal ontbreekt in de getallenlijn? Maak deze en kijk of het klopt. Ook nu verschijnt het getal uitgeschreven onder in beeld en wordt het benoemd.
> haan: Het getal verschijnt uitgeschreven in beeld. Kun jij dit met cijfers na leggen? De getallenlijn verschijnt weer in beeld en het juiste getal wordt uitgesproken. Heb je het niet goed dan gebeurt dit laatste niet.
Hoeveelheden
> kuiken: Er verschijnt een soort van honderdveld, 10 x 10 stippen. Plaats nu de cijfers in de vakken en luister welk getal jij gemaakt hebt. Aan de linkerkant verschijnen de tientallen en aan de rechterkant de eenheden.De kleuren komen overeen met de kleur van het cijfer. Ook hoor je het getal.
> kip: Nu staat het getal in beeld. Zoek de juiste houten cijfers en plaats deze op het scherm. Zijn alle stippen in beeld, druk op ‘OK’. En luister of je het goed hebt gedaan. Heb je het niet goed dan zie je dit aan de stippen.
> haan: Je ziet een hoeveelheid stippen. Hoeveel zijn het er? Plaats de juiste cijfers op het scherm en luister of het goed is. Ook nu kan de kleur je op weg helpen.

Marbotic Susan Spekschoor Marbotic Susan Spekschoor

Wat een prachtig materiaal, te gebruiken voor kinderen van groep 1 tot en met groep 4/5. Ik hoop dat Marbotic door gaat met ontwikkelen en nog meer prachtige producten en apps op de markt gaat brengen! 
De app is onder andere verkrijgbaar bij ICT Leskisten voor € 34,99 (incl. BTW en twee apps).

In dit filmpje krijg je een goed beeld van de interactieve cijfers en de app ’10 vingers’. De taal in Engels, maar de app is ook verschenen is het Nederlands.

//www.youtube.com/watch?v=sVHCCeB8wYU

Deze blog is geschreven vanuit een samenwerking met Marbotic.
Voor meer informatie, zie de disclaimer van mijn site.

 

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail