Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

Rekentuin

rekentuin Susan Spekschoor

Een mooie manier om zowel thuis als op school aan de slag te gaan met rekenen is Rekentuin. Rekentuin is een rekenoefenprogramma met meer dan 20.000 opgaven. Geschikt voor kinderen van groep 1 tot en met 8. Ik heb het programma uitgebreid bekeken en uitgeprobeerd. In dit blog vertel ik jullie meer over Rekentuin en mijn ervaringen met dit rekenprogramma.

Hoe werkt Rekentuin?
De titel van het programma zegt het al: je bevindt je in een tuin waarbij je kunt kiezen uit verschillende rekenopdrachten. Wanneer je een opdracht volbracht hebt, gaan de bloemen groeien. Naast diverse rekenvaardigheden wordt er ook een beroep gedaan op ruimtelijk geheugen en logisch redeneren. Het kind wordt op twee manieren uitgedaagd om regelmatig te gaan rekenen:
– Je wil steeds meer bloemen in jouw tuin. Wacht je te lang dan verschijnt er een gieter in beeld. De bloemen hebben water nodig, dat betekent dat er gerekend moet worden.
– Met de verdiende munten kun je prijzen kopen en deze plaatsen in jouw prijzenkast.
Rekentuin Susan Spekschoor Rekentuin Susan Spekschoor
Welke spellen en rekenvaardigheden bevat Rekentuin?
In totaal zijn er negentien verschillende opgaven. Deze verschijnen niet direct in beeld. Afhankelijk van de leeftijd en niveau speel je spellen vrij. Bij de meeste spellen heb je per som 20 seconden de tijd om deze op te lossen. De spellen met een * zijn ook geschikt voor kleuters.
Optellen: hiermee oefen je het hoofdrekenen. Kale sommen met keuze uit vier antwoorden.
Aftrekken: hiermee oefen je het hoofdrekenen. Kale sommen met keuze uit vier antwoorden.
Vermenigvuldigen: tafelsommen waarbij je zelf het antwoord in moet vullen.
Delen: deelsommen waarbij je zelf het antwoord in moet vullen.
Breuken +: de basiskennis van optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen is een voorwaarde om met dit onderdeel te kunnen werken. Dit spel bevat een combinatie van breuken, procenten en verhoudingen. Weergegeven in kale sommen of redactiesommen.
Tellen*: tel de vissen. Hoe moeilijker het wordt hoe meer keuzes uit antwoorden. Een spel zonder taal, dus ook geschikt voor jonge kinderen. Beheers je dit onderdeel goed, dan verdwijnt dit spel uit jouw tuin.
Rekenvolgorde: een combinatiesom van verschillende vaardigheden in één (optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen). Het kind moet zelf het antwoord intypen.
Slowmix: sommen met optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. Het kind heeft meer tijd voor één som. Geschikt voor rekenzwakke en/of faalangstige leerlingen. Dit spel moet door de leerkracht of ouder zelf in de tuin geplaatst worden.
Snelheidsmix: sommen met optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. Maar nu met minder tijd. Geschikt voor automatiseren en memoriseren.
Getallen*: het kind hoort een getal en typt om welk getal het gaat, auditieve oefening.
Klokkijken: oefenen met de analoge klok, digitale klok en tijd in woorden.
Cijfers: maak met de aanwezige getallen een som waarbij het antwoord bekend is.
Bloemencode: kraak de bloemencode. Welke bloem is niet aanwezig? Welke bloem wel? En welke wel maar zit niet op de goede plek?
Reeksen*: welk cijfer ontbreekt in deze reeks getallen. Afhankelijk van de moeilijkheid keuze uit antwoorden of zelf invullen.
Mollenspel*: dit spel doet een beroep op het geheugen. Waar zie je de mol? Onthoud de volgorde van de vakken.
Kangoeroe spel: een spel met rekenpuzzels en hersenkrakers. Doel van dit spel om kinderen te laten ervaren dat wiskunde leuk en uitdagend kan zijn.
1-2-3’tje: logisch redeneren met vormen en kleuren. Zoek de set van drie kaarten waarbij kleur, vorm, invulling en aantal in balans is.
Tafelspel: oefen de tafels van 1 tot en met 10 met een variërende tijdslimiet.
Geld: oefenen met munten en biljetten. Maak een bedrag, schat de prijs, maar ook optellen en aftrekken in verhaalvorm.
Rekentuin Susan Spekschoor Rekentuin Susan Spekschoor
Beheer en resultaten
Als leerkracht (of ouder) ben je beheerder en kom je na inloggen op het beheerdersgedeelte. Je kunt hier onder andere nieuwe spelers aanmaken en wachtwoorden wijzigen. Tevens kun je hier ook Rekentuin in een vakantiemodus zetten. Hiermee zorg je ervoor dat kinderen niet benadeeld worden wanneer zij een tijdje niet voor hun tuin zorgen (rekenen). Onder het tabblad ‘resultaten’ kunnen de domeinscores bekeken worden. Per schoolklas of leeftijdsgroep. In een overzichtelijk tabel vind je hier de gemaakte opgaves terug met de score. Per kind kun je ook nog eens de absolute en de relatieve score bekijken, wanneer hij of zij voor het laatst gespeeld heeft en hoeveel opgaven gemaakt zijn per domein. Zo kun je goed rekenonderwijs op maat bieden. Waar is het kind goed in en aan welke vaardigheid kan meer aandacht besteed worden? Ieder domein kan nog eens apart bekeken worden. Je ziet dan een tijdlijn, droomopgaven en nachtmerries. Oftewel een tabel met de score en speelfrequentie. En de opgaven die goed en minder goed gemaakt zijn. Daarnaast kun je als beheerder ook per kind het aantal verdiende munten en aantal keer inloggen zien. En voor de leerkrachten die (ook) graag de resultaten op papier willen bewaren: deze kunnen geprint worden.
Rekentuin resultaten Susan Spekschoor
Mijn conclusie

Ik ben enthousiast over Rekentuin! Ik zet de pluspunten voor je op een rij:
-Rekentuin is adaptief. Kinderen werken altijd op hun eigen niveau. En voorkomen zo teleurstelling na teleurstelling. Daarnaast kan het kind zelf in de tuin de moeilijkheid van de opgaven bepalen. Zo heeft hij of zij zelf ook (een beetje) de regie in hand. Er zijn drie smileys: één zweetdruppel, twee zweetdruppels en drie zweetdruppels, van makkelijk naar moeilijk.
– Rekentuin bevat een grote hoeveelheid rekenopgaven.
– Dit rekenprogramma is laagdrempelig en vriendelijk in gebruik voor kinderen. Kinderen kunnen hier zelfstandig mee aan de slag.
– Rekentuin is webbased. Het kan online overal gespeeld worden. Niet alleen op computer maar ook op de iPad.
– Het beheerdersgedeelte werkt eenvoudig. Per kind en groep krijg je een duidelijk overzicht met de goede en minder goede vaardigheden. Zo kun je met rekenen in de klas goed inspelen op behoeftes van het kind.
– Je kunt een vakantiemodus aanzetten. Hiermee voorkom je dat de bloemen te weinig water krijgen en het kind even lekker vakantie kan houden wat rekenen betreft.
– Het kind verdient altijd punten. Tenslotte heb je er als kind wel tijd, moeite en energie in gestoken. Dit mag beloond worden. Omdat je de opdrachten binnen één spel afgemaakt hebt, ontvang je munten. Daarnaast natuurlijk de extra munten die je verdiend hebt met dit spel.
Zijn er ook minpunten? Nee, voor mij niet. Ik ben zeer tevreden vind het een meerwaarde voor het rekenonderwijs. Wat ik me wel kan voorstellen dat kinderen een keer klaar zijn met Rekentuin. Heb je in groep 3, 4 en 5 er veel mee gewerkt. Dan ben je er in groep 6 misschien wel klaar mee. En dan bedoel ik niet het concept, maar meer de leeromgeving. De bloemen heb je dan waarschijnlijk wel gezien. Begin je er in groep 6 mee. Dan kan dit nog prima.

Tips
– Probeer Rekentuin gratis uit.
– Heb je pas Rekentuin of wil je er meer over lezen? Hier vind je veel informatie.
– Rekenweb is zowel voor thuis als op school beschikbaar. Kijk hier voor de kosten voor jouw gezin of school.
– Hetzelfde concept is er ook voor Taal (Taalzee) en Engels (Words & Birds).
– Volg Rekentuin op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
– Volg Oefenweb op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Deze blog is geschreven vanuit een samenwerking met Rekentuin.
Voor meer informatie, zie de disclaimer van mijn site.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail