Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

Rolf Groeipuzzels kikker en schildpad

Op school wordt er veel gepuzzeld. Dit is goed voor de verstandelijke en motorische ontwikkeling. Heb je nu toevallig ook een iPad op school? Hoe leuk is het dan om puzzels interactief te maken? Dat kan met de Groeipuzzels van Rolf. Er zijn twee varianten: kikker en schildpad. Benieuwd hoe dit werkt en wat je met de app kunt? Lees dan hieronder verder.

groeipuzzels Rolf Susan Spekschoor

De Puzzels
De schildpad en de kikker bevatten beide vier puzzels. De naam zegt het al, het zijn groeipuzzels. Laag voor laag groeit de kikker of de schildpad. Ook wordt het laag voor laag moeilijker: meer stukjes. De puzzels bevatten 9, 16, 25 en 36 stukjes. Aan iedere laag (puzzel) is een virtuele laag toegevoegd, oftewel Augmented Reality. Door deze laag te scannen met de app op de iPad, komt de puzzel tot leven.
Er zijn twee variaten: schilpad en kikker. Beide zijn vergelijkbaar op het gebied van opbouw. Ik zal de puzzel van de schildpad verder toelichten.

groeipuzzels Rolf Susan Spekschoor
Puzzel 1: 9 stukjes
De schildpad is druk met het graven in het zand. Dit zie je ook terug wanneer je deze puzzel met de app scant. In een videofragment zie je de schildpad actief aan het werk.

groeipuzzels Rolf Susan Spekschoor
Puzzel 2: 16 stukjes
De schildpad heeft de geschikte plaats voor de eieren klaar. Op de puzzel zie je er drie in beeld. Wanneer je deze laag scant met de app, dan zie je de eieren vallen in het zand.

groeipuzzels Rolf Susan Spekschoor
Puzzel 3: 25 stukjes
De jonge schildpadjes zijn geboren. Ze zijn prachtig geïllustreerd op de puzzel, maar ze nu in echt zien bewegen is natuurlijk extra leuk!

groeipuzzels Rolf Susan Spekschoor Groeipuzzel Rolf Susan Spekschoor
Puzzel 4: 36 stukjes
De laatste laag en jouw groeipuzzel is klaar. De schildpad zwemt in de zee. Nu je alle vier de puzzels klaar hebt, zie je rechts onderin beeld een button met vinger. Wanneer je deze aanraakt kun je een korte quiz van vier vragen maken.

Groeipuzzel Rolf Susan Spekschoor
Quiz:
De vragen en antwoorden werken met illustraties. Er komt geen tekst aan te pas. Kinderen kunnen de quiz zelfstandig maken. De vragen hebben te maken met het leven van de schildpad.

Mijn mening
Positief:
– de puzzel is van hout en daardoor stevig en makkelijk in gebruik.
– mooie en kleurrijke illustraties
– de AR laag zorgt voor interactiviteit
– doordat de vier puzzels in één vorm passen, bewaar je deze makkelijk bij elkaar.

Verbeterpunten:
– het verschil in grootte tussen 25 en 36 stukjes is minimaal te zien voor kinderen. Wanneer de achterkant een patroon bevat is het voor kinderen makkelijker uit elkaar te halen welke stukjes bij welke puzzel horen.
– de app vind ik aan de matige kant. Hier valt op educatief gebied meer uit te halen.
– de app werkt ook wanneer de puzzel niet compleet is of een stukje verkeerd in de puzzel zit.
– de prijs kun je alleen zien wanneer je ingelogd bent. Een richtprijs bij het product zou ik wel handig vinden.

Groeipuzzels Rolf Susan Spekschoor

Tips
– Download de gratis app van de schildpad en /of de kikker.
– Bij de kikker puzzel is er een inspiratie download te vinden. Zo ook bij de schildpad.
– Op zoek naar meer interactieve puzzels? Hier vind je een ander blog van mij over puzzels met Augmented Reality.

Heb je interesse in deze puzzels? Op deze pagina vind je meer informatie. Na ingelogd te zijn bij Rolf, krijg je de prijs te zien.

Deze blog is geschreven vanuit een samenwerking met De Rolf Groep. Voor meer informatie, zie de disclaimer van mijn site.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail