Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Proloquo4Text

 
Prolquo4Text Susan Spekschoor

Doel
Communiceren met mensen.

Doelgroep
Vanaf 7 jaar - € 129,99 (iPad & iPhone)

Proloquo4Text is een app voor mensen die niet of moeilijk kunnen praten. De app geeft je een stem en kan ingezet worden als communicatiemiddel.

Inhoudelijk

Een app die de plaats in kan nemen van jouw stem? Dat kan! De app spreekt uit wat jij wil zeggen. Standaard staan er negen onderwerpen in. Een aantal bevatten standaardzinnen (die je zelf aan kunt vullen). En bij de andere onderwerpen typ je zelf zinnen. Alles kan bewaard worden en je kunt zelf nieuwe onderdelen en categorieën aanmaken. De app bevat veel mogelijkheden. Zo kan de app door meerdere personen gebruikt worden. Je maakt gebruikers aan en ieder 'vult' de app met zijn of haar woorden en zinnen. De app bevat eigenlijk alles wat een stem (met praten) ook zou kunnen. Doordat je de woorden en zinnen typt bepaal jij wat de app uitspreekt. De uitspraak is duidelijk. Je hebt de keuze uit meerdere mannelijke en vrouwelijke stemmen. De enige voorwaarde is wel dat je uiteraard moet kunnen typen. De app kan uiteraard ook ingezet worden voor kinderen. Ouder(s)/ verzorger(s) kunnen (indien nodig) de zinnen en woorden aanmaken. Het kind kan dan de juiste zin aanraken. De app werkt niet met afbeeldingen, die je kunt matchen aan een zin of woord. Hier is de voorwaarden dus dat het kind moet kunnen lezen.

Mogelijkheden

De app bevat zinsvoorspelling: deze is zelflerend en geeft suggesties gebaseerd op eerder gebruikte tekst. Naarmate de gebruiker de app vaker gebruikt, zal de zinsvoorspelling uitbreiden, en daardoor dus meer en relevantere suggesties kunnen geven. Als je de app voor het eerste opstart, gebruikt het de voorgeprogrammeerde zinnen als suggesties. De app is beschikbaar in 15 talen en alle stemmen voor iedere taal kunnen gratis gedownload worden. Je kunt zelf zinnen en woorden toevoegen, meerdere opties (zie afbeelding rechterkolom) en een kolom met snelspraak. Hierin vind je korte woorden zoals 'bedankt', maar ook 'Geduld > Wacht alstublieft even terwijl ik dit bericht schrijf'.

Mijn mening

Wat een bijzondere en indrukwekkende app! Het geeft je als niet of nauwelijks sprekend mens een stem. Je kunt 'verbaal' communiceren met andere mensen. De app is prijzig. Althans, vergeleken met de apps die ik tot nu toe gerecenseerd heb. Maar als je kijkt wat de mogelijkheden zijn en vooral wat je als niet of nauwelijks sprekend persoon er voor krijgt. Dan is dat wellicht niet in waarde uit te drukken. Een stem geeft je duidelijkeid naar andere mensen, naar de maatschappij. Misschien ook wel vrijheid. Ik hoop dat de mensen die deze app (gaan) gebruiken er blij van worden en hen meer mogelijkheden geeft op het gebied van communiceren.

Inge maakt gebruik van de app. Zij vertelt hierover het volgende:
"Mijn naam is Inge.
Aan mij werd gevraagd of dit programma wou testen.
En nou gebruik ik zowat iedere dag!
Ik vind het heel erg handig voor e-mail te maken.
En ik gebruik dit programma als mensen me niet kunnen verstaan. Ik zou het aanraden voor mensen met afasie."

Tips

– Geef deze app cadeau aan iemand.
– Bekijk ook eens de andere app Proloquo 2 Go
– Bekijk de website voor meer informatie
– Download de handleiding voor de app, bekijk hier meer tutorials

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail